Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Heinola-Seuran logo

Heinolan kaupunginhallitus
Heinola

Aloite Heinolan kaupungille Heinolan seminaarin juhlasaliin sijoitettujen seminaarin johtajien muotokuvien palauttamiseksi takaisin Heinolaan

Opettajankoulutustoiminta Heinolan seminaarimiljöössä on päättynyt tämän vuoden alussa. Kiinteistön tuleva käyttö on vielä arvailujen varassa.

     Jotta miljöön arvokkaasta koulutustoiminnasta jäisi kiinteistön lisäksi elämään Heinolassa jotakin henkisesti merkittävää, Heinola-Seura kunnioittaen esittää, että seminaarin juhlasalista Opetushallitukseen kesällä 2012 siirtämät kaikki johtajien/rehtorien muotokuvat hankittaisiin takaisin Heinolaan.

     Seura ehdottaa, että Heinolan kaupunki tekee Opetushallitukselle kirjelmän, jossa pyydetään siirrettyjen muotokuvien palauttamista Heinolaan kaupungin hallintaan.

     Seminaarin johtajat tekivät näyttävän ja arvokkaan työn Heinolan seminaarissa ja osallistuivat aikanaan myös voimakkaasti kaupungin yhteiskunnalliseen elämään. Mielestämme Heinolan seminaarin johtajien muotokuvat merkitsevät enemmän sijoitettuina Heinolaan kuin varastoituina jonnekin muualla. Muotokuvien joukossa ovat Heinolalle hyvin merkittäviä professori Mikael Soinisen ja kouluneuvos Antero Valtasaaren kuvat.

Taustaa:

     Vuonna 1899 perustetulla Heinolan seminaarilla oli vuosikymmeniä (1899-1972) tärkeä merkitys Heinolan kaupungille. Seminaari ja Heinolan kylpylaitos yhdessä loivat kaupungille vuosikymmenien ajan valtakunnallista ja jopa kansainvälistä tunnettavuutta.

     Seminaari toi pienelle paikkakunnalle korkeamman opetuksen oppilaitoksen. Sen opettajakunta oli kautta aikojen aktiivista ja osallistuvaa. Henkilöstöstä useat osallistuivat ammattityönsä ohessa kaupungissa moninaisesti hallinto- ja muihin yhteiskunnallisiin tehtäviin, jopa valtakunnallisesti esimerkiksi eduskunnan jäseninä.

     Seminaarissa oli toimintansa aikana kymmenkunta johtajaa/rehtoria. Seminaarin ensimmäinen ja merkittävin johtaja oli professori Mikael Soininen (1899-1907), joka siirtyi Helsingin yliopistoon professoriksi ja toimi myös opetusministerinä. Viimeisen rehtorin, kouluneuvos Antero Valtasaaren (1952-1972) aikana seminaariopetus koki suuria muutoksia, elettiin uudenmuotoisen opettajankoulutuksen kehittämisen aikoja.

     Monet seminaarin johtajista saivat muotokuvansa juhlasalin seinälle, jotka arvokkaalla tavallaan kertoivat uusille oppilaspolville laitoksen historiaa eri aikakausina. Muotokuvat antoivat myös koko juhlasalille ja siellä juhliin osallistuneille historiallisen kehyksen laitoksen toiminnasta.

     Seminaarin päättymisenkin jälkeen muotokuvat jätettiin juhlasalin seinälle, ja ne antoivat uusimuotoiseen opettajien jatko- ja täydennyskoulutukseen osallistuneille aikaperspektiivin opettajankoulutuksen historiaan.    


     HEINOLA-SEURA RY

    Kalevi Peltola       
    puheenjohtaja                                       Heinolassa 23. 09. 2013