Etusivu Ajankohtaista Aloitteet Galleria Hakemisto Hallinto Historia Juhlat Julkaisut Linkkisivu Tarinatupa Tietovakka Toiminta

SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna


Arviointiryhmä ikkunapromenadilla

Runsaat jouluikkunat kertovat
pikkukaupungin yritteliäisyydestä

 
Joulunavauksessa julistettu leikkimielinen jouluikkunakilpailu teemalla Joulu asuu Heinolassa päättyi arviointiraadin ikkunapromenadiin ja arviointiin ikkunoista.

Kilpailu järjestettiin nyt seitsemännen kerran, kaupungin 180-vuotisjuhlavuonna. Sen tarkoituksena oli tuoda joulun valoa ja lisätunnelmaa joulun ajan harmauteen, kohottaa innostusta näyteikkunakulttuuriin sekä nostaa ostavan yleisön tietoutta liikkeiden palvelutarjonnasta.

Kilpailuun on osallistunut koko ajan lähes kolmekymmentä yrittäjää. Tällä kertaa lisäys oli kolme yritystä. Viime kesän aikana tehdyt monet ansiokkaat kaupunkikuvan parannusmuutokset olivat saaneet ympärilleen kutsuvia jouluikkunoita.

Tämän kertainen kilpailu oli korkeatasoisin vuosien kilpailuissa. Ikkunoiden somistamiseen oli nähty vaivaa, kärkiryhmä kilpailussa oli laajentunut, joulun elementit näkyivät ikkunoissa entistä enemmän. Tarinallisuus oli uusi innostava elementti monissa ikkunoissa.

Raati totesi keskustelussa, että aikaisempina vuosina hyviin sijoituksiin päässeiden liikkeiden jouluikkunat olivat säilyttäneet tasonsa.

Arviointiraadin muodostivat puheenjohtajana arkkitehti Ritva-Maija Kuuskoski ja jäseninä rakennusrestauroija Juha Kentta ja yrittäjä Irja Mällönen-Valkeinen. Sihteerinä toimi Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola.


Ikkunoiden arviointi

Etsiessään kolmen kärkeä raati nimesi ne kolmesta eri tavalla somistetusta jouluikkunasta. Arvioinnissa pyrittiin löytämään uusien yritysten ikkunoita ja kannustamaan heitä jatkossakin kokoaikaiseen hyvään näyteikkunakulttuuriin.1. Kukkakauppa Suni ky, Kauppakatu 12
Sunin kukkakaupan koko ikkunarivistön valoisa ja ilmava somistus oli raadille mieleinen. Vaikka kukka- ja värimateriaalia olisi ollut moninaisempaankin käyttöön, jouluikkunat olivat löytäneet eri ikkunoissa oman seesteisen värimaailmansa. Ikkunoita täydensi liikkeen keskiosan jouluinen kukkasaareke.
2. Heinolan Vanha Apteekki, Kirkkokatu 15
Heinolan vanhan apteekin neljän ikkunan joulutarina oli onnistunut ja tarinallinen. Neljän joululaulun taika aktivoi myös ikkunoiden äärelle tulleen löytämään ne laulut ja osallistumaan apteekin omaan joulukisaan.
3. Virran Suutari, Kauppakatu 16
Virran suutarin entisaikojen työpaja oli siirtynyt joulun 2019 näyteikkunalle. Kotikutoisuudessaan se muistutti ajan kulumisesta. Ikkunan tumma tausta loi hämärän ja kokoavan tunnelman.


Raati toivoo, että joulun näkyvyyttä Heinolassa vahvistettaisiin

 Vanhojen rakennusten valaisua WPK-talon tapaan voisi lisätä, liikkeiden sisääntuloihin esimerkiksi voitaisiin rakentaa Keski-Eurooppalaiseen tyyliin valokatoksia, vaikkapa tilapäisiä joulun ajaksi. Hyvinä esimerkkeinä olivat tänä jouluna Memorosan, Iloisen kulkijan ja Kymenviirin vastaavat koristelut. Valokoristeet antavat liikkeelle moninkertaisen näkyvyyden.

Myös joulukuuset ja muut ulkokoristeet ovat suositeltavia Ainomarian tapaan. Mahdollisuuksien mukaan joulutunnelmaa voitaisiin luoda myös liikkeiden sisätiloissa. Kemikalio Mikun sisäkoristelu saa kiitosta.

Raati seisoi pitkään Kymenviirin Kirkkokadun liikkeen ikkunan edessä, todettiin, ikkuna on vuoden 2019 antikaupallinen ikkuna. Uusi elämys näyteikkunakilpailun raadille.

Vuosittainen jouluikkunakilpailu tukee Heinolan joulupuukaupunki-imagoa. Heinolalaiset saavat olla ylpeitä tuosta huomiosta. Mutta sen vahvistamiseen pitää yhteisesti tehdä jatkuvaa työtä.

Vuonna 2020 joulukaupunki täyttää 10 vuotta. Hyvä näyteikkunakulttuuri on tärkeä osa kaupungin ulkoista näyttävyyttä ja halukkuutta.
Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen