Etusivu Ajankohtaista Aloitteet Galleria Hakemisto Hallinto Historia Juhlat Julkaisut Linkkisivu Tarinatupa Tietovakka Toiminta

SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna


 

Liikunta- ja kulttuuripersoona
Seppo Hokkanen
on Heinolan juhlavuoden unikekoHeinolan kaupungin 180-vuotisjuhlavuoden unikeonpäivän aamua juhlittiin tunnelmaan sopivasti, kesän kuumin päivä oli alkamassa. Oli vielä lauantaiaamu ja heinolalaiset joukolla liikkeellä ja juhlamielellä. Veden lämpötila Kylpylän rannassa 22 astetta tarjosi lempeän sylin sekä aamu-uijille että tulevalle kastettavalle.

Heinolan Musiikinystävien puhallinorkesteri aloitti tasan kahdeksalta iloisin sävelin Laura Lecklinin johdolla ja kutsui juhlaväkeä paikalle. Heinola-Seuran aamupuurot ja kahvit saivat tapahtuman alkuun vauhtia.Tapahtuman juontajalla Ossi Arvelalla oli monenlaista kerrottavaa unikeonpäivän kansainvälisestä ja historiallisesta vietosta ja sen merkityksestä, ja jonka perinteistä unikekoaamujen kautta on saatu Heinolassakin elää 25 vuotta yhteisöllisissä aamuissa. Alkava tapahtuma oli merkittävä merkkipaalu unikeonpäivän vietolle Heinolassa. Välillä orkesteri viritteli uusia säveliä ja antoi potkua tapahtumalle.Moni oli jo ihmetellyt uimalaiturin vieressä olevaa ihka oikeaa saunaa.Saunan rantaan tuonut ja sitä hoitava Martti Pöyhönen löytyi juontajan haastatteluun ja siinä selvisi jutun juju, tuoda mahdollisuus poiketa saunassa ennen uimaan menoa ja välilläkin. Virtaava vesi Kymessä on tavallisesti viileähköä, joten sauna helpottaa veteen menoa. Kaikilla ei ole mökkisaunaa. Nyt se on keskellä kaupunkia.Paluumuuttaja Matti Kirves oli leppoisa haastateltava, 1950-luvun poikien päivittäiset leikit liittyivät kylpylän uimarantaan. Erilaiset pikku seikkailut rannassa antoivat pojille jännitystä ja muisteltavaa kymmenien vuosien jälkeenkin.Kesäpäivä Kangasalla -musiikin jälkeen Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola toivotti virallisesti runsaan yleisön tervetulleeksi.- Toivotan erikoisesti tervetulleeksi juhlavieraamme Heinolan ensimmäisen unikeon vuodelta 1995, emeritus-kenttäpiispa Hannu Niskasen.

- Jo 25. kerran olemme koolla meitä heinolalaisia vuosi vuodelta yhä yhdistävällä asialla, pitämässä yllä kylpyläkauden ainoaa elävää perinnettä Unikeonpäivän aamun viettoa ja uuden unikeon kastajaisia.

- Juhlikaamme ja iloitkaamme tänä aamuna myös sitä, että kotikaupunkimme viettää 180-vuotisjuhlavuottaan, myös sitä, että 30 vuotta sitten Heinolan 150-vuotisjuhlavuonna rakennettiin tämä juhlakäyttöönkin sopiva kylpylän ympäristö uudelleen kylpylän ajan tunnelmaan. Museaalinen ylpeytemme Kivalteri juhlii myös tänään kaupungin 150-vuotisjuhlavuoden korjaustaan ja museotoimintaansa sen jälkeen.

- Näihin unikeonpäivän aamuihin on syntynyt täällä Heinolassa todella vahva ja hieno perinne. Heinola-Seura on saanut kunnian valita vuosittain uuden ajan unikeon. Unikeon valinnan vahvana perusteena korostuu se, että valinta on ennen kaikkea kiitos ansiokkaasta työstä kotikaupunkimme Heinolan hyväksi. Heinola-Seura haluaa vuotuisen unikeon valinnallaan nostaa esiin omilla kriteereillään ansioituneita heinolalaisia yksi kerrallaan ja nimittää heidät unikeon arvonimikkeellä kaupungin historiaan.
 

- Heinolassa valitut unikeot edustavat hienosti oman aikansa arvostettuja Heinolan hyväksi tekijöitä. Kaikki 24 edellistä unikekoa ovat olleet hyvä otos henkilöistä, jotka ovat eri aloilla toimineet unikekotittelin arvoisesti kaupunkimme parhaaksi, tasalaatuinen sarja positiivisia Heinolan puolestapuhujia ja tekijöitä.

- Joka vuosi nousee Heinolassa esille uusia unikeon laatuvaatimukset täyttäviä henkilöitä, joille halutaan antaa arvostettu unikeon titteli. Toivottavasti tämän aamun unikeko on meille kaikille mieluinen.


Sitten kuuluivatkin ensimmäiset töräyksen kylpylän portilta. Itäinen portti avautui. Punainen Bedford -paloauto ilmestyi rannalle Jarmo Valojään kuljettamana. Lavalla vuoden 2017 unikeko Velkki Mykrä oli ollut huolehtimassa uuden unikeon hyvinvoinnista ja nukkumismukavuudesta. ”Unikeko saapuu, unikeko saapuu!” huuteli Velkki lavalta.

Auto parkkeerasi suuren yleisön eteen, joka heti alkoi arvailla paketoidun unikeon persoonaa. Reippaat kantajat nappasivat tottuneesti käärön matkaan. Kymi saa kohta tämän vuoden unikeon syleilyynsä. Vielä muutamia metrejä kahlausta ja sitten kellautus Kymeen. Vesipärskeiden jälkeen joku alkoi tunnistaa, Seppohan siellä, liikuntaneuvos Seppo Hokkanen. Joka aamuisena aamu-uijana vedessä käynti oli Sepolle luontainen tapahtuma. Mutta jotta tällainen määrä ystäviä ja tuttuja ympärillä toteamassa se, se oli Sepolle kokemus.Onnitteluja ja iloista mieltä toivoteltiin. Kiireellä sitten kuivia vaatteita pukemaan ja Ossin haastatteluun virallistamaan unikekotitteli. Samalla aikaa Ossi nousi punaiselle lavalle aloittamaan tärkeää osaa aamutapahtumasta, tutustumista sekä ensimmäiseen että uuteen unikekoon.


Hannu Niskanen (vas.) ja Jari Niemi.

Koska oli kulunut 25 vuotta uuden ajan ensimmäisen unikeon valitsemisesta, Heinolan ensimmäinen unikeko, Hannu Niskanen, oli saapunut Pertunmaan mökiltään aamun yllätysvieraaksi. Niskanen oli jo aamun kuluessa tavannut monia kymmeniä vuosikymmenien takaisia työtovereita ja ystäviä, jotka kohtaamiset toivat paljon mukavia muistoja Heinolan työajoilta:

- Unikeoksi valinnassa jännitti eniten se, miten se järveen heittäminen tapahtuu. Hyvinhän se meni, kun vieläkin tuntuu hyvältä. Nykyään ajelemme usein Heinolan läpi mökillemme Pertunmaalle. Välillä kuljemme vanhan kodin ohi, ja sitten haemme heilasta luomutuotteita. Lämmöllä ajattelemme kaupungissa viettämiämme vuosia.

Leppoisan keskustelun aikana ensimmäinen unikeko tuli myös tutuksi niillekin, jotka eivät ole Heinolassa 25 vuotta sitten olleet. Kiitos vierailusta!

Sitten olikin uusi unikeko sininen asu yllään. Heinolan käsi- ja kotiteollisessa oppilaitoksessa 2001 tehtyä asua kantoi ensimmäisen kerran silloinen unikeko kaupunginjohtaja Hannu Komonen.

Niin nousi punaiselle lavalle uusi unikeko. Tietysti ensimmäisenä onnittelijana ensimmäinen unikeko. Jotta virallistaminen tapahtuisi nopeasti, Niskanen laittoi unikeon ylle unikekokilven ja unikekomyssyn. Nyt vuoden unikeko oli valmis hoitamaan unikeon velvollisuuksia vuoden ajaksi.Niskaselle ojennettiin kiitoksin ja perinteen mukaan Heinola-lippis ja saunavihta muistoksi tapahtumasta.

Uudella unikeolla olikin paljon kerrottavaa juontajalle ja yleisölle. Tietysti työhistoriakin oli pitkä. Tietysti puhuttiin monipuolisesti sekä liikunnasta että kulttuurista. Hokkanen oli saapunut Heinolaan yli 40 vuotta sitten hoitamaan liikuntasihteerin virkaa. Toimeliaana miehenä työ lähti heti käyntiin. Luotiin monialainen pohja liikuntatoimen kehittämiselle Heinolassa. Jäähallin saaminen kaupunkiin oli suuri hetki virkaurallani. Liikuntatoimen ollessa parhaimmillaan unikeko sai kutsun Vierumäelle, jossa hän aloitti urheilukenttähoitajien ja tekijöiden koulutuksen. Tänä aikana myös yhteistoimi Heinolan kanssa lisääntyi.Kulttuuriharrastukset ovat kiinnostaneet Hokkasta lapsesta lähtien. Syy innostukselle sille alueelle oli kansakoulussa saatu kipinä ja loistava opettajaesimerkki. Yksinlaulu, kuorolaulu, näytteleminen ovat aina olleet kiinnostuksen kohteina, jopa esiintyminen Heinolan kesäteatterissa on ollut sen alueen kohokohta.
Uusi unikeko, liikuntaneuvos Seppo Hokkanen, antoi haastattelun päätteeksi laulunäytteen yhdessä orkesterin kanssa. Komeana raikui lavalta Kylpyvieraiden marssi.


Sepon seurassa Matti Nieminen, hänen työnsä jatkaja.Lavaohjelman jälkeen siirryttiin toiseen perinteeseen, tikkakisaan unikeot – muu yleisö. Tikkakisan aloitti ensimmäinen unikeko hyvällä suorituksella. Siitä jatkoivat vuorotellen muut unikeot ja yleisön edustajat. Viihteellisen kisan voitti muu yleisö. Miesten parhaana sai vihdan Mauri Rissanen ja naisten parhaana Anja Mastosalo. Pekan Leivän perinteisillä Ilves-leivillä palkittiin molemmat joukkueet.

Ossi Arvela päätti tapahtuman kiittäen eri tahoja hyvästä yhteistyöstä tapahtuman onnistumiseksi. Uusi unikeko lähetettiin torille kertomaan siellä aamuaan viettäville uudesta unikeosta.Unikeon vierailu torilla oli iloinen kohtaaminen toriyleisön kanssa. Jaettiin mansikoita ja eri pöytäkunnat saivat myös serenadin unikeolta.

Mukavia kohtaamisia torilla oli myös kohdata entinen työtoveri kaupungininsinööri Mauno Laakso, jonka kanssa unikeko oli paljon yhteistyössä, kun Heinolan kaupungin liikuntatyölle luotiin pohjaa ja tiloja.

Aamupäivän kuluessa unikeko ehti myös käydä onnittelemassa Kivalteria ja museonjohtaja Terhi Pietiläistä. Anne Sorjasen huilusoolo oli tervetulotoivotus unikeolle Kivalterin juhliin. Unikeon aamuohjelma päättyi Kivalteri-leivonnaisen maisteluun museon kauniissa pihapiirissä.

Unikeon aamun tapahtuman ohjelmaa jatkoivat Heinolan matkailuoppaat kylpyläaiheisella opastuksellaan Kylpylän ympäristössä.

Onnea ja toimeliaisuutta uudelle 25. unikeolle, paremminkin unilukkarille!

Kalevi Peltola


Kuvat: Kalevi Peltola
Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen