Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  

logo

                                       
Heinola 16.9.2019
                                       
                          Jäsentiedote 2/2019

HYVÄT HEINOLA–SEURAN JÄSENET!


JUHLAVUOTTA KOKO VUOSI

Heinola-Seura aloitti kotikaupungin 180-vuotisjuhlavuoden vieton jo tammikuun viimeisenä Allin päivällä ja Heinolan kotiseutupäivällä. Kaupunki tahollaan juhlisti vuoden alkua helmikuun jääfestivaalien Jään ja valon juhlan yhteydessä. Juhlaillan avasi kaupunginjohtaja Jari Parkkonen. Ukko-Pekka -kuoro juhlisti alkuillan tilaisuutta isänmaallisilla lauluillaan ja yhteislauluin. Loppuiltaa täydensi muusikko Oiva Ikonen konsertillaan.

     Loppukesän kohokohdaksi nousi juhlavuoden päätapahtuma elokuun 24. päivänä kansanjuhlana Maaherranpuistossa. Tapahtuma muodostui juhlaosuudesta, Heinolan musiikinystävien konsertista, yhdistysten ja yhteisöjen onnittelujaksosta, sekä yhteisestä loppuillan picnic -ateriasta. Siihen osallistui lähes 400 vierasta. Karusellin ja posetiivarin läsnäolot tekivät tapahtumasta ainutkertaisen. Karusellissä vieraili yli 1500 henkilöä.

     Jäsentiedotteen alussa pientä kertausta edellisen kirjeen jälkeen tapahtuneesta. Loppuosassa loppusyksyn tapahtumista infoa.

VIRRAN VEKARAT

     Heinolan koululaisten oma pörriäinen 32.Virran Vekarat ilmestyi toukokuun alussa. Lehden juhlanumerolla koululaiset onnittelivat 180 vuotta täyttävää kotikaupunkia. Heinola-Seura oli kutsuttu mukaan tähän nuorten projektiin. ”Seura on etsinyt pitkään toimintamuotoa, jolla saataisiin yhteys kotiseututyössä myös nuoremman polven heinolalaisiin. Annettu haaste oli juuri se, jossa haluamme olla mukana tärkeänä vaikuttajana myös tulevaisuudessa”, iloitsee seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola. Lehden yhteistyökumppaneina olivat setlementti Jyränkölä, OAJ Heinola ja Heinola-Seura. Lehden kansikuvan yhteisvoimin tehnyt Kailaan koulun 1.b luokka palkittiin pienellä juhlatapahtumalla Tunneli-kahvilassa.

ÄITIENPÄIVÄKONSERTTI

     Heinolan Musiikinystävien Puhallinorkesterin äitienpäiväkonsertin alussa Heinola-Seura tarjosi juhlakahvit.  Juhlakahvien myötä alkoi samalla Virran Vekarat -lehden myyntikampanja. Seura kustansi lehden painatuskulut.

ONNEA UUDET YLIOPPILAAT

     Helteisenä kesäkuun 2. päivänä 2018 sai valkolakin Heinolan lukiosta 78 ylioppilasta. Heinola-Seura onnitteli jälleen kotikaupungin uusia ylioppilaita postikorttikirjallaan ”Terveisiä Heinolasta! Historia elää postikorteissa”.

SUVIVIRSILAULAJAISET KUUDENNEN KERRAN.

     Kirkkopuisto täyttyi valkolakkien päivänä suvivirren ystävistä jo kuudennen kerran. Yli kolmen sadan hengen
suvivirsikuoro viritti mahtavan suvivirren, joka elämyksenä jäi monille mieliin alkukesän kohokohtana. Heinolan musiikinystävien puhallinyhtye Markus Ihajoen johdolla siivitti suvivirren mahtavaan nousuun. Kesä oli toivotettu tervetulleeksi juhlavuottaan viettävän kotikaupungin kesään. Kesäiltojen iltasoitto kellotornista klo 18.00 oli myös juhlavuoden tervehdys kirkonmäeltä.

MULTAMÄEN TILA 300 V

     Multamäen tilan kymmenes isäntäpari Sirkku ja Tuomo Orasmaa esittelivät Heinolan Kirkonkylässä olevaa sukutilaansa Avoimien ovien päivän -merkeissä 15. kesäkuuta 2019. Heinola-Seuran edustajina seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola ja johtokunnan jäsen Olavi Rainio kävivät tervehtimässä heille jo ennestään tuttua taloa ja sen nykyisäntiä. Talon edellisen sukupolven edustajat Kaija ja Matti Multamäki olivat perustamassa Heinola-Seuraa keväällä 1985. Lisäksi Kaija Multamäen lapsuuden muistoista kerätty Heinola – kotiseutuni mun -kirja on ollut seuran suosituin kotiseutukirja.

     Kalevi Peltola kiitti ja onnitteli isäntäväkeä loistavasta ohjelmalisästä kaupungin juhlavuoteen. Multamäen tila on ollut aina esimerkillisen valveutunut maataloustila, aina ajassa eteenpäin menemisen henki on ollut työn innoittajana. Siitä kertoo myös tilan tämän hetkinen erikoistuminen siementilaksi.

UNIKEON VALINTA TÄRKEÄ PERINNE 27.7.

     Heinola-Seura on saanut kunnian valita vuosittain uuden ajan unikeon. Unikeon valinnan vahvana perusteena korostuu se, että valinta on ennen kaikkea kiitos ansiokkaasta työstä kotikaupunkimme Heinolan hyväksi. Koska oli kulunut 25 vuotta uuden ajan ensimmäisen unikeon valitsemisesta, Heinolan ensimmäinen unikeko, Hannu Niskanen, oli saapunut Pertunmaan mökiltään aamun yllätysvieraaksi. "Unikeoksi valinnassa jännitti eniten se, miten se järveen heittäminen tapahtuu. Hyvinhän se meni, kun vieläkin tuntuu hyvältä. Lämmöllä ajattelemme kaupungissa viettämiämme vuosia”, kertoi Niskanen.

     Vuoden unikeoksi valittiin monitoiminen liikuntaneuvos Seppo Hokkanen. Haastattelussa uudella unikeolla olikin paljon kerrottavaa juontajalle ja yleisölle Heinolan liikuntamahdollisuuksista ja erilaisen kulttuurin harrastamisesta Heinolassa. Unikeko lupasi olla monessa mukana. Perinteet velvoittavat.

RISTEILY LAHTI – HEINOLA 31.7.

     Juhlakesän risteily heinäkuun viimeisenä päivänä oli tarpeellinen. Melkein kaikki osallistujat olivat kokemassa ensimmäisen kerran Lahti – Heinola -risteilyn. Heinola-Seuran valmiiksi räätälöity risteilymatka tarjoaa erikoisesti senioriväelle helpon mahdollisuuden lähteä nauttimaan Suomen suvesta.

KALAMARKKINAT 11.-12.8.

     Heinolan juhlavuoden kesä on ollut kukkuroillaan nautittavia tapahtumia, jotka ovat tehneet 180-vuotiasta kaupunkiamme tunnetuksi. Yksi onnistuneimmista tapahtumista olivat 21 kerran kalamarkkinat. Samalla kun nautimme tunnelmasta ja tuotteista, teimme yhdessä hyvää: markkinoitten tuotto kokonaisuudessaan käytetään perinteisesti hyväntekeväisyyteen. Heinola-Seuran lohikeitto lisukkeineen on ollut tärkeä osa markkinoiden ruokahuollosta. Seuran talkoolaiset kokevat markkinapäivät vuoden tärkeimmäksi tapahtumaksi. Se on tärkeä seuran talouden kannalta, mutta myös talkoolaisten yhteishengen kokeminen on tärkeä osa tapahtumaa.

SUOMEN KOTISEUTULIITON KOTISEUTUPÄIVÄT

     Suomen Kotiseutuliiton valtakunnallisia Kotiseutupäiviä vietettiin Tuusulassa 8.-11.8.2019. Päivien yhteydessä liitto juhli myös 70-vuotisjuhlavuottaan. Liiton vuosikokouksessa Heinola-Seuraa edusti sen puheenjohtaja. Vuosikokoukseen osallistuminen on erittäin tärkeää omankin seuran kannalta, sillä kokouksessa jaetaan kaikki palkinnot vuoden aikana olleista erilaisista kilpailuista. Palkintojen jaon yhteydessä kerrotaan aina kilpailujen taustoista ja palkittavien seurojen ansioista kilpailutulokseen. Nämä antavat hyviä viitteitä seuran omiinkin toimintoihin.

 ALATORIN TORIPÄIVÄ 24.8.

    Luvattu Alatorin toripäivä muuttui Maaherranpuiston Kansanjuhlapäivään. Alatorille ilmoittautuneet esittäytyivät juhlan yhteydessä. Alatorin toripäivä siirtyy vuodella eteenpäin. Joten ”Kaivolla tavataan” 22.8.2020.

HYNNISEN JA RYHÄSEN YHTEISKONSERTTI

     Heinolan kaupungin 180-vuotisjuhlavuoden ohjelma jatkuu sunnuntaina 6. lokakuuta kello 15.00 harvinaisella konsertilla Legendat lavalla. Laululegendat, Heinolan seminaarista valmistuneet opettajat, Jorma Hynninen ja Jaakko Ryhänen saapuvat Heinola-Seuran kutsumana suurten areenakonserttien välissä juhlistamaan Heinolan juhlavuotta yhteiskonsertillaan WPK-talossa. Lippuja konserttiin saa ennakkoon kulttuuritoimistosta. Konsertin järjestävät Heinola-Seura ja Heinolan kulttuuritoimi. Alkukahvit tarjoaa Pekan Leipä klo 14.00 lähtien.

KUTSU SEURAN SYYSKOKOUKSEEN

     Heinola-Seuran syyskokous pidetään marraskuun lopussa Itä-Hämeessä ilmoitettuna ajankohtana ja paikassa. Kokouksen virallisissa asioissa ovat sääntöjen määräämät asiat, mm. uuden puheenjohtajan valinta ja johtokunnan erovuoroisten jäsenten valinnat sekä toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen vuodelle 2020.
JOULUN AVAUKSET 23.11.

     Joulun avaustapahtumat torilla ovat la 23. marraskuuta. Aamupäivällä on kulttuuritoimiston järjestämä kaupallinen joulu ja iltapäivän Heinolan Kaupunkisydämen tapahtumassa syttyvät Suomen joulupuukaupungin valot ympäri Heinolaa. Heinola-Seuran ja Heinolan Kaupunkisydämen järjestämä Kaunein jouluikkunakilpailu julistetaan joulun avausten yhteydessä.

XII WANHAN AJAN JOULU 14.12. klo 10-14

     Tapahtuma järjestetään WPK-talon ja taidemuseon pihapiirin jouluisessa ympäristössä. Viime joulun tapahtumassa oli yli 50 myyntipöytää. Se on ahkerille tontuille, järjestöille ja koululuokille tärkeä jouluisten herkkujen ja lahjojen myyntipaikka. Taidemuseo muuttuu Toropoffin puodiksi, Kivalteri on myös silloin jo 1700-luvun jouluasussa. Myyjäksi voi ilmoittautua sähköpostilla heinolaseura@phnet.fi, siihen nimi ja myytävät tuotteet.

KAUNEIN JOULUIKKUNA

    Heinola-Seuran ja Heinolan Kaupunkisydämen järjestämät jouluikkunakilpailut ovat tärkeä osa Heinolan joulua. Joulun alla järjestettävä leikkimielinen kilpailu on jo seitsemäs järjestyksessään. Sen merkitys on vuosi vuodelta koettu tärkeämmäksi. Perinteinen näyteikkunakulttuuri on palannut Heinolaan.

     Vuoden 2011 jouluna Heinola nimitettiin valtakunnan joulupuukaupungiksi. Näyteikkunakilpailut ovat täydentäneet joulupuukaupungin tunnelmaa parhaalla mahdollisella tavalla. Liikkeitten näyteikkunat ovat ikkunat jouluun ja kertovat heinolalaisesta yrittäjyydestä ja palveluista. Joulupuukaupunki-teemaa täydentävä ja eri tahojen yhteisvoimin tuottama joulupuuaiheinen katunäytelmä esitetään ensimmäisen kerran joulun seudussa 2020. Katuteatteritapahtuma on myös samalla joulupuukaupungin 10-vuotistapahtuma.

KORISTELLUT JOULUKUUSET

     Koristellut joulukuuset -kilpailu ja näyttely järjestetään joulun alla nyt viidennen kerran. Tunnetut heinolalaiset vuorollaan saavat koristella kuusen ja näyttelyssä kävijät arvuuttelevat kuusten koristelijat ja valitsevat kuusien joukosta mieleisensä joulukuusen. Kuuset näyttelyyn lahjoittaa Timo Rajajärven kuusifarmi Myllyojalta. Joulukuusinäyttely avautuu joulukuun alussa myöhemmin ilmoitettavassa paikassa.

LÄHDE MUKAAN HEINOLA-SEURAN TYÖHÖN

Seura tarvitsee jatkuvasti uusia aktiivisia toimijoita toimintansa jatkamiseksi. Jos arvostat seuran työtä ja haluat antaa myös oman käytännön työpanoksesi kotiseututyöhön vaikka talkoolaisena, soittele numeroon 044 579 2064.

Tervetuloa esimerkiksi myös seuran kokouksiin!

Kalevi Peltola

Heinola-Seuran puheenjohtaja/sihteeri
kalevi.peltola@phnet.fi
kalevi.peltola34@gmail.com

Seuran kotisivujen osoite on muuttunut:
heinolaseura.fi

Seuraa Heinola-Seuran kotisivuja,
joita on toimitettu vuodesta 2007 lähtien. Ajankohtaista-sivua pidetään yllä jatkuvasti.


KUTSU SEURAN SYYSKOKOUKSEEN

Heinola-Seuran syyskokous pidetään
lauantaina marraskuun 30. päivänä klo 14.00
musiikkiopistossa, Savontie 11.


Kahvitarjoilu alkaa puolta tuntia aikaisemmin.

Kokouksen virallisissa asioissa ovat sääntöjen määräämät asiat,
mm. uuden puheenjohtajan valinta ja
johtokunnan erovuoroisten jäsenten valinnat sekä toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen
vuodelle 2020.


Kokouksen loputtua heinolalainen tietokirjailija Marija Vantti
kertoo aiheesta Heinola, Uuno Kailaan kaupunki.