Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
VUODEN 2010 Ajankohtaista-SIVUN AINEISTO


 
Joulun ja uuden vuoden tervehdys
 
 
 

 

 
 
Heinola-Seuran kotiseutukirjat mainioita lahjoja pukinkonttiin


 
Heinola-Seuran julkaisemat arvostetut kotiseutukirjat kertovat meidän omasta Heinolastamme ja kuuluvat kovien pakettien kärkeen!
 
 
 • Eletty on ennen meillä (1998)
 • Kaija Multamäki: Heinola-kotiseutuni mun (2004)
 • Heinolan kyliltä ja kaduilta (2008)
 • Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa (2009)
 • Esko Aalto: Menneitä muistellen (2010)

  Myyntipaikat:
   
  Ainomaria
  Heinolan museot
  Kyläpirtti
  Kymenviiri
  Maalaispuoti

   

 

 
 

 

 

Wanhan Ajan Joulu jo neljättä kertaa
 


 
Erinomainen sää suosi jo neljättä kertaa järjestettyä Wanhan Ajan Joulu
-tapahtumaa. Heinolan ilmassa oli vain vienoa hiutaleitten leikkiä, vaikka eteläisin ja kaakkoisin Suomi oli hukkumaisillaan lumeen ja tuiskuun.
 
Ahkerien käsien aikaansaannokset olivat jouluisen näytelmän pääantia. Myyjien pöydät notkuivat kukkuroillaan lahjoiksi sopivia tuotteita ja joulun herkkuja. Runsaslukuinen väki pyöri kehää WPK-talon ja taidemuseon pihassa mieluisaa ostettavaa etsiskellen.
 
Lue runsaasti kuvitettu raportti – napsauta kuvaa!


 
Wanhan Ajan Joulu

 
 
Odotettu joulutapahtuma
jo neljännen kerran
taidemuseon pihapiirissä
lauantaina 11.12.2010 klo 10–13
Wanhan Ajan Joulu, koko perheen lämminhenkinen historiallisia joulutraditioita vaaliva joulutapahtuma, tarjoaa jälleen heinolalaisille tilaisuuden kokea joulun odotuksen leppoisaa tunnelmaa taidemuseon viihtyisässä pihapiirissä.
 
Tapahtuma kutsuu ahkeria joulumuoreja ja joulutonttuja esittelemään ja myymään omin käsin valmistamiaan joulutavaroita: käsitöitä, leivonnaisia, joulukoristeita, lahjatavaroita, kaikkea jouluun liittyvää…
 
Jouluarpojen myynti on entiseen tapaan rajattu pois Wanhan Ajan Joulusta.
 
Tapahtuman myyntipöytiä voi varata sähköpostilla heinolaseura@phnet.fi tai puhelimella 044 579 2064.
 
Koska myyntipöytiä on rajattu määrä, vain ajoissa tehty varaus varmistaa pääsyn tulla mukaan luomaan tapahtuman joulutunnelmaa.
Kalevi Peltola
Jouluisäntä
 
Napsauta ja lue lisää
 
 

 

 

Itsenäisyyttä juhlittiin
 


 
"On rohkeasti katsottava tulevaisuuteen, on toimittava päättäväisesti", painotti Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen puhuessaan itsenäisyyspäivän juhlassa Heinolan WPK-talossa. Kaupunkineuvos Timo Ihamäki puolestaan toivoi Heinolan nuorten aina muistavan, mistä ovat kotoisin.
 
Luokanopettaja Maila Pakarinen ja pankkineuvoja Seija Savolainen palkittiin juhlassa Heinola-mitalilla ansiokkaasta toiminnasta kaupungin hyväksi.
 
Heinolan Musiikinystävien Puhallinorkesteri, Heinolan Mieslaulajat ja jousitrio vastasivat juhlan musiikista.
 
Kuvaa napsauttamalla voi lukea lisää ja katsella kuvia.


Seuran johtokunta uusiutui
 
Heinola-Seuran syyskokous pidettiin valtuustotalossa 13.11.2010.
 
Kalevi Peltola valittiin edelleen seuran puheenjohtajaksi. Johtokunnan neljän erovuorossa olleen jäsenen tilalle valittiin sen sijaan uudet henkilöt.
 
Lue lisää napsauttamalla kuvaa!

 

Uusi kuvasarja Galleriassa – napsauta kuvaa!
 
 

 

 

 
MURREILTA
WPK-talossa torstaina
2.12.2010 klo 18.00
 
Tilaisuus alkaa jouluisella tarjoilulla. Tervetuloa!
 
(Kuva murreillasta 8.4.2010, keskustelijoina emäntä Kyllikki Mansikkala ja tutkija Pentti Soutkari.)
 
Heinolan seudun murreillat jatkuvat. Tutkija Pentti Soutkarilta ja muilta Heinolan murteen taitajilta saadaan jälleen eläviä näytteitä.
 
Illan antia täydentävät Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen nauhoitearkiston murrenäytteet 1960-luvulta, haastateltavina muiden muassa legendaariset Matilda Sukura, Sulo Saarinen ja Kalle Ketlahti.
 
Napsauta kuvaa ja lue lisää!
 
Heinola-Seura · Heinolan kaupunginmuseo
 

 
 


 
 
Lähde kokemaan Porvoon
tenhoisaa joulutunnelmaa!
P
orvoo tunnetaan Suomen joulukaupunkina. Sen historialliset puitteet, rakennukset ja sijainti luovat loistavat mahdollisuudet tenhoisan joulutunnelman luomiselle. Sekä itse kaupunki että sen yrittäjät ja erilaiset yhteisöt ovat vuodesta toiseen rakentaneet kaupungin joulua suurella hartaudella.
 
Yleisön pyynnöstä Heinola-Seura järjestää viimevuotiseen tapaan retken Porvoon jouluun. Retken todella kokemisen arvoinen kohokohta on Vanhan Porvoon joulunavaus Raatihuoneen torilla.
 
Ohjelmaan sisältyy opastettu kierros vanhassa kaupungissa ja käynti palon jäljiltä hienosti korjatussa tuomiokirkossa. Jouluinen lounas vanhassa kaupungissa ja pikku putiikit antavat oivan lähdön omiin jouluvalmisteluihin.
 
Retkelle lähtö lauantaina 27.11.2010 klo 8.30 turistipysäkiltä ja paluu noin klo 18. Kuljetus, opastus ja lounas yhteensä 40 euroa.
 
Liput lunastetaan etukäteen Kymenviiristä, Kirkkokatu 19.

 

 

Muistojen laulut hurmasivat
 


 
Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi valloittivat heinolalaiset täydellisesti seminaarin perinteikkäässä juhlasalissa YK:n päivänä. Heidän kodikkaan viihteelliseksi sävytetyn konserttinsa sai salin ääriä myöten täyttäneen kuulijakunnan hyrisemään ihastustaan.
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea raportin tilaisuudesta!

 

Syyssoirée Toropoffeilla
Juhlaelämää Heinolassa 1830-luvulla
 


 
Heinolan Taidemuseon Ystävät ja Heinolan museot siirsivät yhteisvoimin heinolalaiset aikakoneella noin 170 vuotta taaksepäin niihin aikoihin, jolloin Heinola sai kaupunkioikeudet ja äveriäs kauppias Aleksander Toropoff vaimoineen ja palkollisineen hoiteli menestyksekkäästi moninaisia kauppatoimiaan – ja hääri ahkerasti kaupungin seuraelämässä.
 
Nyt 9. lokakuuta vietettiin iloisia 1800-luvun kalaaseja WPK-talossa, aivan Toropoffin talon naapurissa. Sali oli loihdittu juhlaloistoon, ja upeat kattaukset kynttelikköineen toivottivat juhlavieraat tervetulleiksi viettämään kauppiasperheen kanssa syysjuhlaa hyvän sadon kunniaksi. Lähes koko Toropoffien seurapiiri olikin noudattanut kutsua, paikalle oli saapunut jopa lääninkivalteri maaherran lähettämänä.
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea raportin illan tapahtumista ja tunnelmista sekä katsella kuvasatoa!
 

Kaupunginmuseon

 
Heinola-Seuran logo
 
Heinola-Seuran
sääntömääräinen syyskokous
Heinolan valtuustosalissa
lauantaina 13.11. klo 14.00
 
Ohjelmassa varsinaisten kokousasioitten lisäksi kaupunginarkkitehti Harri Kuivalaisen kuvallinen esitys Heinolan kaupunkikuvan kehittymisestä ja tulevaisuuden rakentamisesta sekä Heinola-Seuran internet-sivuston esittelyä. Seuran julkaisuja saatavina vaikkapa joululahjoiksi.
 
Kahvitus alkaa klo 13.30. Tervetuloa!

 
 

Heinolan Taide 2010
 
Heinolan Taide 2010
 
Heinolalaisten kuvantekijöiden näyttely
taidemuseossa 7.10.–7.11.2010
 
45 työtä 21 tekijältä!
 
Napsauta kuvaa – luet ja näet lisää!

 

 

Heinolan Taide 2010
 
"Koivun ja tähden alla"
 
Unto Ojosen arkkitehtuurin näyttely
WPK-talon Galleria Lambertissa.
7.10.–7.11.2010
 
Napsauta kuvaa – luet ja näet lisää!
 

 

Hautausmaat kertovat kotiseudun historiaa
 

 
Syksyisen kaunis Mikkelinpäivä keräsi yli sata heinolalaista Heinolan vanhalle hautausmaalle kuulemaan ja kokemaan Kari-Paavo-Kokin ja Esko Aallon tarinoita ja kokemuksia hautapaasien äärellä.
 
Hautausmaakävely aloitettiin historialliselta hautausmaalta. Pysähdyttäessä Heinolan historiaan voimakkaasti vaikuttaneiden henkilöiden haudoilla tietorikas Kokki avasi mielenkiintoisia näkymiä kotiseudun historiaan. Kävely jatkui uudemmalle puolelle, jossa Aalto puolestaan kertoili henkilökohtaisia muistojaan tuntemistaan henkilöistä.
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea lisää ja katsella runsaan kuvakertomuksen!


Yhteinen Heinola -projekti yhä vauhdissa
 

Vesa Väänänen: Hulivili hummeripoika (2010)
 
Heinola-Seuran ja Heinolan kansalaisopiston Yhteinen Heinola -projekti jatkuu ja voi hyvin. Mukana olevien kylien ja asukasyhdistysten edustajat tekivät elokuun lopussa elämyksekkään retken kaupungin eteläosiin.
 
Vauhtia työn jatkolle haettiin ensin Iitin kunnan Vuolenkosken kesätorilta. Siellä koettiinkin, miten virkeätä pienen kylän elämä voi olla, kun kyläläiset ovat ottaneet vastuun tulevaisuudesta omiin käsiinsä.
 
Paluumatkalla ihailtiin Vierumäen urheiluopiston laajoja alueita ja niille nousseita moninaisia rakennuksia. Sitten poikettiin sekä Vierumäen Aavehallissa kyläyhdistyksen ja urheiluseura Jytinän vieraina että Cronin's Café & Guesthousessa kokemassa Myllyojan tunnelmia.
 
Lopuksi kierrettiin Kaivannon, Pyhättömän, Veljeskylän ja Rainion kautta aseman taidepuistoon. Siellä kuvanveistäjä Vesa Väänänen esitteli näyttelyään, joka on kaikkien kaupunkilaisten nähtävissä joulukuulle saakka.
 
Napsauta Hulivili hummeripoikaa sekä lue raportti ja katsele runsas kuvasato!
 

 
H-S logo      Heinolan vaakuna      IH-logo
 
Heinolalle oma kotiseutulaulu!
 
Heinola-Seuran 25-vuotisjuhlavuoden sanoituskilpailu on päättynyt. Jos raati löytää lähetyistä runoista teemaan soveltuvan tekstin, julistetaan sävellyskilpailu.
 
Heinola-Seura, Heinolan kaupunki ja Itä-Häme -lehti julistivat Heinolan III kotiseutupäivänä – tammikuun lopussa Allin päivänä – sanoituskilpailun Heinolan oman kotiseutulaulun aikaan saamiseksi.
 
Kilpailuaika päättyi syyskuun lopussa, johon mennessä saapui 19 runotekstiä, samalta kirjoittajalta useitakin. Tekstit arvioi tuleva runoraati.
 
Kilpailun tarkoituksena oli saada nykyaikaan ja yhteislauluksi soveltuva, useasäkeistöinen runoteksti Heinolan henkeä kohottavalle ja kaupunkilaisia yhdistävälle kotiseutulaululle.
 
Tähän saakka heinolalaisissa tilaisuuksissa, kuten muuallakin Hämeessä, kotiseutuhenkeä ja yhteenkuuluvuutta on kohotettu H.J. Erkon 20-vuotiaana vuonna 1869 runoilemalla hämäläisyyttä ylistävällä Hämäläisten laululla.
 
Erkkoa pidettiin oman aikansa kansallisrunoilijana Runebergin ja Kiven jälkeen, joten nyt järjestetyllä kilpailulla oli tekstin suhteen vaikea lähtökohta ja vertailukohde.
 
Kaikesta kauneudestaan huolimatta Hämäläisen laululla on kuitenkin yksi rasite, sävelenä saksalainen kansansävelmä. Ehkäpä juuri tämän vuoksi runo on saanut vuosien aikana useitakin sävelmäehdotuksia, näistä vanhimmat P.J. Hannikaisen ja Martti Helan. Väinö Raition ja Toivo Palmrohtin sävelmät syntyivät 1920-luvulla ja E.G. Hagforsin 1947.
 
Uudet sävelmät eivät ole kuitenkaan onnistuneet korvaamaan käytössä saksalaista lainasävelmää, ja niitä onkin kuultu harvoin.
 
Kalevi Peltola
 
Lue lisää:
 
Kutsu Heinolan kotiseutulaulun sanoituskilpailuun
Haave uudesta kotiseutulaulusta
Ajatuksia kotiseutulaulun kirjoittamisesta
Heinolan juhlavuoden 2009 kirjoitus- ja valokuvauskilpailut

 

YK:n päivän konsertista perinne Heinolaan
Vuorossa Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi

 
 
Jaakko Ryhänen (vas.) ja Seppo Hovi
 
Jorma Hynnisen ja Uolevi Tikkasen konsertista YK:n päivänä 2009 muodostui harvinainen juhlahetki seminaarin historiallisessa salissa. Kuulija koki entisaikojen elämyksen salin erinomaisessa akustiikassa: musiikki todella soi ja laulu helisi juhlasalin puisissa holveissa. Loppuun myydyn konsertin viimeisenkin penkkirivin kuulijat saattoivat täysin siemauksin nauttia konsertin ohjelmasta.
 
Konsertin jälkeen kiitollinen yleisö toivoi lisää tällaisia juhlahetkiä seminaarin juhlasalissa. Yleisön toivomus toteutuu: Serenadi Heinolalle ja Heinolan seminaarille! -konserttisarja jatkuu.
 
Tänä vuonna YK:n päivän perinnettä jatkaa Jaakko Ryhänen – hänkin Hynnisen tavoin seminaarin entisiä oppilaita neljän vuosikymmenen takaa – säestäjänään Seppo Hovi.
 
Konsertin ohjelma koostuu 1900-luvun lauluista, jotka ovat vedonneet meihin suomalaisiin sekä sävelillään että sanoillaan. Ohjelmassa on sekä klassista että kevyttä.
 
Laulujen lomassa Ryhänen palaa Heinolan-muistojensa pariin. Neljä vuotta opiskelua luovassa seminaariympäristössä antoi hyvät eväät paitsi nuorelle opettajalle myös tulevalle suurten lavojen laulajamestarille.
 
Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin konsertti on samalla Heinola-Seuran 25-vuotisjuhlakonsertti.
 

 
Heinola-Seuran
25-vuotisjuhlakonsertti

seminaarin juhlasalissa
sunnuntaina 24.10.2010 klo 14.00
 
Jaakko Ryhänen, basso
Seppo Hovi, piano
 
Ohjelmassa suomalaisia lauluhelmiä vuosien varrelta.
 
Konsertti alkaa kahvitarjoilulla puolta tuntia aikaisemmin.
 
Lippuja konserttiin saa Kymenviiristä, Kirkkokatu 19.
 

 
Kotiseutulaulun sanoituskilpailu
 
Kotiseutulaulun sanoituskilpailu
Kilpailuaikaa on pidennetty syyskuun 30. päivään.
 
Kilpailutoimikunta toivoo, että Heinolan kesä herättäisi lisää runoniekkojen mielikuvia kauniista kaupungistamme ja innostaisi syntyneet tunnelmat pukemaan kotiseutulauluksi sopivaksi runokokonaisuudeksi.
 
Kaupungin oman kotipaikkatunteen voimistamiseksi Kotiseutulaulun tekstin löytyminen olisi tärkeää voimavaraksi koko Heinolalle.
 
Heinola-Seura, Sanomalehti Itä-Häme ja Heinolan kaupunki kutsuvat kaikkia runoniekkoja Allin päivänä 2010 julistettuun Heinolan kotiseutulaulun sanoituskilpailuun.
 
Kilpailun tarkoituksena on saada nykyaikaan ja yhteislauluksi soveltuva useasäkeistöinen runoteksti Heinolan henkeä kohottavalle ja kaupunkilaisia yhdistävälle kotiseutulaululle.
 
Vuoden loppupuolella on vuorossa sävellyskilpailu.
 
Järjestäjät toivovat runotekstejä, joitten sisältö kohoaa tunnelmaltaan kohti viimeistä säkeistöä. Näin Heinolan henki saisi sanoissa sykähdyttävän loppuhuipentuman.
 
Runot tulee toimittaa kirjoittajan henkilötiedoin varustettuna syyskuun 30. päivään 2010 mennessä sähköpostiosoitteella heinolaseura@phnet.fi tai kirjepostina osoitteeseen Heinola-Seura ry, Kirkkokatu 2b B15, 18100 HEINOLA. Kuoreen merkintä ”Heinolan kotiseutulaulu”.
 
 
H-S logo      Heinolan vaakuna      IH-logo     
 
 
Lisää tietoja saat seuraavista linkeistä:
 
Kutsu Heinolan kotiseutulaulun sanoituskilpailuun
Haave uudesta kotiseutulaulusta
Ajatuksia kotiseutulaulun kirjoittamisesta
Heinolan juhlavuoden 2009 kirjoitus- ja valokuvauskilpailut

 
 

Syksyn ensimmäinen retkikohde:
HABITARE 10 -messut Helsingissä

 

 
Heinola-Seuran ja Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen syyskauden ensimmäinen matka suuntautuu Habitare 10 -messuille, sisustamisen, muotoilun ja huonekalujen ykköstapahtumaan Helsingin Messukeskuksessa, lisänä kolme muuta tapahtumaa – samalla lipulla!
 
Järvisen bussi lähtee lauantaina 4.9.2010 klo 8.30 Kirkkokadun turistipysäkiltä, jolle palataan noin klo 18.30.
 
Lähde sinäkin mukaan!
 
Varaa paikka bussiin numerosta 044 579 2064 keskiviikkoon 1.9.2010 mennessä. Matkan hintaan 30 euroa sisältyy myös messulippu.
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea lisää.
 

 

 
 


PERINTEELLISET KALAMARKKINAT
viikonvaihteessa 14. & 15.8.2010
Heinolan satamassa
 
Lions Club Heinola/Sillat järjestää kalamarkkinat jo 12. kerran ja käyttää niiden tuoton nuorison tukemiseen. Mukana on tuttuja kalatuotteiden myyjiä ympäri valtakuntaa. Silakkaa, muikkua, siikaa, lohta on tarjolla niin tuoretuotteina kuin purkkeihin säilöttyinäkin.
 
Eikä myynti rajoitu pelkkiin kaloihin. Markkinoille saapuu kauppiaita, joiden kojuista löytyy hunajaa, mausteita, mehuja, hilloja, leivonnaisia ja ties mitä muuta mukavaa purtavaa. Kaupanteon ohessa markkinaväki saa nautiskella paitsi rattoisasta seurustelusta myös monipuolisesta viihdyttävästä ohjelmasta.
 
Heinola-Seura on osallistunut kalamarkkinoihin joka kerta, ja vuosien saatossa seuran lohikeitosta on tullut käsite. Olavi Rainion johdolla valmistetaan jälleen molempina päivinä 120 litraa maukasta keittoa, johon käytetään kaikkiaan 40 kiloa lohta.
 
Kalamarkkinat on Heinola-Seuran talouden kannalta vuoden tärkein tapahtuma. Jo vuodesta 1988 lähtien lohikeitto on ollut seuran oma vuosittainen myyntiartikkeli niin kalamarkkinoilla kuin toritapahtumissakin.
  

 
 
 

 

 

 

 

 

 

K un kantajat olivat unikeonpäivän aamuna keikauttaneet paareilla yhä sikeitä vedelleen unikeon Kylpylän rannassa Kymen vilpoiseen syleilyyn, paljastui visusti varjeltu salaisuus.
 
Virrasta nousi pirteänä ja hyväntuulisena Maila Pakarinen, Heinolan Unikeko 2010.
 
"Oli ilo saada kaste tässä lapsuuteni uimapaikassa! Ihana kokemus, vaikkakin vesi oli kylmää näilläkin keleillä – kuten tavallisesti!"
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea lisää ja katsella hauskoja kuvia!
 

 

 

 

 

 

 

 
Suunnista viimeistään klo 9
tiistaina 27.7.2010 eli unikeonpäivänä
Kylpylän rantaan. Siellä salaisuus paljastuu!
 
Silloin Kylpylään saapuu palomestari Hannu Kosken ohjaamana palolaitoksen vanha punainen paloauto lavallaan yksi vuoden tarkimmin varjeltuja salaisuuksia Heinolassa: Unikeko 2010!
 
Kotoaan noudettu juhlakalu jatkaa yhä aamu-uniaan paareilla, kunnes kantajat pullauttavat hänet Kymen armaisiin aaltoihin.
 
Molskis!
 
Uuden unikeon henkilöllisyys paljastuu kaikelle kansalle, kun sankarimme kapuaa yöpaidassaan kuivalle maalle vetten vilvoittavasta syleilystä.
 
Kylpylän aamu alkaa kuitenkin jo klo 8, tuntia ennen unikeon aamukylpyä!
 
Rannalla on Heinola-Seuran, Heinolan matkailuoppaiden ja Heinolan kulttuuritoimiston järjestämää rattoisaa ohjelmaa. Yön yli hautuneen aamupuuron ja aamukahvin jälkeen voi osallistua monenlaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen: aamuvoimisteluun, tikanheittoon, arpojen ostoon, aamu-uintiin. Musiikkiakin on luvassa, samoin yllätysohjelmaa.
 
Napsauta kuvaa ja lue lisää!
 

 
 

Suosittu perinteinen Sydänsuven retki suuntautuu tänä vuonna Loviisaan, kuningattaren kaupunkiin. Vuonna 1745 perustettu kaupunki sai nimensä Ruotsin silloisen kuningattaren Loviisa Ulriikan mukaan.
 
Heinolalaisia ja loviisalaisia yhdistää se, että Kymenkartanon läänin residenssi sijaitsi ennen Heinolaa Loviisassa. Vuonna 1771 kuningas Kustaa III:n päätöksellä residenssi siirrettiin Heinolaan.
 
Loviisa on kuuluisa vanhoista taloistaan. Retkeläisillä on mahdollisuus päästä vierailemaan neljässä yksityiskodissa. Aamupala nautitaan Riemumaisterin huvilassa, lounas Villa Aaltosessa ja munkkikahvit Liisan talossa. Saman pihapiirin Sininen talo on muuten avoinna vieraille. Retkipäivän huipentaa käynti luomutilalla, Malmgårdin kartanossa.
 
Lippuja retkelle saa ennakkoon Kymenviiristä, Kirkkokatu 19.

 
 
Lähdetään juhlimaan Helsinki-päivää!
 

 
Helsinki-päivää juhlitaan perinteisesti 12.6.2010 ja sen ympärille kasvanutta Helsinki-viikkoa vietetään 3.–20.6.2010.
 
Helsinki-viikko tarjoilee niin kaupunkilaisille kuin vieraillekin elämyksiä, kokemuksia ja tekemistä jokaiseen makuun. Monipuolinen ohjelmisto näkyy, kuuluu ja maistuu ympäri Helsinkiä – aina keskustasta kaukaisempiin kaupunginosiin saakka.
 
Helsinki-päivänä juhlitaan tänä vuonna paitsi Helsingin syntymäpäivää myös 20-vuotiasta Samba Carnavalia. Tämän vuoksi iloinen karnevaalihenki ja musiikki levittäytyvät pääkaupunkiimme koko viikonlopuksi. Helsinki-päivänä tullaan näkemään ainakin moottoripyöriä, museoautoja ja purjeveneitä. Espan lavalla tapahtuu ja puiston valtaavat käsityö- ja designmarkkinat. Myös museot, uimahallit ja erilaiset näyttelyt avaavat ovensa. Helsinki-päivää vastaanotetaan näkyvästi myös eri kaupunginosissa.
 
Heinolalaisia on osallistunut Helsinki-päivän viettoon jo monien vuosien ajan. Taas ollaan menossa bussilla kokemaan päivän monipuolista ohjelmaa. Ellei halua osallistua juhlimiseen, jokaisella on mahdollisuus viettää Helsinki-päivänsä omin ohjelmin.
 
Lähtö retkelle lauantaina 12.6. klo 8.30 turistipysäkiltä, paluu 18.30. Retken hinta 20 euroa. Soittele varaus 044 579 2064.
 
 
Heinola-Seura ja Itä-Hämeen matkailuyhdistys

 
 
Tervetuloa Heinolan torille!
 

Kuva ja teksti: Kalevi Peltola
 
Kesäkuun alussa ilmestyi Heinolan torikuvaan Info-Paviljonki palveluineen. Paviljonki on monien yhteistyötahojen saavutus. Viime kesänä torilla toimi Info-Kota. Nyt Info-pisteen ympärille on kehittynyt monipuolisempia palveluja ja rakennus on myös saanut uuden muodon.
 
Kaupunkioppaiden palvelujen lisäksi Infon piirissä toimii pieni Heinola-aiheinen matkamuistopuoti. Puodin tuotteita on kevään aikana kehitelty.
 
Heinola-Seura on tuotteistanut sinne valkoisen ja mustan kesälippiksen, joita koristaa Heinolan pirteä logo, Virta vie Heinolaan.
 
Uusinta uutta torilla on Raksa-toiminta. Ulkomaiseen tyyliin voi lähteä pienelle kierrokselle keskustan tuntumaan. Ellei halua käyttää raksaa, Infossa on myös muutama polkupyörä lainattavissa kaupunkiin tutustumista varten.
 
Lisäksi Infossa on monia muita palveluja.
 
Poíkkea tutustumassa Infoon! Siellä voi kokea monia iloisia yllätyksiä.

 
 
Heinola-lippis – kesän hitti!
 

 
Heinola-Seuran uudet kesälippikset ovat jo ehtineet herättää suurta ihastusta. Esimerkiksi kaupunginjohtaja Hannu Komonen varasi niitä tuliaisiksi kummikuntavierailulle Peineen.
 
Lippikset ovat joko mustia tai valkoisia. Niiden etumusta koristaa hienosti kudottuna Heinolan kaupungin tyylikäs Virta vie Heinolaan -logo.
 
Kesävieraille lippis on kiva muisto kauniista Heinolasta. Ja lippistä kantava heinolalainen antaa heille sympaattisen kuvan kotiseuturakkaudesta.
 
Lippiksiä myydään – kotiseututyön hyväksi – kesäkuun alussa avatussa torin Info-Paviljongissa, jossa neuvontapisteen lisäksi toimii myös Heinola-tuotteita tarjoava puoti. Sekä heinolalaiset järjestöt että yksityiset käsityöläiset ovat saaneet tuoda sinne tuotteitaan myyntiin. Puotia työntekijöineen hallinnoi Jyränkölän setlementti.
 
 
Heinola-Seura on jokaisen heinolalaisen asialla!
 

 
 

Heinolan vesitornin
NÄKÖALAKAHVILA
 
Avoinna kesällä 2010
koulujen alkamiseen saakka.
 
MA–PE klo 10–16
LA–SU klo 10–17
 
Mainio paikka aloittaa tutustuminen "Itä-Hämeen helmeen". Pääset kahvilaan mukavasti hissillä!

Napsauttamalla kuvaa voit jo etukäteen ihailla Heinolan upeaa panoraamaa!
 

 
 


VIRTAPIIRI SÄHKÖISTI
KESÄN AVAUKSEN

 
Iloista energiaa uhkunut toritapahtuma avasi Heinolan kesän lauantaina 22. toukokuuta. Vastikään perustettu Virtapiiri-kuoro hurmasi yleisön oitis ensiesiintymisellään.
 
Debyyttinsä suoritti myös riksa, joka polkijoineen tulee antamaan Heinolan kesäiseen katukuvaan tervetullutta lisäväriä.
 
 
Napsauta kuvaa ja lue lisää!
 
 
 

Perinteellinen
Kylvön siunaus
keskiviikkona 26.5.2010 klo 10
Lusin koulun vieressä olevalla hoivakoti Paavalin pellolla.
 
Kylvön siunaa rovasti Ahti Peltonen ja kylvämisen suorittaa Veijo Sipilä.
 
Tervetuloa!
 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea lisää.

Kuvassa maanviljelijä Veikko Mäkelä suorittaa kylvämisen keväällä 2008.

 
 

 
Hautausmaat kertovat
kotiseudun historiaa

 
Tervetuloa mielenkiintoiseen tilaisuuteen
seurakuntakeskuksessa tiistaina 4.5. klo 18!

 
Illan vieraaksi saapuu kotiseutuaktivisti Hillevi Vesterinen Mikkelistä kertomaan hautausmaakulttuurista. Ilta on johdatusta kesän hautausmaakävelyille Heinolassa.
 
Lue lisää napsauttamalla kuvaa!
 
Heinola-Seura         Heinolan seurakunta

 
 
Jopesta ensimmäinen Heinolan Uuno
 

 
Uuno Kailaan patsaan lakitusta vapun aattona odotellut satapäinen yleisö puhkesi mahtaviin suosionosoituksiin, kun paikalle marssi koko Suomen tuntema Jope Ruonansuu, Venla-gaalan 2010 "kansanäänestyksessä" valittu Suomen paras esiintyjä.
 
Heinolassa jo 12 vuotta asunut koomikko julistettiin Jyränkö-kuoron valitsemana ensimmäiseksi Heinolan Uunoksi. Lupaamalla pysyä heinolalaisena koko lopun elämänsä hän valloitti yleisön.

 
 


Kuva: Matti Ollikainen
 
Heinola pysyy aina kotiseutuna – mahdollisista kuntaliitoksista huolimatta!
 
25-vuotias Heinola-Seura
juhli 25.4. WPK-talossa

 
Napsauttamalla kuvaa voit lukea runsaasti kuvitetun juhlaselostuksen!
 

 
Tervetuloa juhlimaan Heinola-Seuran 25-vuotista toimintaa!
 
 
Minun Heinolani
 
Heinola-Seuran 25-vuotisjuhla
WPK-talossa sunnuntaina
25.4.2010 klo 14
 
Juhlakahvien tarjoilu alkaa klo 13.15
 
H-S logo
 
Iso hali kotiseudulle!
 
Juhlan ohjelma

 
 

Heinola-Seuran viides kotiseutukirja ilmestyi
MENNEITÄ MUISTELLEN
 
Menneitä muistellen -kirjan kansikuva

H einola-Seura sai 25-vuotisjuhlavuotensa aattona käyttöönsä kotiseutuaktivisti Esko Aallon Menneitä muistellen -tarinakirjan aineiston. Kaksi vuotta sitten ilmestynyt tarinakirjan ensimmäinen, omakustanteinen painos myytiin loppuun kuukaudessa.
 
Seura on toimittanut kirjasta juhlavuoden kunniaksi toisen, uudistetun painoksen. Kirjaan on lisätty uusia tarinoita ja sen kuvakokoelmaa on monipuolistettu.
 
Eskon poika Matti Aalto on tehnyt merkittävän työn kirjan uudelleen toimittamisessa, ja Heikki Kalliomaa on saanut kirjan tarinat elämään graafisella suunnittelullaan.

Aalto ja Komonen
Esko Aalto (oik.) luovutti kirjansa ensimmäisen kappaleen kaupunginjohtaja Hannu Komoselle.
 
Lue lisää napsauttamalla kuvaa!

 

 
Millaista on Heinolan murre?
 
Heinola-Seuran järjestämä murreilta sai kaupunginmuseon seinät pullistelemaan, sillä kiinnostava aihe, Heinolan oma murre, houkutteli paikalle liki sata kuulijaa.
 
Illan luennoitsijana toimi Heinolan murteen tutkija ja tuntija Pentti Soutkari, joka toimittuaan runsaat kolme vuosikymmentä suomen kielen lehtorina Lundin yliopistossa viettää nyt eläkepäiviään Heinolassa.
 
Mikä erityisen mieluisaa, tilaisuudessa saatiin kuulla heinolalaista murretta käytännössä. Soutkari kutsui vanhaemäntä Kyllikki Mansikkalan yleisön eteen ja ryhtyi kokeneena jututtajana keskustelemaan hänen kanssaan vanhoista arkisista asioista – mämmistä ja sen tekemisestä aloittaen. Esiin tuli monia murteemme erityispiirteitä ja sanoja, joiden ymmärtämiseen tarvittiin apua.
 
Napsauttamalla otsikkokuvaa voit lukea lisää!
 

 

 
Niemelän kaupunginosa monille
tutummaksi kevätkokouksessa

 
H einola-Seuran 25-vuotisjuhlavuoden kevätkokous pidettiin 28.3. Jyränkölän ylläpitämän Palvelutalo Konsulin Sireniussalissa.
 
Niemelän kaupunginosassa sijaitseva Sireniussali tarjosi kokoukselle mainiot puitteet. Kokousvieraat, joista monet olivat nyt Konsulissa ensimmäistä kertaa, saivat varsinaisten kokousasíoitten ohessa kuulla mielenkiintoisia tietoja entisen Niemelän kartanon alueen vaiheista.
 
Napsauttamalla otsikkokuvaa voit lukea kokousraportin.
 

 

 
Vierailu Kristiinan kammarissa palkitsi
 
”Olimme jo niin odottaneet teitä!”
 
Heinola-Seuran vierailut Kristiinakodissa ovat olleet sen asukkaille odotettuja tapahtumia. "Allin päivän rääppiäisinä" vietetyt päivähetket ohjelmineen ovat suoneet myös järjestäjille palkitsevia hetkiä. Mielihyvän ilmaisut ovat kertoneet tilaisuuksien onnistumisesta. ”Olimme jo niin odottaneet teitä!” virkkoi eräs asukas tilaisuuden alkaessa.
 
Napsauta ja lue lisää!

 

 
Uusi projekti lähti käyntiin
 
Onnistunut Yhteinen Heinola -ilta
 
 
Heinola-Seura ja Heinolan kansalaisopisto olivat kutsuneet koolle Heinolan kylä- ja asukasyhdistyksien edustajia sekä muita kotiseututyöstä kiinnostuneita uuden projektin äärelle.
 
Jyränkölän Syrjälässä 23.2. pidetty tilaisuus oli yksi vuoden alun tärkeimmistä kokoontumisista kotiseututyön parissa. Harvoin on näissä tilaisuuksissa ollut näin laaja edustus eri puolilta kaupunkiamme: yli 40 henkeä.
 
Tilaisuudessa esitetty suunnitelma Yhteinen Heinola tulee nostamaan kaupungin eri alueet kartalle ja kansalaisten tietoisuuteen – upeasti, uudella tavalla!
 
 
Mistä on kysymys? Napsauta kuvaa ja lue!
 

 
  
 
Kevätmessut
 
 
LÄHDE KEVÄTMESSUILLE HELSINKIIN!
Itä-Hämeen matkailuyhdistys ja Heinola-Seura järjestävät päiväretken Helsingin Kevätmessuille 2010. Messuille odotetaan yli 60 000 kävijää.
 
Koko messukeskus on pullollaan kotiin liittyvää asiaa – oikeastaan viidet eri messut, joihin kaikkiin pääsee samalla lipulla.
 
OmaKoti, OmaPiha, OmaMökki, Sisusta! ja AsMa 10 -messut muodostavat omia kokonaisuuksia. Nähtävää ja koettavaa riittää koko päiväksi.
 
Lähtö on lauantaina 27.3. klo 8.30 turistipysäkiltä ja paluu noin klo 18.
 
Lippu ja kuljetus maksavat 25 euroa. Soittele heti 044 579 2064, ja paikka Järvisen bussiin on varattu.
 
ITÄ-HÄMEEN MATKAILUYHDISTYS JA HEINOLA-SEURA

 
 

 
 
Pojat poppelipuussa Minun Heinolani
 
 
Heinolan kaupunginmuseossa on esillä viime vuonna järjestetyn valokuvauskilpailun parhaita kuvia.
 
Näyttelyyn voi tutustua koko helmikuun ajan museon aukioloaikoina.
 
Lue lisää napsauttamalla viereistä Tiina Braggen ottamaa kuvaa Pojat poppelipuussa!
 
Valokuvauskilpailun kolme parasta palkittiin kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa 2009.

 
 
Huurteinen temppeli Huurteinen temppeli
 
DigiHeinola-ryhmän uusimmat kuvat
esillä Heinolan entisessä kirjastossa
 
Syksyllä 2008 Heinolan kansalaisopistossa aloittanut DigiHeinola-ryhmä tekee uudenlaista kotiseututyötä.
 
Valokuvauksen harrastajat tutustuvat sekä historialliseen että tämän päivän Heinolaan, kuvaavat kaupunkia ja ympäröivää maaseutua eri vuodenaikoina sekä opettelevat kuvia muuntelemalla ja yhdistelemällä luomaan niistä persoonallisia kollaaseja.
 
Allin päivänä entisessä kirjastossa eli kylpylässä avautuneessa näyttelyssä yleisö voi tutustua ryhmän uusimpiin sommitelmiin.
 
Näyttely on avoinna koko helmikuun ajan.
 
 
Kuvaa napsauttamalla voit lukea lisää ja katsella kuvakollaaseja.

 
 

 
Kotiseutupäivänä riitti tapahtumia
 
Kolmatta Heinolan kotiseutupäivää vietettiin Allin päivänä 31.1. leudossa lumipyryssä. Tarjolla oli entistäkin enemmän ohjelmaa, päätapahtumana perinteiset Allin kahvikekkerit Vanhassa Pappilassa.
 
Tilaisuudessa luovutettiin muun ohjelman ohessa Kotiseututyön ansiomerkit Pekka Saariselle (alakuvassa vasemmalla) ja Esko Aallolle sekä julistettiin Heinolan kotiseutulaulun sanoituskilpailu.
 
Lisäksi eri puolilla kaupunkia oli tapahtumia: viime vuonna 170-vuotiaan Heinolan kunniaksi pidetyn valokuvauskilpailun näyttely kaupunginmuseossa, DigiHeinola-näyttely vanhassa kirjastossa ja "Allin päivän rääppiäiset" useissa eri paikoissa.
 
Napsauta ja lue lisää!

 

 
 
 

 
 
Kutsu kotiseutuiltaan
 
Heinola-Seura kutsuu Heinolan kylä- ja asukasyhdistysten edustajat yhteiseen keskustelu- ja tutustumisiltaan tiistaina 23. helmikuuta klo 18 Heinolan kansalaisopiston Syrjälän saliin, Siltakatu 11.
 
Tilaisuus alkaa Heinola-Seuran tarjoamilla Allin päivän rääppiäiskahvilla.
 
Haluamme päivittää kyläyhdistysten kuulumisia sekä vaihtaa ajatuksia kyläyhdistysten ajankohtaisista asioista ja suunnitelmista. Olemme jo kolme kertaa aikaisemmin kokeneet onnistuneen yhdessäolon ja tämä on tavoitteenamme tälläkin kertaa.
 
 
Lue koko kutsukirje!

 
 
Matka 2010 -messuilla
Kuva: Asko Alho
 
Kuningas Nalle kävi Matka 2010 -messuilla
 
Itä-Hämeen kunnat olivat jälleen innolla mukana pohjoismaiden suurimmassa matkailutapahtumassa, Helsingin Matka 2010 -messuilla. Hartolan kuningaskunta oli jopa lähettänyt paikalle itsensä Nalle-kuninkaan väkeä viihdyttämään.
 
Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen ja Heinola-Seuran järjestämällä messumatkalla sysmäläisen Järvisen Liikenteen kyydissä oli mukana kolmisenkymmentä retkeläistä Asko Alhon ja Kalevi Peltolan johdolla.
 
Napsauta ja lue lisää!

 
 
Maamiehen ryijy Kirkonkylän seurakuntasalin seinällä
Kuva: Kalevi Peltola

 
Heinola-Seurakin asialla:
Maamiehen ryijy löysi uuden kodin
 
Vuonna 1982 Heinolan silloisen maalaiskunnan martat, seitsemän marttayhdistystä, lahjoittivat upouuteen kunnantupaan arvokkaan Maamiehen ryijyn kuntalaisten "silmän iloksi".
 
Ehdittyään kuntaliitoksen 1997 jälkeen olla 13 vuotta kaupunginmuseon varaston hellässä huomassa, mutta piilossa, ryijy on nyt marttojen aloitteesta päässyt jälleen esille täyttämään alkuperäistä tarkoitustaan.
 
Marttojen toivomuksesta museon omistama ryijy riippuu tästä lähtien Kirkonkylän seurakuntasalin seinällä. Kuvassa Maamiehen ryijy ja marttojen edustajat, vasemmalla Kirkonkylän Marttojen puheenjohtaja Terttu Schlobohm.
 
Heinola-Seura hoiti marttojen yhteydenoton jälkeen hankkeen toteuttamisen yhdessä kaupunginmuseon ja seurakunnan edustajien kanssa.
 
Napsauta ja lue lisää!

 
 
Seminaarin päärakennus talvella
Seminaari 1899–1972 · Kurssikeskus 1972–1997 · Opeko 1998–2009 · Educode 2010–
 
 
Educode jatkaa Heinolan seminaarin perinteitä
 
2010-luvulle siirryttäessä heinolalaiset saivat jälleen opittavakseen uuden erikoisen nimen: Educode.
 
Heinolassa ja Tampereella valtion liikelaitoksena toiminut Opetusalan koulutuskeskus Opeko muuttui 1.1.2010 valtion kokonaan omistamaksi Educode Oy:ksi, jota valvoo valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto. Opekon henkilöstö, 50 toimihenkilöä, siirtyi uuden osakeyhtiön palvelukseen ja vaihtoi virkasuhteen työsuhteeseen. Educode Oy:n kotipaikka tulee olemaan Heinola.
 
Educode on henkilöstön ja organisaatioiden kehittämiseen erikoistunut asiantuntijayritys, joka tuottaa osaamisen ja oppimisen edistämiseen tähtääviä koulutus-, konsultointi- ja kehittämispalveluja sekä niihin liittyviä tuki- ja lisäpalveluja.
 
Tästä lähtien yhtiö voi myydä koulutuspalvelujaan muillekin kuin vain opetusalan henkilöstöille kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan, kirkon tai poliisin työntekijöille. Opetusalan koulutus on silti edelleen Educoden toiminnan kivijalka.
 
Heinola-Seura toivottaa uudelle organisaatiolle ja sen työlle parhainta onnea ja menestystä!

 
 
Tervetuloa viettämään
Heinolan III Kotiseutupäivää
sunnuntaina 31.1.2010,
Allin päivänä!
 
Päivän päätapahtumana on perinteisesti klo 13 alkava Allin päivän kahvitilaisuus Vanhassa Pappilassa entisajan nimipäiväherkuin.
 
Lehtori Pekka Rautamaa kertoo juhlavuoden kirjoituskilpailujen merkityksestä sekä sen runsaasta ja mielenkiintoisesta aineistosta. Tilaisuudessa jaetaan kaksi kotiseututyön ansiomerkkiä ansioituneille kotiseututyön tekijöille.
 
Kaupunginmuseossa on esillä näyttely juhlavuoden valokuvauskilpailun parhaista töistä. DigiHeinola-ryhmä puolestaan esittäytyy uusilla kuvillaan Heinolan vanhassa kylpylässä.
 
Päivä tarjoaa myös muuta mielenkiintoista ohjelmaa. Päivän järjestelyissä ovat mukana Heinola-Seura, Heinolan kaupunki ja Heinolan seurakunta.
 
25-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Heinola-Seura julistaa Allin päivän kutsuilla sanoituskilpailun Heinola-aiheisen laulun synnyttämiseksi.
 
 
Napsauta ja lue lisää!
 
Kotiseutupäivän ohjelma

 
 
Lähde Matka 2010 -messuille!
 
 
Koe Helsingissä Pohjoismaiden suurin
matkailutapahtuma monipuolisilla
kotimaisilla ja kansainvälisillä elämyksillä.
 
Lähtö lauantaina 23.1.2010 klo 8.30
Heinolan turistipysäkiltä.
Paluu noin klo 18.30.
 
Soita numeroon 044 579 2064 ja
varaa paikka Järvisen bussiin:
vain 25 € messulippuineen!
 
Napsauta ja lue lisää!
 
ITÄ-HÄMEEN MATKAILUYHDISTYS JA HEINOLA-SEURA

 
 
Kymenvirta
 
 
Onnellista ja Perinnerikasta
 
Uutta Vuotta 2010
 
Heinola-Seuran kotisivujen lukijoille!
 
Toimitus

 
 
logo
 
Heinola-Seura välittää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle