Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
    
VANHOJA KUUKAUDEN KUVIA
 
2013

 

JOULUKUU 2013
 
Joulukuun kuva

 

MARRASKUU 2013
 
Marraskuun kuva
 
Heinolan Tähtisilta täyttää tänä vuonna 20 vuotta: se avattiin liikenteelle 18.11.1993. Valmistuessaan tämä 924 metriä pitkä silta oli Suomen pisin. Yhä se on nelikaistaisena moottoritien siltana suurin, vaikka muutamaa vuotta myöhemmin valmistunut Vaasan Raippaluodon kaksikaistainen silta onkin runsaat sata metriä pitempi. Jo ennen sillan valmistumista järjestettiin silloilla Siltakarnevaalit 20.–21.8.1993 työn juhlana. Karnevaalit saavuttivat todellisen yleisöryntäyksen: yleisöä kävi silloilla yli 30 000.
 
 Lisää tietoja vuodelta 2008, jolloin Tähtisilta täytti 15 vuotta.


LOKAKUU 2013
 
Lokakuun kuva 1
 
Syksy on tuonut alakulon Kivalterin pihapiiriin, mutta kun lokakuu on myös hyvä maalikuu, talon ulkopuolinen aita sai syksyn raikkaan uuden maalin lokakuun 1. päivänä. Keltamultamaalin aitaan ja ulkorakennukseen keittivät vanhaan tapaan Kaj Cygnaeus ja Ismo Häkkinen. Kivalterin päärakennus on maalattu samoin menetelmin keitetyllä maalilla vuonna 1987. Maalipinta on edelleen hyvässä kunnossa. – Kuvat ja teksti: Kalevi Peltola
 
Lokakuun kuva 1

 

SYYSKUU 2013
 
Syyskuun kuva 1
 
Maaherrankadun entisen päiväkodin vanha känkkyräinen omenapuu kantaa punaposkisia omenoita ja muistelee haikeana entisten syksyjen iloista menoa ympärillään.

Syyskuun kuva 2

 

ELOKUU 2013
 
Elokuun kuva 1
Elokuun vielä kesänmakuiset aamut Räävelin rannalla

Elokuun kuva 2

 

HEINÄKUU 2013
 
Kuukauden kuva
 
Helmikuun kirpeässä pakkassäässä veistettiin jääveistoksia Rantapuistossa, mutta nyt kesän tultua nousi juhannusviikon helteissä Siltasaareen kolme taitavasti luotua hiekkaveistosta.
 
Niistä parhaaksi valittiin Vanha rakas satu, hiekkaveiston venäläisen maailmanmestarin Sergei Tselebtovskin työ. Veistokset ovat ihailtavissa koko kesän vesien ympäröimässä vehreässä maisemassa.
 
Lapset saavat veistää omia hiekkaveistoksiaan Suomen johtavan hiekkaveistäjän Marika Walldenin johdolla Unikeonpäivän tapahtumassa Kylpylän rannassa 27. heinäkuuta unikeon valinnan jälkeen, noin klo 10.

 

KESÄKUU 2013
 
Kuukauden kuva
 
Sireenipensaiden takana, idyllisessä kulttuurimaisemassa, vietettiin kaihoisia hetkiä 31.5.2013: Maaherrankadun päiväkodin toiminta päättyi.
 
Tuhannet heinolalaislapset ovat vuosien 1954–2013 aikana viettäneet "Malinin talon" lapsiystävällisessä pihapiirissä onnellisia päiväkotiaikoja ja saaneet sieltä eväitä tulevaisuuteen: sekä juuret että siivet yhteiseloon ja kasvuun. Myös talon naapurusto on vuosikymmenien ajan saanut nauttia lasten iloisista äänistä. Elämä jatkuu. – KP
 
 • Katso lisää kuvia Maaherrankadun päiväkodilta!
   

  TOUKOKUU 2013
   
  Kuukauden kuva
   
  Vuosikymmenien perinteiden mukaisesti Heinola virittäytyi kesään musiikkikimaralla koleassa säässä Harjupaviljongin edustalla. ”Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö…” ynnä muut tutut kuorolaulut ja puhallinorkesterin reippaat sävelet lämmittivät kohmeisia vapunviettäjiä. Vapun piknikit ja simat kuuluivat oikeaan vapun meininkiin.
   
  Ilolla todettiin: Eläköön – Harjupaviljonki herää eloon!
   
  Itämaisten temppeleitten arkkitehtuurista vaikutteita saanut Harjupaviljonki valmistui vuonna 1900 tuolloin lähes puuttomalle harjulle ja herätti ihmetystä itähämäläisessä maisemassa. Heinolan kylpylä oli aloittanut toimintansa 1891 ja tarvitsi vierailleen Rantakasinon lisäksi toisen edustavan kohtauspaikan. Rantapuiston tunnelmallinen puistotie johdatti kylpylävieraat päivittäin paviljongille ihailemaan Kymenvirran ja Konniveden huikaisevia postikorttimaisemia sekä kuuntelemaan päivittäisiä konsertteja ja nauttimaan kahvilan tarjoiluista eksoottisissa puitteissa. – Kalevi Peltola
   
 • Katso Arto Sakari Korpisen kuvasarja Harjupaviljonki, Heinolan arkkitehtoninen helmi!
   

  HUHTIKUU 2013
   
  Kuukauden kuva
   
  Tänä vuonna Heinolan Tähti eli Tähtiniemen silta – kaupunkimme uljas maamerkki – täyttää 20 vuotta. Se avattiin liikenteelle 18.11.1993. Uuden sillan myötä Suomen päätieverkoston ahtain yksittäinen liikenteellinen pullonkaula avautui.
   
  Liikenteen määrät ovat kuitenkin kahden vuosikymmenen aikana kasvaneet niin, että pääsiäisruuhkista selvinneet huokailevat jälleen: onneksi Heinola on ohi! Heinolan Tähti ei kuitenkaan ole tähän syypäänä, vaan pohjoisempana Lusissa sijaitseva nelos- ja viitostien yhtymäkohta.
   
  Nelikaistainen ja 924 metriä pitkä Heinolan Tähti on yhä Suomen suurin silta, vaikka 1997 valmistunut kaksikaistainen Raippaluodon silta Mustasaaressa onkin sitä pitempi: 1045 metriä.
   
  Milloin toteutuvat kunnon taulut ja viitat, joilla isolla tiellä liikkujat saadaan houkutelluiksi Heinolaan nauttimaan pikku kaupungin meiningistä: elämästä, ostoksista, herkuttelusta?

   


  MAALISKUU 2013
   
  Kuukauden kuva
   
  Rantapuiston Jääfestivaali tuotti kaupungin nuorelle väelle mieluisan kohtaamispaikan, liukumäen. Jääveistokset riutuvat keväisessä suojasäässä, mutta liukumäki paranee päivä päivältä. Miksei liukumäkeä ole keksitty Heinolaan jo aikaisemminkin, torille, Maaherranpuistoon? Nuori väki odottaa jo ensi vuoden uusia kisoja liukumäkineen, useampaakin. Jonot kertoivat niiden suosiosta ja tarpeellisuudesta.
   
  Jäätapahtuman valokuvauskilpailun tuomaristoa ihastutti yksimielisesti seuraava kohde ja kuvakulma, joskin illan hämärässä. Muut veistokset sulavat, vankkatekoinen Heinolan ilves kestää säänkin armoilla. – Kalevi Peltola (kuvat ja teksti)
   
  Kuukauden kuva

   


  HELMIKUU 2013
   
  Kuukauden kuva
   
  Heinola on yhä kuuluisa markkinoistaan. "Kahdet yhteiset wapaa-markkinat pitää wuotuisesti kaupungissa pidettämän, jotka kestäkööt ylinnä kolme päiwää", säädettiiin jo kaupungin perustuskirjassa 1800-luvulla.
   
  Nyt Heinolan kaupunkisydän -yhdistys jatkaa markkinaperinnettä joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina ja lauantaina nimellä Korttelitorin kuukausimarkkinat.
   
  Heinolan markkinoilla tavataan!

   


  TAMMIKUU 2013
   
  Kuukauden kuva
  Emil Cedercreutzin (1879-1949) veistos Tukinuittaja (1920) Heinolan Rantapuistossa.
   
  Katse kohti uutta ja parempaa vuotta 2013!
   
  "Ihminen ei voi löytää uusia valtameriä,
  ellei hän uskalla kadottaa rantaa näkyvistään."
  – André Gide

   


   

  Kuvien editointi: Arto Sakari Korpinen
   
   

   

 •