Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  

logo

                                       
Heinola 13.3.2020
                                       
                          Jäsentiedote 1/2020

HYVÄT HEINOLA–SEURAN JÄSENET!

”Heinola-Seura tekee kotiseututyötä, jotta ihmiset tuntisivat kotikaupungin historiaa ja myös toivoen ja työtä tehden, että tulevaisuuden Heinolakin olisi yhtä kaunis ja hyvä paikka asua kuin nykyinen Heinola. On tärkeää vaalia menneisyyden arvoa, mutta myös tässä ajassa liikkuminen ja tulevaisuuteen katsominen on merkityksellistä kotiseuturakkauden ja yhteisöllisyyden kokemiseksi. Huomaamalla hyvän ja vaalimalla sitä kiitollisuudella jaksaa panostaa myös tulevaisuustyöhön ja olla avoin kaikelle uudelle.”

HEINOLA-SEURAN 35. TOIMINTAVUOSI

Keväällä tulee kuluneeksi 35 vuotta Heinola-Seuran perustamisesta. Edellisenä vuonna 1984 kaupunki oli lopettanut kotiseutulautakuntansa tarpeettomana. Huoli kotiseututyön puolesta keräsi aktiivisia heinolalaisia yhteen kokoustamaan asiasta. Suuren innostuksen vallassa perustettiin tilalle Heinola-Seura. Toukokuun 30. päivänä 1985 pidetyssä kokouksessa kokoon kutsuja liikkeenharjoittaja Mailis Hänninen loi avauspuheenvuorossaan seuran tulevalle työlle suuntaviivat, joissa korostuivat kotiseututyön asema, entisestään muuttuneet tavoitteet sekä perinteiden ja paikallisen omaleimaisuuden säilyttäminen niin aineellisena kuin henkisenäkin ympäristöarvona.

    Seura viettää alkanutta vuotta työn merkeissä noudattaen ympärivuotista toimintasuunnitelmaansa mahdollisuuksien mukaan. Vuoden suuri yhteistyöprojekti on katunäytelmän toteuttaminen joulun alla eri seurojen kanssa. Tällä joulutapahtumalla juhlitaan ja iloitaan Heinolan ylpeyttä Heinolan joulupuukaupungin 10-vuotista olemassaoloa. Katunäytelmästä on suunniteltu jokavuotista joulutapahtumaa Heinolaan.

     Lisäksi toivomme, että vuoden 2021 Heinolan yhteinen teema Heinolasta Kailaan kaupunki saa juuret ja siivet tämän vuoden aikana. Yhteisöjä toimintaan yhdistävä hanke elää toivossa toteutuakseen.

HYVÄSTIT PUUTALOJEN HEINOLALLE

     Ensimmäiseksi ilouutinen, seuran kaksi edellistä postikorttikirjaa sai täydennyksen. Muutamaa päivää ennen joulua ilmestyi trilogian kolmas osa Hyvästit puutalo Heinolalle. Kirjan otsikon ”hyvästit” kertoo niistä tuntemuksista, joita teoksen tekijäryhmä koki kirjaa tehdessä. ”Jatkossa toivomme kaupungin kunnioittavasti vaalivan luonnolta syntymälahjaksi saamaansa kulttuurimaisemaa. Ympäristöministeriöltä 2008 saatu Kansallinen kaupunkipuisto -status oli julkinen kannustus säilyttää Heinolan miljöö ainutlaatuisena, mikä ei salli tulevienkaan sukupolvien rikkovan arvokasta postikorttimaisemaa.” Teos on seuran tämän 35-vuotistoiminnan juhlakirja.

HEINOLA-SEURAN KEVÄTKOKOUS

     Heinola-Seura kutsuu jäsenensä kevätkokoukseen Musiikkiopistoon lauantaina 28. päivänä maaliskuuta klo 14.00, Lampikatu 7. Kahvitus alkaa puolta tuntia aikaisemmin. Kokouksen virallisina asioina ovat muun muassa vuoden 2019 toimintakertomuksen ja tilien hyväksyminen. Musiikkiopiston ohjelmaa. Mauno Kuuselan puheenvuoro. Tämä jäsentiedote ja toimintakertomus vuodelta 2019 ovat luettavissa kotisivujen ajankohtaisosiossa.

MADE IN HEINOLA - KAUPUNGINMUSEON JUHLAA

     Vuoden suljettuna ollut uusittu museo avaa jälleen ovensa yleisölle lauantaina 28. maaliskuuta. 30 vuotta sitten rakennettiin museon perusnäyttely sen ajan saatavilla olleista materiaaleista ja kaupungin historian painotuksista. Näyttelymiljöön päivitys oli tarpeellinen. Museo tämän päivän Suomessa on in. Vuoden mittainen perusnäyttelyn uusiminen tuo uudenlaisen, yleisö- ja lapsiystävällisen museoelämyksen ja ajanmukaistetun historiakuvan meille heinolalaisille. Mukana historian käännekohtia ja ilmiöitä Heinolassa. Jännityksellä odotamme myös sitä, mitä se luvattu digiaikaan siirtyminen museossa kaikkea onkaan. Yleisön toivoma museokauppa ainakin toteutuu.

LÄHDE KEVÄTMESSUILLE MESSUKESKUKSEEN

     Yksi retkikin toteutetaan kevään aikana seuran toimesta, suosituille Kevätmessuille Järvisen bussilla 4. huhtikuuta. On todella nähtävää: Oma Koti-, Oma Mökki-, Kevätpuutarha-, Sisusta!- ja Lähiruoka & luomu- tapahtumat. Varaukset 044 5792064/mieluiten tekstiviestillä. Seuraa ilmoittelua! Muihin kevään ja kesän retkiin voi tutustua Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen sivuilla. Lisätietoa info@heinolatravel.fi.

SUVIVIRSILAULAJAISET KIRKKOPUISTOSSA

     Tervetuloa seitsemännen kerran Kirkkopuistoon virittämään Suvivirsi Heinolan musiikinystävien puhallinorkesterin säestyksellä koulujen päättäjäispäivänä lauantaina 30. päivänä toukokuuta klo 12.00. Perinteisesti lakkiaispäivänä saavat uudet ylioppilaat postikorttikirjan onnitteluiksi Heinola-Seuralta juuriksi ja siiviksi.

VUODEN 2020 UNIKEON ETSINTÄ KÄYNNISTYY

     Unikeonpäivän aamuna 27. heinäkuuta saa 26. unikeko kasteen Kylpylän rannassa. Unikeonpäivän aamu on ollut aina suosittu tapahtuma heinolalaisten ja kesävieraiden keskuudessa. Heinola-Seura toivoo entiseen tapaan ehdotuksia uudesta unikeosta ja perusteita hänen valinnalleen sähköpostiinsa. Aikaisemmin valitut unikeot löytyvät seuran kotisivuilta. Viime kesänä valittu unikeko oli liikuntaneuvos Seppo Hokkanen. heinolaseura@phnet.fi

LAHTI – HEINOLA LAIVARISTEILY HEINÄKUUSSA

     Suvisen kaunis reitti Lahdesta Vesijärven ja Päijänteen kautta Ruotsalaisen aalloille on joka kerta rauhoittava. Tällainen perinteinen risteily on myös tämän kesän ohjelmassa heinäkuussa. Risteilyn ajankohdasta voi lukea Itä-Hämeestä ja seuran kotisivuilta. Tervetuloa nauttimaan lähiseudun kauniista ja saaririkkaasta vesistöstä!

VUODEN ALUN TAPAHTUMISTA TAKAUTUEN

HEINOLAN XIII KOTISEUTUPÄIVÄ ALLIN PÄIVÄNÄ

     Kolmastoista Allin päivä, Heinolan kotiseutupäivä 31.1.2020. Hieno saavutus, jonka seura, Heinolan kaupunki ja seurakunta ovat saaneet yhtä jatkoisesti viettää perinteistä juhlapäivää yhdessä. -

     Tämän vuoden nimipäiväkutsut aloitettiin Kailaan koulun toisen luokan kuoron esityksellä opettaja Piia-Pauliina Peltolan johdolla. Alkulaulu oli Jukka Salmisen Nostetaan lippu salkoon ja toinen laulu Kotiseutu Heinola on perintöä Heinolan seminaarista. Laulu esitettiin ensimmäisen kerran Heinolan kirjaston 100-vuotisjuhlassa seminaarin juhlasalissa keväällä 1963. Sydämen pohjasta kajahtivat laulut omalle kotikaupungille. Komein taputuksin kiitettiin laulajia reippaasta lauluesityksestä. Sama ryhmä voitti keväällä 2019 Virran Vekarat -lehden kansikuvakilpailun. Joten virtaa riittää ja sitä toivoi laulujen jälkeen puheenjohtaja kiitoksin jatkoonkin.

      Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola toivotti pappilan täyteisen yleisön tervetulleeksi talven ensimmäiseen suureen juhlaan Heinolassa: Kotiseudulla on kaikkialla erityinen asema ihmisten sydämissä. Kotiseutu on jotain, jota oppii aikojen kuluessa paremmin arvostamaan. Paluumuuttajat ovat siitä hyvä esimerkki. Kotiseutupäivän vietossa on tärkeää asukkaiden kotiseutukiintymyksen kasvattaminen sekä yhteisöllisyyden ja yhteishengen lisääminen.

     Kaupungin tervehdyksen juhlaan toi sen tekninen johtaja Harri Kuivalainen ja seurakunnan pastori Risto Auvinen. Anna Tiainen luki kirjoittamansa onnittelurunon 180 vuotta täyttäneelle Heinolan kaupungille. Heinola-Seuran varapuheenjohtaja Matti Kirves jatkoi viime vuonna Allin päivillä aloittamaansa lapsuuden muisteloa, käyden läpi 1950- ja 1960-lukujen tuttuja heinolalaisia kohteita ja tapahtumia.

     Seuran viimeisin kotiseututeos ilmestyi muutamaa päivää ennen joulua. Silloin ei ehditty pitää teokselle omaa julkistamistilaisuutta, teos julkistettiin virallisesti Allin päivän tilaisuudessa. Puheenjohtaja esitti suurkiitokset kirjan päätoimittajalle Matti Aallolle ja asiantuntija Rauno Endenille sekä kaikille kirjaan postikortteja luovuttaneille.

KOTISEUTUTYÖN ANSIOMERKIT

     Heinola-Seura on vuodesta 2008 jakanut Suomen Kotiseutuliiton myöntämää kotiseudun ansiomerkkiä, hopeisia ja kultaisia kiitokseksi työstä kotikaupungin hyväksi kaikkiaan 29.

     Ensimmäiseksi merkin Allin päivän juhlassa sai entinen kirjastovirkailija ja kirjastoauton kuljettaja paasolainen Pekka Rautkoski vuosikymmenien työstä Paasonkylän yhteisön hyväksi, vaikuttajana, tutkijana ja kylän historian muistiin merkitsijänä ja useamman erilaisen kylähistorian kirjoittajana.

     Toinen jaettava merkki luovutettiin sosiaalineuvos Mauno Kuuselalle tunnustuksena hänen kotiseudullisista ansioistaan. Mauno Kuusela on tunnettu kotiseuturakkaana ja kulttuuriystävällisenä vaikuttajana, jonka sydämen asiana on ollut esimerkiksi se, että Heinolan ruutukaavan historiallinen ydinmiljöö säilyisi koskemattomana ja toimivana. Kuusela toimi pitkään Jyränkölän setlementin toiminnanjohtajana. Työuran yksi tärkeä saavutus oli se, että setlementti rakensi kaupunkiin neljä täydenpalvelun palvelutaloa. Mauno Kuusela on ollut tärkeä tuki ja taustavaikuttaja kaupungin ja Heinola-Seuran yhteistyössä. 

     Oli loppukiitosten aika. Kalevi Peltola kiitti juhlaväkeä onnistuneesta ja lämpimästä kotiseutujuhlasta. Jokainen päivä on kotiseutupäivä, mutta nimenomaan näin määrättynä päivänä, Heinolassa Allin päivänä, me erikoisesti haluamme yhdessä nauttia ja juhlia hienosta kotikaupungistamme. Muita Allin päivän kohteita olivat: Cafe Torni, Kaupunkinäkymien tunnistuskilpailu kirjastossa, Ateljee Kaarina Karjalainen, Muinaispuvut valtuustotalossa, Veteraanien perinnehuone, Kotiseutukirjojen myynti K-Marketin aulassa, Kädentaitajien elämyspuodissa käsityöperinteen esittelyjä. Allin päivä toi mukanaan taidemuseoon nuorekkaan Merja Laineen taidenäyttelyn Taivaan halkoja.

ALLIN PÄIVÄN RÄÄPPIÄISET KRISTIINAKODILLA

     Ystävänpäivänä vietettiin perinteen mukaan Allin päivän rääppiäisiä Kristiinakodilla kahvitellen, ystävyyden tärkeydestä kertoen ja vieraita kuunnellen. Vieraina olivat Itä-Häme-lehden kolumnisti Eira Pitkänen ja Menneitä muistellen -kirjan kirjoittaja Esko Aalto. Eira Pitkänen kertoi kirjoittamisestaan, että esitti neljä päivään sopivaa laulua. Esko Aalto esitteli kirjaansa ja jakoi sen kaikille tilaisuudessa mukana olleille.   

HEINOLA-SEURAN KOTISEUTUKIRJAT MYÖS LAHJAKIRJOJA

     Kirjoja on myynnissä Ainomariassa, Kaupunginmuseossa, Kymen Viirissä, Heinolantori K-Marketissa, Kirkonkylän Kyläpirtissä sekä kesäisin torin tapahtumissa. Lähetetään myös postissa 044 579 2064.

HEINOLA-SEURAN VASTUUNKANTAJAT

     Heinola-Seuran johtokunta: Mikko Hallikas, Matti Kirves, Terhi Pietiläinen, Olavi Rainio, Anna Tiainen, Juha Tuukkanen ja Raija Saarela. Puheenjohtajana jatkaa Kalevi Peltola.

JÄSENMAKSULOMAKE MUKANA

Vuoden 2020 jäsenmaksulomake on kirjeessä. Jäsenmaksulla 10 euroa tuet seuran arvokasta kotiseututyötä.


Kalevi Peltola
puheenjohtaja

Matti Kirves
sihteeri


           
Kotisivut: heinolaseura.fi
Sähköposti: heinolaseura@phnet.fi - kalevi.peltola34@gmail.com

                                                        
Seuraa Heinola-Seuran kotisivuja, joita on toimitettu vuodesta 2007 lähtien. Ajankohtaista-sivua pidetään yllä jatkuvasti.