Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
    
VANHOJA KUUKAUDEN KUVIA
 
2008
 
Heinolan kellotapuli
 
Joulu tulee, joutaa kyllä, avaa portti, anna tulla...
 
 
Heinolan Tähti
Heinolan Tähti 15 vuotta

 
Heinolan Tähti avattiin liikenteelle 18.11.1993. Valmistuessaan tämä 924 metriä pitkä silta oli Suomen pisin.
 
Yhä se on nelikaistaisena moottoritien siltana suurin, vaikka muutamaa vuotta myöhemmin valmistunut Vaasan Raippaluodon kaksikaistainen silta onkin runsaat sata metriä pitempi.
 
Heinola on kaupunki, jossa sillat kohtaavat. Heinolan Tähden valmistuttua kaupungissamme on peräti yksitoista vesistön ylittävää siltaa. Voimme siis syystä kutsua Heinolaa Siltojen kaupungiksi.
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea lisää Heinolan Tähdestä ja katsella kuvia!
 
Kuva: Kalevi Peltola

 
Paimenkallio
Paimenkallionpuisto on täynnä syksyn iloisia värejä. Puisto on nähtävyys joka vuoden aikana kauniiden istutustensa takia.
 
Paimenkallio kertoo Heinolan kaupungin lehmiaikaista historiaa. Sen nimi juontuu niiltä ajoilta, kun Heinolan kaupungissa oli karjaa. Kaupunkilaiset toivat karjansa tämän kallion juurelle, josta paimen otti lehmät haltuunsa, johdatti ne kaupungin ympäristön laitumille ja toi illalla takaisin omistajilleen.
 
Puiston kalliossa on aihetta symboloiva kuvanveistäjä Armas Lähteenkorvan Paimen-veistos, jonka on lahjoittanut konsuli Aarne Koskelo. Veistos paljastettiin 25.10.1964, ja sen ottivat kaupungin puolesta vastaan Paavo Ilo ja Kalle Saarelma.
 
Paimenveistoksen paikalla oli aikaisemmin kuvanveistäjä Torsten Hiiskeron veistämä Sibelius-veistos. Kun Jean Sibelius täytti 90 vuotta 1955, Lauri Sarparanta teki kaupungille ehdotuksen, että puisto nimettäisiin Sibeliuspuistoksi ja kallion seinämään tilattaisiin Sibeliusta esittävä veistos. Veistos valmistui ja kiinnitettiin Paimenkallioon 1960.
 
Koska Paimenkallion seudun vanha historia kuitenkin liittyy voimakkaasti kaupungin omaan paimenhistoriaan, muutaman vuoden kuluttua kaupunkilaisten toivomuksesta Sibelius-reliefin tilalle kiinnitettiin Paimenveistos.
 
Puistossa on myös Heinolan opettajayhdistyksen vuonna 1975 istuttama tammi "Tiedonpuu".
 
Kuvat ja teksti: Kalevi Peltola
Paimenkallion reliefi
 
Kiertoliittymä
Ympyrät pyörittävät tästä lähtien pohjoisesta Heinolan keskustaan saapuvia.
 
Kuluneen kesän aikana valmistui Heinolaan kaksi liikenneympyrää – tai kiertoliittymää, kuten virallinen nimi nykyään kuuluu. Kauniisti maisemoitu Mustanportin ympyrä (kuva) toi kauan kaivatun parannuksen kolarialttiina tunnetun risteyksen turvallisuuteen.
 
Kuva: Kalevi Peltola

 
Markku Johansson suu messingillä
Maestro Markku Johansson – Heinolan Unikeko 2002 – viihdyttää suu flyygelitorven messingillä Heinolan kalamarkkinoitten yleisöä 9. elokuuta 2008.
 
Kiitokseksi kymmenvuotisesta musisoimisestaan markkinoilla "Madot Koukkuun Big Bandin" kärjessä hän vastaanotti erikoisdiplomin.
 
Kuva: Arto Sakari Korpinen

 
Heinät seipäillä
Maaseudun nostalgiaa: heinät seipäillä – kuvaamisen arvoinen perinnenäky.
 
Sydämessä mukavasti ailahtaa kun näkee tänä päivänä heiniä seipäällä. Mikään ei voita vasta niitetyn heinän tuoksua ja sitä työtä, kun heinät nostetaan seipäille. Kahvinjuonti pellon pientareella kuuluu myös heinäpeltomuistoihin.
 
Jokakesäisen perinnenäyn tarjoaa ohikulkijoille Rautkosken tila Paason kylässä Alaräävelin rannalla.

 
Kuva: Kalevi Peltola

 
Lisää heinäkuisia Paason-kuvia
 
 
Kukkia Heinolan torilla
Kuva: Kalevi Peltola
Heinolan tori on pienen kaupungin sydän, jota kesäisin kaunistavat kukkamyyjien laajat kukkavalikoimat. Tori on myös kaupungin olohuone: siellä tavataan tuttuja ja ystäviä.
 
Kesän myötä mökkiläiset palaavat tutulle torille nauttimaan sen tunnelmasta ja täyttämään korinsa itähämäläisillä herkuilla.

 
Heinolaa vesitornista
Kuva: Kalevi Peltola

 
Hanuripiiri torilla
Heinolan torilla koettiin lauantaina 26. huhtikuuta iloinen yllätys. Heinolan kansalaisopiston tanssi- ja musiikkiryhmät pitivät rattoisan kevätmatineansa torikansan keskellä.
 
Aurinko lämmitti. Yleisö nautti tunnelmasta. Tämä oli alkusoittoa tulevan kesän toritapahtumille.
 
Kesätorin varsinaisia avajaisia vietetään lauantaina 24. toukokuuta. Katu soi – soittajina kansalaisopiston hanuripiiri.
 
Kuva: Kalevi Peltola

 
Maaherrankartano
Maaherrankadun ja Kirkkokadun kulmaan entisen Puistolan tontille on kuun vaihteessa valmistunut Heinolan uusin kerrostalo, Asunto Oy Heinolan Maaherrankartano.
 
Uudet asukkaat saivat muuttaa taloon heräävässä keväässä nauttimaan puisto- ja rantamaiseman kauneudesta.
 
Kuva: Kalevi Peltola

 
Enon Vene
Se kuuluisa vene – josta eno putosi – Hiidenhaudan rannassa Tommolassa. ;-)
 
Kuva 11.3.2008: Arto Sakari Korpinen

 
Heinolan kaupungintalo 31.1.2008
"...Kuka tänä päivänä onnen saa, Alli tänä päivänä onnen saa."
 
Tammikuun viimeisen päivän aamutunnelmia kaupungintalon edustalla 2008. Liput liehuvat Heinolan ensimmäisen kotiseutupäivän kunniaksi.
 
Kuva: Kalevi Peltola

 


Kuvien editointi: Arto Sakari Korpinen