Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Itse Tehty DigiHeinola -valokuvanäyttely
avattiin Heinolan kaupunginkirjastossa



Heinolan kansalaisopiston DigiHeinola-kurssin vastuuopettaja ja koordinaattori Mikko Kallio avasi Itse Tehty DigiHeinola -näyttelyn kaupunginkirjastossa Allin päivänä 31.1.2009. Näyttelyn avaus liittyi Heinolan II Kotiseutupäivän tapahtumiin.

Näyttely on avoinna 13.2.2009 saakka.



Seuraavassa Kallion esittelypuhe:

"Tervetuloa viettämään Heinolan kotiseutupäivää myös DigiHeinola-kurssin ja Heinolan kansalaisopiston puolesta! Tervetuloa Itse Tehty DigiHeinola -valokuvanäyttelyn avajaisiin!

Valokuvanäyttely on osa kansalaisopiston DigiHeinola-opintokokonaisuutta. Syksyn 2008 aikana opiskelijat ovat valokuvanneet Heinolaa ja digikäsitelleet töitä. Töitä on tietoisesti käsitelty haluten korostaa kuvan viestiä. Samalla on opiskeltu kuvankäsittelyä.

Opintojen tavoitteena on ollut jäsentää ja kuvata asukkaiden kokemaa ja näkemää kotiseutuaan ja heinolalaisuutta. Kurssilla on yhdistetty yhteiskunnallisuutta, visuaalista taidetta sekä atk:ta. Kyseessä on siis monioppiaineellinen kokonaisuus.

Yhteiskunnallisuus tarkoittaa ennen kaikkea: mitä tämä Heinola, heinolalaisuus minulle ja meille tarkoittaa?

Kyseessä on ollut yksi tapa tehdä kotiseututyötä, perehtyä kotiseutuun. Kameran linssin lävitse pitäjä aukeaakin useasti eri tavalla kuin katsellen muuten vain. Voi keskittyä pieniin yksityiskohtiin tai kuvata laajoja kokonaisuuksia.

Ihmisen kokemat juuret ovatkin yksi teema, joka on ollut mukana alusta pitäen.

Hanke sai alkunsa noin vuosi sitten Jyränkölän parkkipaikalla, kun kahden opiskelijan kanssa mietimme sovellutusta digikuvauksesta. Tähän Heinola kokonaisuudessaan ja kotiseutuna tarjoaisi mitä mainioimman ympäristön. Tästä kipinästä syttyi hanke, jolle haettiin Opetushallituksessa oppimisympäristöjen kehittämisrahaa. Ideana oli, että tehdään koko Heinolasta yksi iso oppimisympäristö – näin niin kuin nöyrästi liikkeelle. Ja rahoitus saatiin.

Heinola-aiheeseen liittyivät myös omat kokemukseni omista juuristani. Kun Pohjanmaalta tulee, niin kyllä tietää, mistä on ”kotoosin”. Olen myös pohtinut näiden juurieni merkitystä itselleni – myös sen viiden vuoden ajan, kun olen Heinolassa asunut. Ja miettinyt kovasti, mikä tämä heinolalaisuus ja hämäläisyys oikein on. Eiköhän sitä ala pikku hiljaa jyvälle päästä. Kuvallinen ilmaus tarjoaa tähän yhden väylän.

DigiHeinola-ryhmässä opiskelevat Jukka Anttonen, Veikko Hietanen, Petri Hämäläinen, Susanna Juurikkala, Satu Kaivola, Sisko Kanerva, Teuvo Löfman, Anja Mikonsaari, Kalevi Peltola, Hannu Salonen, Paula Tuominen, Mari Vesa, Mansi Vitikainen ja Kalle Ylönen.

Digikuvien käsittelyn opettajina ovat toimineet Tuula Laakso ja Jenny Saarela. Väreistä ja sommittelusta on ryhmää opastanut taiteilija Panu Patomäki.

Ikähaarukka on porukalla laaja: 18–75 vuotta. Näin kuvista heijastuu useamman sukupolven näkemys Heinolasta. Myös kokemus digi-atk:sta ja valokuvauksesta on vaihdellut suuresti: osalla ei ollut juurikaan kokemusta, osalla vastaavasti enemmänkin.

Tässä vaiheessa kurssia ei voi olla muuta kuin todella ylpeä ryhmän saavutuksista! Töistä kuvastuu yhtälailla Heinolan kauneus kuin raadollisuuskin. Myös yhteiskunnallisesti kantaaottavaa otetta on käytetty. 

Alussa oli paljon hämminkiä ja härdelliä sekä syksyn aikana runsaasti teknistä ja luovan työn opiskelua.  Mutta ennen kaikkea koko ajan on ollut tekemisen meininkiä. Opetusmetodina on ollut – rankalta kuulostava periaate – ”heitetään lapsi veteen ja katsotaan oppiiko se uimaan”. Tekemisen kautta on siis lähdetty liikkeelle ja ITE-taiteen hengessä.

Teknisesti töitä on tehty kahdella tavalla:

  1. Kollaasityöt: esimerkiksi yksi pohjakuva, jonka päälle on tuotu useita kuvia. Kuvien rajat on hämärretty sekä sommitteluun ja värimaisemaan kiinnitetty huomiota.
  2. Blendaustyöt: usea kuva on sulautettu yhdeksi kuvaksi. Näistä molemmista on esimerkit kirjaston aulassa.

Kurssi jatkuu keväällä, jolloin teemme saman prosessin uusiksi perehtyen ja syventäen teemoja. Esimerkiksi valokuvausta ei syksyn aikana opiskeltu oikeastaan ollenkaan. Jatkossa yhteistyötä syvennetään Heinolan kameraseuran kanssa, josta on tulossa kokeneita kuvaajia valokuvausta opettamaan. Ilman kameraseuran yhteistyötä emme olisi saaneet näin näyttävää näyttelyä, sillä kehykset ja paspatuurit on vuokrattu heiltä.

Lisäksi yhteistyötä on tehty valokuvausliike Piazzan kanssa, josta on tarvikkeita haettu lyhyelläkin varoitusajalla – liike kun sijaitsee kansalaisopiston vieressä. Myös Heinola-Seura on ollut yhteistyössä ja tiedottamisessa suuri apu – siltähän olemme saaneet myös aimo annoksen Heinola-tietoa.

  
Lopuksi pitää vielä erikseen mainita, että palautetta ja kuvaustoiveita otamme vastaan. Töistä toivotaan palautetta, olemme opiskelun puolessa välissä. Palautetta voi jättää kirjastossa olevaan palautelaatikkoon tai osoitteeseen mikkokallio@jyrankola.fi.

Lisäksi Heinola-aiheisia kuvaustoiveita otetaan vastaan yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä. Talven aikana luovaa kuvausprosessia jatketaan, joten yhteistyötä voi viritellä paikallisesti monin erin tavoin. Ei muuta kuin ehdotuksia ja yhteydenottoja minuun päin!

Valokuvista rakennetaan kevään kuluessa myös nettiversio, DigiHeinola-blogi. Seuraava valokuvanäyttely on viimeistään kansalaisopiston kevätnäyttelyn yhteydessä huhti-toukokuussa 2009.

Tervetuloa tutustumaan!


Lisätietoja:

Mikko Kallio 044 7972403
Heinolan kansalaisopisto

Kuvat: Kalevi Peltola