Heinolan kaupungin juhlavuosi toi

Jorma Hynninen ja  Jaakko Ryhänen
Konsertti 6.10.2019 Heinolan WPK-talossa
Pianistina Janne Hovi

H einolan kaupungin juhlavuosi sai yllättävän ohjelmalisän, kun Heinola-Seuran kutsusta entiset Heinolan seminaarin kasvatit Jorma Hynninen ja Jaakko Ryhänen saapuivat yhteiskonsertillaan täydentämään entisen opiskelukaupunkinsa juhlintaa.

Heinolalaiset arvostivat taiteilijoiden sivuhyppyä Heinolaan keskellä etelä-Suomen konserttikiertuetta. Konsertti myytiin loppuun muutamassa päivässä.

WPK-talon lasiterassilla oli jo ennen konserttia suuren musiikkijuhlan tunnelma. Pekan Leivän tarjoamat konserttikahvit virittivät yleisön kokemaan alkava ainutkertainen yhteiskonsertti WPK-talon lavalla innostavana sunnuntaihetkenä.

Konsertin alussa Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola toivotti seuran ja Heinolan kulttuuritoimiston puolesta tervetulleeksi salintäyteisen yleisön, että arvostetut taiteilijat.

Taiteilijat ovat halunneet konsertillaan kunnioittaa seä opiskelukaupunkiaan Heinolaa sen 180-vuotisjuhlavuonna, että opinahjoaan Heinolan seminaaria, jolla on myös tänä vuonna juhlavuosi. Pitkänäperjantaina tuli kuluneeksi 120 vuotta siitä, kun Suomen senaatti antoi luvan aloittaa opettajankoulutus Heinolassa. Seminaaristahan molempien urakiito alkoi. Jorma Hynninen valmistui kansakoulunopettajaksi keväällä 1964 ja Jaakko Ryhänen 1971.

Vaikka seminaaria Heinolassa enää ei ole, seminaarihenki elää, itsekin olen 59 vuotta yrittänyt pitää sitä yllä. Tänä kesänä viisi entistä seminaariluokkaa ovat olleet kesän aikana viettämässä luokkakokouksiaan Heinolassa, niin kuin joka kesä on tapahtunut.

Tämänkin konsertin idea syntyi toukokuussa Jorma Hynnisen luokkakokouksessa, soitto Jaakolle, konsertti oli valmis toteutettavaksi. Heinola on molemmille taiteilijoille ollut tärkeä suunnan antaja ja kannustin. Molemmat ovat uransa aikana antaneet haastatteluissaan kiitollisia lausuntoja Heinolan seminaarille ja sen antamalle musiikkikasvatukselle.

Torstaina, Aleksis Kiven päivänä, oli Salla Aasin teatteriryhmän ensi-ilta ”Semskat Seminaarin tytöt” vanhassa harjoituskoulussa, nykyisessä musiikkiopistossa. Esitys antaa kuvan seminaarin elämästä vuosien takaa, jolloin vain nuoret neitoset olivat seminaarimiljöössä opiskelijoina ja kasvoivat opettajuuteen sodan jälkeisessä niukkuudessa.

Yli kymmenen vuotta sitten alkoi Heinolassa konserttisarja Serenadi Heinolalle ja Heinolan seminaarille. Molemmat maailman oopperalavoilla ansioituneet laulajat osallistuivat vuorotellen Heinola-Seuran järjestämiin konsertteihin. Tämä konsertti päättää tuon hienosti alkaneen konserttisarjan täällä WPK-talossa, koska seminaarin suhteen elämme täällä kaupungissa odottamatonta ja harmillista aikaa.

Hynninen ja Ryhänen ovat olleet yli 50 vuotta samoissa oopperaproduktioissa. Yhdessä he ovat tehneet yli kymmenen oopperaa kotimaassa ja maailmalla. Yhteiskonsertteja heillä ei kuitenkaan aikaisemmin ole ollut, joten tämä meneillään oleva konserttikiertue on uusi kokemus heidän urallaan. Tämä Heinolan konsertti on pieni piipahdus suurten areenojen välissä.

Konsertin ohjelmisto täällä Heinolassa on sama kuin taiteilijoiden juhlaohjelma Tampereen, Turun ja Helsingin suurilla konserttiareenoilla. Säestäjänä Heinolassa toimi pianisti Janne Hovi.

Muistan erään Jaakko Ryhäsen konsertin tässä serenadisarjassa. Hän tuli vuorollaan seminaarin juhlasaliin laulamaan 40 vuoden tauon jälkeen ja totesi, ettei muistanutkaan miten upeasti soiva oli seminaarin juhlasali. Hän vertasi sitä stradivarius-viuluun.

Konsertti oli siihen aikaan, jolloin seminaari oli myynnissä. Hänen säestäjänsä Seppo Hovi kysyi konsertin aikana Ryhäseltä, jos sinulla Jaakko olisi paljon rahaa mitä sinä tekisit tästä seminaarista. Ryhänen vastasi heti, tekisin seminaarista oopperahautomon, jonne hän kutsuisi kansainvälisiä opettajia opettamaan ja täällä koulutettaisiin huippuosaajia maailman oopperalavoille. Täällähän on kaikki siihen tarvittava sekä miljöössä että näissä rakennuksissa.

Seuraavaan konserttiin Ryhänen toi kymmenen lahjakasta lauluoppilastaan Tallinnasta, ulkomaanmatkalle Heinolaan. Monet muistavat tuon ikimuistoisen konsertin.
Jorma Hynnistä me olemme saaneet kuulla viime vuosina useammin. Seurakunta sai kanttorikseen Ursula Hynnisen ja siinä kylkiäisenä Jormankin vieraaksemme.

Yllättävä, mutta odotettu tuttujen taiteilijoiden kotoinen yhteiskonsertti ”Legendat lavalla” alkoi. Konsertin juhlaohjelmisto oli koottu taiteilijoiden suosituimmista laulunumeroista; suomalaisista kansalauluista, Kuulan, Merikannon ja musikaalien sävelmistä.

Konsertin lopussa Verdin ja Wagnerin alkukieliset duetot ja aariat olivatkin musiikkihelmiä, jollaisia WPK-talon lavalla ei ole ennen kuultukaan.

Ylimääräisenä kuultu Merikannon Elämälle-duetto huipensi tunnelman kattoon. Illan säestäjä Janne Hovikin oli ihmeissään Heinolan konsertin tunnelmasta.

Kiitos Jorma Hynniselle ja Jaakko Ryhäselle hienosta juhlavuoden konsertista! Onnea ja menestystä Turun ja Helsingin suurkonsertteihin!

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola