SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä

Kirkko on elävän seurakunnan koti
Heinolan kirkko 200 vuotta

Heinolan kirkko

"Kirkon paras kaunistus on kokoontuva seurakunta", sanoi piispa Seppo Häkkinen piispanmessussaan 1. adventtina 2011 ja kehotti heinolalaisia pitämään kirkkonsa elävänä.

Heinolan seurakunta vietti 200-vuotiaan kirkkonsa merkkivuotta kahden päivän aikana kotoisissa juhlatunnelmissa.

Juhlapäivän aattona

Ennen varsinaista juhlapäivää adventin aattona kuultiin seurakuntakeskuksen tilaisuudessa välähdyksiä ja heijastuksia kirkon historiasta sanoin ja kuvin. FL Marja Terttu Knapas kertoi kirkon moninaisesta historiasta kahden vuosisadan ajalta. Jo aikoinaan Elias Lönnrot runonkeruumatkoillaan poikkesi kirkossa ja ihastui sen yksityiskohtiin. Lönnrot piti kirkon sisäpuolta sievänä, mutta kirkon ulkoisesta asusta hän ei pitänyt.

Heinolan kirkko, historiallinen kuva

Tänä päivänä kirkko on paikkakunnan kaunistus kirkkopuistoineen kallioisella rinteellä harjun kupeessa. Kirkon sisätilojen viimeisin korjaus- ja entisöintityö suoritettiin vuonna 1990 arkkitehti Hartti Hämäläisen johdolla. Työssä tavoiteltiin kirkon alkuperäistä tunnelmaa. Museonjohtaja Kari-Paavo Kokki toimi suunnittelussa ja työn aikana asiantuntijana. Museoviraston edustaja Marja Terttu Knapas nosti puheenvuorossaan esiin museon ja seurakunnan tiiviin yhteistyön Heinolassa. Viime vuosina kirkkopuistoa on uusittu ja kirkko sai raikkaan uuden ulkomaalin kesällä 2011.

Lasimaalaukset ovat olleet vuosisatoja tärkeä osa kirkkojen sisustamista ja tunnelman luojia, hiljaisen sanoman kertojia. Heinolan kirkon lasimaalauksista kertoi samassa tilaisuudessa heinolalainen valokuvaaja Jorma Judén, joka on viime vuosina tutkinut laajasti Suomen kirkkojen lasimaalausaarteita.

Heinolan kirkko

Heinolan postimerkkikerho julkaisi tilaisuudessa neljä Heinolan kirkkoaiheista postikorttia ja -merkkiä. Kerho oli koonnut myös näyttelyn Heinolan kirkkoa esittelevistä postikorteista sekä kirkko- ja enkelikorteista.

Ensi vuonna ilmestyy historiateos, jossa kerrotaan Heinolan kirkosta kahden vuosisadan ajalta ja seurakunnan hallinnon että seurakuntaelämän kehittymisestä samalta aikajaksolta.

Piispan messu adventtina 2011

Ensimmäisen adventin piispan messu ja Hoosianna -laulu kokosi kirkon täydeltä seurakuntalaisia kuulemaan adventin sanomaa.

Heinolan kirkon 200-vuotisjuhlamessu

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, entinen Heinolan maaseurakunnan kappalainen vuosilta 1987-2007, suoritti messun seurakunnan muun papiston, kanttorien ja Lukkarin laulajien avustamana.

Piispa Seppo Häkkisen saarna Heinolan kirkon 200-vuotisjuhlamessussa 27.11.2011
Napsauta!

Pääjuhla: Minun kirkkoni - meidän kirkkomme

Lämminhenkinen pääjuhla kirkossa oli kotoisen tunnelmallinen. Seurakunnan työmuodot olivat koonneet innostuneet työnäkynsä juhlan ohjelmaksi palapelin muotoon, joka antoi monipuolisen kuvan myös seurakunnan arjesta ja sen tärkeistä päätehtävistä.

Seurakunnan Botswanan nimikkolähetti Helena Kekkonen oli tuomassa juhlaan terveisiä seurakunnan päätehtävästä lähetystyöstä. Piispa Seppo Häkkinen tunnetaan valtakunnallisestikin nuoriso- ja partiotyöstään, partiolaiset ojensivat hänelle juhlassa työn arvostuksen merkkinä kunniamerkin. Monien runoteosten kirjoittaja, heinolalainen Toivo Lyyra oli runoillut juhlaan puhuttelevan juhlarunon "Menkää tehkää…"

Tilaisuus päättyi kanttori Eero Kettusen johtaman kirkkokuoron ja jousikvartetin esittämään Esa Pyöriän säveltämään kantaattiin "Rakastakaa toisianne". Kantaatti on sävelletty Mikkelin hiippakunnan edellisen piispan Voitto Huotarin lähtiäisjuhlaan.

Kirkkoherra Simo-Pekka Rantala siunasi lopuksi juhlaväen ja lähetti sen tekemään rakkauden palveluja. "Nyt on meidän sukupolvemme tehtävä huolehtia siitä, että kirkko palvelee nykyisiä ja tulevia heinolalaisia."

Teksti ja värikuvat: Kalevi Peltola
Kaikkien kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen