Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  

logo

                                       
Heinola 18.3.2019
                                       
                          Jäsentiedote 1/2019

HYVÄT HEINOLA–SEURAN JÄSENET!

JUHLAVUODESTA TOISEEN

Vuosi 2018 nosti esiin sadan vuoden takaisia historiallisia tapahtumia sekä valtakunnallisesti että kohdistuen eri paikkakunnilla tapahtuneisiin levottomuuksiin. Heinolassa vuoden 1918 tapahtumat tulivat voimakkaasti esille jo itsenäisyyden juhlavuoden lopulla, kun ilmestyi tutkittuun tietoon perustuva kirja silloisista tapahtumista ”Heinola 1918 Kapinan aika”. Kirjan kirjoittajina olivat heinolalaissyntyiset Jukka Kulomaa ja Leena Kekkonen sekä kuvatoimittajana Matti Aalto. Kirja on sisällöstään huolimatta inhimillisesti kirjoitettu. Toivottavasti kirja innostaa heinolalaisia tutustumaan tutkittuun tietoon perustuvaan vuoden 1918 tapahtumiin Heinolassa.

     Alkaneen vuoden aikana kotikaupunkimme Heinola saavuttaa 180 vuoden iän. Juhlavuosi antaa aihetta myös Heinola-Seuralle ja erilaisille muille yhteisöille muistaa juhlavuotta toiminnassaan. Kaupunki avasi juhlavuoden Jään ja valon juhlan yhteydessä. Varsinainen pääjuhla pidetään Rantapuistossa elokuun 24. päivänä.

HEINOLAN XII KOTISEUTUPÄIVÄ ALLIN PÄIVÄNÄ

     Heinola-Seura aloitti juhlavuoden vieton tammikuun viimeisenä Allin päivällä ja Heinolan kotiseutupäivällä. Päivän kotiseutujuhlaa vietettiin Vanhassa pappilassa aluksi nimipäiväkahveilla.  ”Äskeiset juhlavat nimipäiväkahvit tekivät kunniaa päivämme sankarittarelle opettajatar Alli Heinämaalle, jolle tämä kotiseutupäivän juhlapäivä aikoinaan henkilöityi. Seminaarin harjoituskoulussa elämäntyönsä tehneen Allin suurin haave aikoinaan oli saada Heinolaan oma museo. Toive toteutui. Monipuolinen työ 57 vuoden aikana Heinolassa ei mennyt hukkaan. Museo aloitti toimintansa näissä tiloissa vuonna 1964 pappilaelämän päätyttyä ja jatkui sitten kaupunginmuseona 1984 Raatihuoneen tiloissa. Tämän vuoden aikana tuo 30-vuotias museon perusnäyttely siirtyy uuteen digiaikaan. Sellaisesta Alli ei osannut uneksua. Hän oli toimissaan tulevaisuuteen tähyilevä. Hän olisi varmasti iloinnut museon uudesta olomuodostakin”, kertoi juhlan alussa seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola.

     Kaupungin tervehdyksen juhlaan toi Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Varjo. Hän kiitti Heinola-Seuraa hyvästä työstä kotikaupungin hyväksi. Puheenvuorossaan hän kertoi tulevaisuuden haasteista Heinolassa, jotka koskevat kaikkia kaupungin asukkaita. Tulevat suuret muutokset vaativat monenmoista joustoa kaupunkilaisilta. Muutokset tuovat mukanaan myös paljon hyvää. Uusi hyvä voi siten olla entistä parempi, kuten Presidentti Niinistö on todennut.

KOTISEUTUTYÖN ANSIOMERKIT

     Suomen Kotiseutuliiton myöntämät hopeiset kotiseututyön ansiomerkit luovutettiin juhlassa Matti Halmeelle ja Taisto Lehmusvuorelle kiitokseksi ja tunnustukseksi heidän monipuolisesta ja sitoutuneesta toiminnastaan kotiseututyön hyväksi. Matti Halme kiitti merkkien saajien puolesta ja sanoi, että kotiseututyö kuuluu meille kaikille heinolalaisille. Vahva kotiseutuhenki auttaa suhtautumaan positiivisesti tulevaisuuteen.

     Seura on jakanut vuodesta 2008 lähtien 29 ansiomerkkiä, joista kultaisia kaksi. 

KADONNUTTA HEINOLAA

     Kotiseutupäivä päättyi yleisömenestyksin iltaan taidemuseolla. Nyt Kadonnutta Heinolaa -teema vei Heinolasta otettujen dokumenttiohjelmien seuraan. Veljekset Veikko ja Pekka Grenman ovat kuvanneet vuosien aikana tapahtumia ja kaupunkikuvaa Heinolassa. Veljekset palkittiin 2015 hopeisilla merkeillä kotiseututyöstä Heinolassa.

ALLIN PÄIVÄN RÄÄPPIÄISET KRISTIINAKODILLA

     Heinola-Seura juhli Kristiinakodissa Allin päivän rääppiäisiä konsertin muodossa. Konsertin esiintyjät tulivat Heinolan musiikkiopistosta. Musiikkiopistollakin on juhlavuosi. Musiikkiopiston perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 35 vuotta.

     Konsertti juhlisti myös alkanutta kotikaupungin 180-vuotisjuhlavuotta. Kristiinakodin asukkaat saivat näin konsertin kautta yhteyden vietettävään juhlavuoteen. Heinola-Seuran puheenjohtaja kertoi konsertin alussa, että Venäjän suurruhtinas Nikolai I oli ahkera Suomessa vierailija. Matkojen seurauksena suurruhtinas perusti tänne Suomeen neljä kaupunkia: Jyväskylä 1837, Mikkeli 1838, Heinola 1839 ja Joensuu 1848.

     Juhlaan oli kutsuttu myös Heinolan vanhimman yhdistyksen Heinolan Rouvasväenyhdistyksen edustajia. Näin kerhohuone juhlapaikkana täyttyi konserttivieraista. Juhlakahvien jälkeen alkoi odotettu konsertti. Konsertissa esiintyivät musiikkiopiston opettajat Marina Busch, piano, Eija Kananen, viulu, Tuulikki Pohjola, laulu. Oppilaita edustivat konsertissa Venla Kananen, sello ja Viljami Kananen, laulu.

     Konsertin tuttu ja kaunis musiikki herkisti kuulijat. Harvoin Kristiinakodin asukkailla on mahdollisuus olla live-konsertissa läsnä ja saada kosketus elävään musiikkiin omassa ympäristössä.

     Kiitos Musiikkiopistolle vierailusta! 

HEINOLA-SEURAN KEVÄTKOKOUS

    Heinola-Seuran kevätkokous pidetään Kristiinakodin kerhohuoneessa lauantaina 30. päivänä maaliskuuta klo 14.00, Lampikatu 7. Kahvitus alkaa puolta tuntia aikaisemmin. Kokouksen virallisina asioina ovat vuoden 2018 toimintakertomuksen ja tilien hyväksyminen. Muusta ohjelmasta lehti-ilmoituksessa.

LÄHDE KEVÄTMESSUILLE MESSUKESKUKSEEN

     Suosituille Kevätmessuille lähdetään Järvisen bussilla la 6. huhtikuuta. Messuihin sisältyvät Oma Koti-, Oma Mökki-, Kevätpuutarha-, Sisusta!- ja Lähiruoka & luomu- tapahtumat. Varaukset 044 5792064/tekstiviestillä.

VIRRAN VEKARAT

     Heinolan koululaisten oma kevätlehti Virran Vekarat ilmestyy huhtikuussa muutaman vuoden tauon jälkeen. Juhlanumerolla juhlistetaan 180 vuotta täyttävää kotikaupunkia. Heinola-Seura on kutsuttu mukaan tähän nuorten heinolalaisten projektiin. ”Seura on etsinyt pitkään toimintamuotoa, jolla saataisiin yhteys kotiseututyössä myös nuoremman polven heinolalaisiin. Nyt annettu haaste on juuri se, jossa haluamme olla mukana tärkeänä vaikuttajana myös tulevaisuudessa”, iloitsee seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola.

SUVIVIRSILAULAJAISET KIRKKOPUISTOSSA

     Tervetuloa kuudennen kerran Kirkkopuistoon virittämään Suvivirsi Heinolan musiikinystävien puhallinorkesterin säestyksellä koulujen päättäjäispäivänä lauantaina 1. päivänä kesäkuuta klo 12.00 ja toivottamaan kesä 2019 tervetulleeksi Heinolaan.

SYDÄNSUVEN RETKI JUHANNUKSEN SEUDUSSA

     Perinteinen Sydänsuven retki tehdään juhannuksen seudussa myöhemmin ilmoitettuna aikana. Tehtävästä retkestä kerrotaan lisää Itä-Hämeessä ja Heinola-Seuran kotisivuilla. Sydänsuven retkiä on järjestetty 1980-luvun lopusta alkaen lähiseudun kotiseudullisiin ja mielenkiintoisiin kohteisiin.

KESÄASUKASTAPAHTUMA KESÄKUUN 30. PÄIVÄNÄ

     Viime kesänä heinolalaiset kutsuivat kesäasukkaansa jo kolmannen kerran tutustumistapahtumaan torille. Kutsua noudatti sadat kesäasukkaat. Paikalla oli runsaasti myös paikallisia asukkaita. Tapahtumassa tutustuttiin toisiinsa ja todettiin uusien treffien tarpeellisuus. Tulevana kesänä, lauantaina 30. päivänä kesäkuuta, toivotetaan kesäasukkaat jälleen tervetulleiksi torille ja tutustumaan kauniiseen kesäkaupunkiimme ja sen palveluihin.

VUODEN 2019 UNIKEON ETSINTÄ KÄYNNISTYY

     Unikeonpäivän aamuna 27. heinäkuuta saa 25. unikeko kasteen Kylpylän rannassa. Unikeonpäivän aamu on ollut aina suosittu tapahtuma heinolalaisten ja kesävieraiden keskuudessa. Heinola-Seura toivoo entiseen tapaan ehdotuksia uudesta unikeosta ja perusteita hänen valinnalleen sähköpostiinsa. Aikaisemmin valitut unikeot löytyvät seuran kotisivuilta. Viime kesänä valittu unikeko oli muusikko-näyttelijä Vallu Lukka. heinolaseura@phnet.fi

LAHTI – HEINOLA LAIVARISTEILY HEINÄKUUSSA

     Suvisen kaunis reitti Lahdesta Vesijärven ja Päijänteen kautta Ruotsalaisen aalloille on joka kerta rauhoittava. Tällainen perinteinen risteily on myös tämän kesän ohjelmassa heinäkuussa. Risteilyn ajankohdasta voi lukea Itä-Hämeestä ja seuran kotisivuilta. Tervetuloa nauttimaan lähiseudun kauniista ja saaririkkaasta vesistöstä!

HEINOLAN KALAMARKKINAT 21. KERRAN

     Kalamarkkinoita vietetään 21. kerran 10.-11.8.2019 Heinolan satamassa. Markkinat järjestää vuosittain Lions Club Heinola/Sillat. Tulot markkinoista luovutetaan Heinolan nuorisotyöhön. Heinola-Seura on osallistunut joka syksy markkinoihin ja huolehtinut osaltaan markkinoiden ruokahuollosta omalla suositulla lohikeitollaan.

ALATORIN TORIPÄIVÄ

     Alatorin toripäivää vietetään Vanhan pumppukaivon ympäristössä 24.8.2019 kello 10.00 alkaen sadonkorjuumarkkinoiden merkeissä. Alatori oli Heinolan kesätori vuoteen 1934, jolloin se siirtyi keskustan nykyiselle torille.

HEINOLA-SEURAN KOTISEUTUKIRJAT MYÖS LAHJAKIRJOJA

     Kirjoja on myynnissä Ainomariassa, Kaupunginmuseossa, Kymen Viirissä, Heinolantori K-Marketissa, Kyläpirtissä sekä kesäisin torin tapahtumissa.

HEINOLA-SEURAN VASTUUNKANTAJAT

     Heinola-Seuran johtokunta: Olavi Rainio, Sari Volanen, Anna Tiainen, Pirkko Vartainen, Juha Tuukkanen, Mikko Hallikas ja Matti Kirves. Puheenjohtajana jatkaa Kalevi Peltola.

JÄSENMAKSULOMAKE MUKANA

     Jäsenmaksulomake on kirjeen mukana. Maksamalla jäsenmaksun 10 euroa tuet seuran arvokasta kotiseututyötä.

LÄHDE MUKAAN HEINOLA-SEURAN TYÖHÖN

     Seuralla on jäsenluettelossa yli kolme sataa jäsentä. On tärkeää, jotta on tukijoita, tärkeää olisi myös, että olisi myös toimijoita. Puheenjohtajana toivoisin, että useat Teistä rivijäsenistä lähtisitte seuran riveihin myös tekeviksi jäseniksi, vaikka talkoolaisina, jopa uutta puheenjohtajaa on etsitty monta vuotta. Kotiseututyön jatkumisen kannalta seura tarvitsee tällä hetkellä uusia aktiivisia toimijoita toimintansa jatkamiseksi. Jos arvostat seuran työtä ja haluat antaa myös oman käytännön työpanoksesi kotiseututyöhön, soittele minulle numeroon 044 579 2064.

Kalevi Peltola
_________________________________________
Heinola-Seuran puheenjohtaja

kalevi.peltola@phnet.fi
kalevi.peltola34@gmail.com
heinolaseura@phnet.fi


Tutustu seuran toimintaan kotisivuillamme!
artos.pp.fi/heinola-seura/ajankohtaista.htm