Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta

Heinola-Seura kyläili "kammarissa"
 

 
 
Heinola-Seura sai liittyä syksyllä 2007 Kristiinakodin ns. kammarityöhön. Kammarityöskentelyn tarkoituksena on tuoda kotiin piristystä ja vaihtelua arkisen elämän keskelle, ulkopuolista läsnäoloa ja kuuntelua, keskusteluyhteyttä kodin ulkopuoliseen elämään.
 
Kammarityöskentely on jaettu eri yhteisöille, jotka kerran vuodessa omana kuukautenaan vastaavat vierailusta Kristiinakodissa. Vierailut tarjoiluineen ovat hyvin erilaisia, eri yhdistyksillä on omat vahvuutensa, joka takaa aina jännityselementin talon väelle.
 
 
Heinola-Seuran ensimmäinen kammarihetki oli talon asukkaille mieluisa. Toivottiin pikaista jälleennäkemistä. "Kyllä meillä oli mukavaa ja pullakin oli niin hyvää!" todettiin yhdestä suusta.
 
 

 
 
Päivähetkeä vietettiin Allin päivän rääppiäisinä tarjoiluineen, joka teemana sopi hyvin seuran nykyarkeen. Vietettiinhän pari viikkoa sitten Allin päivänä Heinolan ensimmäistä kotiseutupäivää. Alli Heinämaa oli yksi Kristiinakodin perustajista.
 
Yllätyksenä seuran jäsenille oli se, että kodissa asuu kaksi Allin läheisesti tuntenutta rouvaa. Helena Kontturi oli Heinämaan oppilas alakoulussa 1939. Onerva Raita puolestaan oli Allin hoitaja tämän viimeisinä elinvuosina. Rouvien eloisat muistelot tilaisuudessa olivat myös vieraille mielenkiintoista Allin historiaa.
 
Kalevi Peltola kertoi ja keskusteli Alli Heinämaasta ja Heinolan seminaarista. Välillä laulettiin vanhoja koululuja Leena Calásin toimiessa esilaulajana. Hän myös luki omia tanka-runojaan.
 
Runot saivat kahvihetkeen osallistujat innostumaan niin, että heille jätettiin Leenan oma Tankarunoja-kirja vuorollaan luettavaksi. Talon asukkaat saivat myös oppitunnin tanka-runojen teosta.
 


Näin Leena opetti:
 
Japanin kielessä tanka kirjoitetaan usein yhteen suoraan riviin.
 
Nautinnollinen raukea iltahetki, tähdet syttyneet. Turha antaa suruille kosmisia mittoja.
 
Mutta Suomessa ja muissa kielissä jaetaan rivit yleensä viiteen tavukappaleeseen muotoon
 
5 tavua
7 tavua
5 tavua
7 tavua
7 tavua.
 
Nautinnollinen
raukea iltahetki,
tähdet syttyneet.
Turha antaa suruille
kosmisia mittoja.
 
Parhaassa tankassa viisi riviä sulautuvat saumattomasti yhteen ajatukseen.
 


Japanin kielessä rivit kirjoitetaan pystysuoraan, ylhäältä alaspäin. Mutta koska japanilaiset käyttävät pääasiassa sanamerkkejä, eivät rivit tule ollenkaan niin pitkiksi kuin meidän kirjaimillamme.
 
Rivit seuraavat toisiaan oikealta vasemmalle. Niinpä japanilaiset kirjat alkavat meikäläisittäin ajatellen takakannesta.
 
– verkkomestari Arto Sakari Korpisen huomautus
 


Tarjoilusta vastasivat Leena Alho ja Sirkka-Liisa Peltola. Seuran sihteeri Marja Melfsen ja Pepe Kottila pitivät yllä vilkasta keskustelua.
 
Teuvo Salminen oli lahjoittanut seuralle tämän vuoden Kuvankaunis Heinola -kalenteria vietäväksi tuliaisina talon asukkaille. Kalenteri oli mieluisa lahja muistuttamaan joka hetki kauniista Heinolasta. Kyllä minä Teuvon tunnen, sanoivat muutamat.
 
 

 
 
Olympiavuosi 1952 oli myös Kristiinakodin, yksityisen vanhainkodin, perustamisen vuosi. Kaksitoista heinolalaista vaikuttajahenkilöä kokoontui sanomalehti Itä-Hämeessä olleen ilmoituksen johdosta kahvila Oululaiseen keskustelemaan yksityisen vanhainkodin tarpeellisuudesta.
 
Kokousta johti lehtori Helena Syrjälä ja sihteerinä toimi opettaja Alli Heinämaa. Pöytäkirjaan voitiin merkitä:
 
"Tyydytyksellä on todettava, että vanhainkotiasialla näyttää olevan kaupungissamme yksimielinen ja laaja kannatus eri kansalaispiirien ja järjestöjen keskuudessa."
 
Virallisesti vanhainkotitoiminta käynnistyi syksyllä 1954. Juhlalliset vihkiäiset pidettiin lokakuun 3. päivänä samana vuonna.
 
Lehtori Helena Syrjälä kirjasi Kristiinakodin vuoden 1954 toimintakertomukseen:
 
"Monin onnen- ja siunauksentoivotuksin, monien ahkerien ja uhrautuvien henkilöitten aikaansaannoksena. Harras toivomme on, että edelleenkin koti saisi nauttia ystäviensä tukea ja apua, jotta se voisi olla vanhustemme rauhallisena ja viihtyisänä tyyssijana heidän elämänsä iltapäivänä."
 
 

 
 
Vuonna 2002 oli Kristiinakodilla kunnioitettava merkkipaalu. Koti oli toiminut kaupungin sydämessä 50 vuotta. Varatuomari Marja Halme, Kristiinakodin kannatusyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja ja Heinola-Seuran johtokunnan varapuheenjohtaja, totesi juhlien aikana:
 
"Meillä 2000-luvun vastuuhenkilöillä on vaalittavana arvokas perintö. On huolehdittava siitä, että yhdistyksemme tukema Kristiinakoti tarjoaa houkuttelevan asumisvaihtoehdon heinolalaisille vanhuksille myös tulevaisuudessa."
 
Heinola-Seura haluaa omalta osaltaan olla hyvässä asiassa mukana.
 
Antaessaan saa!
 
Kalevi Peltola
 
 

 
 

 
 
Leena Calás: Tankarunoja myöhäisikään ehtineille