SKL-tunnus  HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  

James säilyy muistoissamme

"Heinolan museo on Heinolan vahva brändi."

Näin lausui Gloria-lehden päätoimittaja Sami Sykkö avatessaan tämän kesän suuren näyttelykokonaisuuden James päällä joka säällä.
Ja hän jatkoi: "Heinolan museo on kaupunkia suurempi".

Kesänäyttelyjen avajaiset ovat Heinolassa aina kesän alun suuri juhlatapahtuma. Niinpä taidemuseon kesäinen pihapiiri täyttyi 14. toukokuuta kaukaakin tulleista museon ystävistä – yli kolme sataa – nauttimaan avajaisten rennon hauskasta "jamesmaisesta" ohjelmasta.



Monet vieraat olivat kaivaneet vanhat farkut ja muut lisukkeet asukseen edustaakseen entisajan farkkukansaa tässä farkkujen uudenlaisessa esiinmarssissa Heinolassa.


Avajaisten letkeä ohjelmatyyli lisäsi 1960- ja 1970- lukujen retrotunteen nousua käsin kosketeltavaksi auringon porotellessa kirkkaalta taivaalta ja antaessa potkua kesänäyttelyjen avajaisille.

Mukavia puheenvuoroja käyttivät
museonjohtaja Kari-Paavo Kokki...



...ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannele Rämö James-paidassaan.



Puheet kruunasi Sami Sykkö...



...pirteällä analyysillään nuorten pukeutumisesta.  Kari-Paavo Kokin hän nimitti arvovaltaisesti Herra Antiikiksi.

Sykön puheen loppuosa oli mannaa Heinolan museolle ja meille kaikille heinolalaisille. Näinhän asia on. Vieraan pitää tulla kertomaan meille heinolalaisille, millainen Heinola oikeasti on.

Harvoin museon avajaisissa on musiikkia, ainakaan tällaista. Nyt sitä oli sopivasti ja oikeaan osunutta. Siitä vastasivat Metro-tyttöjen tapaan laulanut James-kuoro...



...ja De Belveres -bändi, joka myös musisoi aitoon 1960-luvun tyyliin – mukana sähkökitarabasson sijasta oikea kunnon kontrabasso!



Soitantojen jälkeen oltiinkin oikeassa tunnelmassa siirtymään herkutteluun näyttelysalien monipuolisella annilla.

Hienoa, että Heinolan museoväki on uskaltanut tarttua tällaiseen lähihistorian aiheeseen. James-aika Heinolassa oli yksi sen parhaista. Heinola sai olla parin vuosikymmenen ajan keskipisteessä kansainvälisen nuorison pukeutumiskulttuurin vallatessa Suomen jokaisen sopukan. Sen James-näyttely todisti.




Jameksien lisäksi suurnäyttelyssä on esillä myös ajan kuvataidetta ja koti-interiöörejä. Näyttely on rakennettu kolmeen eri paikkaan. Jamekset löytyvät kaupunginmuseosta, taideteokset taidemuseosta ja kuvitetut huoneet WPK-talon Galleria Lambertista.

Onnittelut museolle!


Kalevi Peltola
(teksti ja kuvat)


Heinolan museotoimen suuret näyttelyt vuodesta 1989 lähtien