Etusivu Ajankohtaista Aloitteet Galleria Hakemisto Hallinto Historia Juhlat Julkaisut Linkkisivu Tarinatupa Tietovakka Toiminta

SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna


Wanhan Ajan Joulu
kuhisi tyytyväistä väkeä

Pahempaakin sään suhteen pelättiin. Koko edellinen viikko oli epävakaisuudessaan pelottava. Moni tonttu koki viikon aikana epävarmuutta, menenkö sinne, laitanko suuremman annoksen vai pienen, pitäisikö tehdäkin jotain muuta.

Vain onnistuneita päätöksiä oli tehty. Siitä kertoi yleinen tyytyväisyys tapahtuman jälkeen. Yleisön määrää voi kuvitella siitä, että Toropoffin kahvilassa ja puodissa poikkesi päivän aikana melkein kahdeksan sataa lämmöstä ja tunnelmasta nauttijaa. Tietysti kuppi kuumaa oli poikaa pitkin päivää.Säilyvää perinnettä

Tapahtuman kolmastoista kerta houkutteli väen liikkeelle jo aikaisessa vaiheessa. Silloinhan joulutapahtuman alkukattaus on parhaimmillaan. Tapahtuman ulkoiseen koristeluun oli saatu lisäpanostuksia ja ahkerien tonttujen myyntipöydät olivat tällä kertaa suurella huolella katettuja ja tuotteiden runsaus oli jokaisessa pöydässä tarjolla.

Jotta tuohon vanhan ajan tunnelmaan päästään mukaan, tapahtuman traditio lähtee liikkeelle aina joulun tunnelman virittämisellä. Suomen ainoa posetiivari ja trubaduuri Matti Pasanen oli taas palvelemassa ja maailman kuuluisin ja viime vuonna 200 vuotta täyttänyt joululaulu Jouluyö, juhlayö lähetti joulun liikkeelle WPK-talon historialliseen pihapiiriin.Tapahtuman jouluisäntä, Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola, johdatteli tapahtuman alkavaksi:

Tervetuloa tähän jouluiseen pihapiiriin tunnelmoimaan ja kulkemaan kohti omaa oikeaa joulua. Näissä kulisseissa me olemme kokoontuneet jo kolmenatoista jouluna, joten joulu asuu todistetusti Heinolassa.

Kiitos Teille kaikille, jotka olette olleet yhteistyössä näissä tapahtumissa mukana. Erikoiskiitos kuuluu teille, ahkerat tontut, tänäkin jouluna yli 40 pöydässä, jotka olette vuodesta toiseen olleet pääosassa ja olette joulupöydillänne tuoneet meille mahdollisuuden varautua myös omiin joulujuhliimme. Kiitos uskolliset jouluvieraamme, teitä varten olemme juuri tämän tapahtuman järjestäneet. Toivotan teille hyvät vieraat löytörikasta retkeä meidän joulumaailmaamme.Seurakunnan kirkkoherra Janne Hatakka tervehti tapahtumaväkeä jouluisilla ajatuksilla ja toivotti tervetulleeksi joulun äärelle laulamaan kirkossa kauneimpia joululauluja. Sen jälkeen Janne Hatakka ja Matti Pasanen johdattivat vanhan joulun väen laulamaan vanhinta tunnettua joululaulua Maa on niin kaunis.

Tapahtuma elää

Seremoniat olivat ohi. Pihaan kokoontunut väki lähti liikkeelle nauttimaan tapahtuman tunnelmasta ja pöytien herkuista. Pöytien takana tutut tontut palvelivat ja tapasivat tuttuja. Ahkerat tontut olivat varautuneet monenlaisten jouluherkkujen valmistamiseen, vuosien kokemus oli opettanut tuotteiden menevyyden.

Laatikot, kakut, leivonnaiset, piirakat, mehut, hillot, erilaiset säilykkeet olivat monissa pöydissä kunniapaikalla. Mikä käsitöiden määrä oli pöydissä. Monta iltaa oli kudottu ja ommeltu ja askarreltu televisiota katsellessa. Kyllä kelpasi kerätä oman joulun valmisteluihin hyviä ja kotoisia tuotteita vanhan ajan joulutapahtumasta.Heinola-Seuran joulupuuro ja väskynäsoppa olivat monen kävijän ensimmäinen joulupuuro. Joulumakkarat maistuivat ja huikkapaloina johdattivat puurojonoon. Kaikkiaan makkaroita meni 35 kiloa. Seuralla oli vielä jouluglögitarjoilukin piparkakun kera.

Jouluisäntä iloitsi koululuokkien mukanaolosta. Heidän myyntipöytänsä olivat runsaat ja monipuoliset. Kiitos vanhempien ja tietysti äitien aktiivisuudesta. Ehkä tapahtuman tunnelma jäi oppilaiden mieleen. Mukana oli myös urheiluseurojen nuoria lupaavia urheilijoita keräämässä harrastuksiinsa varoja.Taustalla soi tunnelman äänimaisemana posetiivari. Jouluisännälle ilmoittautui heinäkuussa valittu kaupungin juhlavuoden unikeko, Seppo Hokkanen. Vireänä vaikuttajana myös unikekona halusi toivottaa heinolalaisille hyvää ja virkeää joulua. Siviilissä viihdyttäjänä tunnettu unikeko viritti Markku Johanssonin joululaulun juhlaväelle.Joka kerta tulee uusia tonttumyyjiä tapahtumaan, kokemaan tilaisuus myös myyntipöydän takaa. Yksi uusi tonttupari oli sellainen seurakunnasta. Itse kirkkoherra tonttumyssyineen oli lähetyssopin lähettinä paikalla. Monet tärkeät kohtaamiset koettiin tärkeiksi. Kotikirkko ja jouluinen glögi olivat turvalliset ja lämpimät kokemukset kohtaamisissa. 

Tulossa katunäytelmä

Monet ihmettelivät salaperäistä punaista telttaa pihan takakulmassa. Siellä kävi tapahtumaväkeä ja siellä touhusi kaksi salaperäistä henkilöä. Nimeltään kuulemma joulupuukonsultit Yläoksa ja Alaoksa. Myöhemmin jouluisäntä tapasi joulupuukonsultti Alaoksan. Keskustelussa tuli ilmi, että konsultit olivat innokkaita tutkijoita. He olivat tulleet kuulostelemaan paikallisilta ihmisiltä joulupuumuistoja, vanhoja ja vähän uudempiakin.

Yli kolmekymmentä tutkittavaa oli istunut keskustelupiirissä ja muistoja oli löytynyt monenlaisia. Ja miksi? Olipa hyvät tavoitteet puukonsulteilla. Ensi joulun seudussa Heinolan joulupuukaupunki täyttää 10 vuotta. Sitä halutaan juhlia oikein paremman päälle, tehdä kymppijuhliin oma jouluinen näytelmä ja laulukin. Tuotoksena on katunäytelmä, jota suunnitelmien mukaan tullaan esittämään myös seuraavina jouluinakin. Esittäjinä ovat heinolalaiset harrastajanäyttelijät. Projektilla viritellään tällaisen harrastusmuodon uudelleen viriämistä Heinolassa. Näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja on valittu ja tositoimiin on lähdetty jo kuukausia sitten. Kiitos Alaoksa! Tuollaisella napakkuudella hieno idea toteutuu. Onnea, onnea hienolle idealle!

Tapahtuma tärkeä portti omaan jouluun

Tärkeä osa vanhan ajan joulua on Taidemuseon Ystävien taidekahvila ja Toropoffin puoti. Sen hämärässä tunnelmassa moni viihtyi pitkäänkin, useampaan kertaankin. Itse kauppias Toropoff oli paikalla ja oli tyytyväinen koko ajan hyvään fiilinkiin herkkupöytien ääressä. Monella tavalla ahkerat ystävät keräsivät varoja yhdistyksensä työhön.Aika pihapiirissä kului nopeasti. Jouluiset tuotteet löysivät hakijansa ja tarvitsijansa oman joulun valmisteluihin. Kiitollisin mielin purettiin oma pöytä, huikattiin hyvät joulut naapuripöytien tontuille. Kotona odotti monella omat jouluvalmistelut, ehkä vielä uudet myyjäiset. On mielessä monta tarvitsevaa ystävääkin.
Monet poikkesivat kotimatkalla jouluisessa Kivalterin talossa, joka oli puettu 1700-luvun joulutunnelmaan. Kivalterin pihapiirissä kokee aina ajan seisahtaneen. Sen aitojen sisäpuolella kokee joulun aikaan sen oikean vanhan ajan joulun läsnäolon.

Kiitos kaikille tapahtumassa mukana olleille! Ei Heinolasta kannata lähteä muualta joulua hakemaan. Meidän Wanhan Ajan Joulu on meidän näköisemmeKuvat: Kalevi Peltola
Kuvien editointi ja sivun valmistus: Arto Sakari Korpinen