Etusivu Ajankohtaista Aloitteet Galleria Hakemisto Hallinto Historia Juhlat Julkaisut Linkkisivu Tarinatupa Tietovakka Toiminta

SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä

Kuulapäiden törinät avasi
joulun ajan vieton
 Heinolassa

Se on valtakunnan tapa: Suomessa joulun valmisteluihin lähdetään jo kuukautta ennen juhlapäivien alkua. Kaupallisuus ja syksyn harmaus siivittävät näin varhaisen joulun aikaan lähdön. Joulun valot aktivoivat tulevan juhlakauden viettoon.

Koko kaupungin Joulunavausta juhlittiin tänä vuonna yhdellä tilaisuudella lauantaina 23. marraskuuta Heinolan torilla kello kymmenestä lähtien. Lisäksi samaa tapahtumaa vietettiin eri puolilla kaupunkia kauppakeskusten järjestäminä. Monet kansalaiset lähtivät nauttimaan joulun ajan avautumista suurempiin ympyröihin ulkopuolelle Heinolan.

Kotoinen ja lämminhenkinen ja pienimuotoinen toritapahtuma on kuitenkin sopivan kokoinen Heinolan kaupunkikuvaan. Siitä kertoi torin täyteinen yleisö. Torille oli taas löytynyt komea joulukuusikin, jonka äärellä kävi sorina joulun tulevissa mietteissä. Molemmissa päissä toria olleet glögitarjoilut täydensivät toisiaan ja tori tuntui täydentuntuiselta. Itä-Häme lehti toisessa päässä ja toisessa päässä kaupungin ja Peliittojen joulujuomat. Onko terästettyä? oli monen kohtelias kysymys.

Kuulapäiden soittovuoro takaa aina kohottavan mielialan tapahtumissa ja fyysisen ylösnousun. Niin nytkin, Tommi Suutarisen johdolla. Kuulapäiden törinät kello kymmenen herättivät juhlakansan ohjelman viettoon.

Tuomo Pärssinen tapahtuman juontajana ja johdattelijana vei tapahtumaa virkeällä läsnäolollaan eteenpäin.

Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen tervehti kaupunkilaisia 180-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Hän kertoi kuluneen juhlavuoden vietosta. Pönäkkä juhla puuttui. Sen sijaan kansanjuhla Maaherranpuistossa korvasi sen. Tervehdyksessään hän toivoi, että tulevan joulun lahjat löytyisivät kotikaupungin liikkeistä. Täten varmistetaan liikkeiden pysyvyys kaupungissa. Lopuksi Parkkonen toivotteli kaikille kaupungin asukkaille hyvää joulumieltä.

Kuulapäiden useat välisoitot ja Siina Suutarisen musisoinnit viihdyttivät torille saapuneita. Soittojen välissä Satu Nipuli luki tunnetun Joululegendan, joka kertoi joulupuun synnystä.

Joulunavaus toimii lähtölaukauksena myös monelle hyväntekeväisyyskeräykselle. Heinolassa alkoi lauantaina muun muassa perinteinen Joulupuu-keräys, jonka välityksellä voi antaa joululahjan vähävaraisen perheen lapselle tai nuorelle. Joulupuu toivomuskortteineen löytyy K-market Heinolantorista. Siitä kävi kertomassa kauppias Mikko Hallikas.

Torin joulutapahtumassa vieraili myös Kirjastoilves mukanaan keväällä ilmestynyt Virran Vekarat. Julkaisu on heinolalaisten koululaisten oma Kevätpörriäinen. Se ilmestyi tänä keväänä 36. kerran. Sen on kustantanut Heinola-Seura ja tehnyt näin mieluisan projektin Heinolan koululaisten kanssa. Toimitustyöstä vastasivat Setlementti Jyränkölä, OAJ:n Heinolan osasto ja Heinolan koululaiset. Lehteä on vielä saatavissa Ainomariasta, Heinolantorista ja Jyränkölästä.

Satu Nipulilla oli vielä harvinaista muutakin kerrottavaa: Seuraavana jouluna tullaan joulun lähipäivinä esittämään Joulupuu-aiheinen katunäytelmä heinolalaisten harrastajanäyttelijöiden esittämänä. Se on ainutlaatuinen siksi, että näytelmä kirjoitetaan aivan Heinolaa varten. Sen kirjoittaa Tytti Jäppinen ja ohjaaSatu Nipuli. Näytelmä kirjoitetaan haastattelujen pohjalta. Toisin sanoen näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja keräävät näytelmän sisältöä haastatellen Wanhan Ajan Joulussa 14.12. taidemuseon piha-alueella sinne tulevia heinolalaisia joulupuu -muistoista Heinolassa. Näytelmää tullaan tulevina vuosina esittämään aina joulun alla Heinolassa. Näytelmää varten tilataan myös Heinolalle oma joululaulu. Seuraavan joulun aikaan äyttää Heinola joulupuukaupunkina 10 vuotta. Näytelmällä juhlitaan ja kohotetaan joulupuuasian tärkeää merkitystä joulupuukaupungin imagolle.

Sitten juontaja kiiruhti keskemmälle toria. Tapahtuman odotetuin ja tutuin vieras joulupukki oli tullut paikalle vanhalla joulun punaisella Bedfordilla vuodelta 1951.

Heti torille saavuttuaan joulupukki kävi töihin, utelemaan ja kuulostelemaan lasten ja aikuistenkin kiltteystasoa. Pukki oli vähän huolissaan saamiinsa kirjeisiin, pukin joulubudjetti ei tule tänä jouluna riittämään kaikkiin pyyntöihin. Jotain kuitenkin on varattu, sitä tarpeellista niille kilteille.

Joulupukki riensi hänelle varattuun punaiseen telttaan. Vastaanotto alkoi ja alettiin mitata kiltteyden määrää.
Sitä piti oikein käsin näyttää määrän paljoutta. Kokonainen tunti vierähti pukin vastaanottoa. Jonot vähenivät ja viimeinen pukin asiakas sai toivomuksensa esiteltyä ja syyn lahjojen saantiin.

Sitten pukki riensikin toivottamaan sädehtivän Maria Lundin halauksin tervetulleeksi Heinolaan.

Viimeksi Maria Lund esiintyi Jääfestivaalien konsertti-illassa Rantapuistossa lumikuningattarena. Nyt hän lauloi ja viihdytti toriyleisöä kauneilla ja tutuilla joululauluilla.

Konsertti ja toritapahtuma päättyivät Maria Lundin ja yleisön yhteislauluun Sydämeni joulun teen. Sen sävelet mielessä yleisö lähti toteuttamaan laulun ajatuksia oman joulun valmisteluissa.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola