Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
logo
 
Aloitteita ja kannanottoja
 
 
Julkilausuma Heinolan seminaarin vanhan harjoituskoulun rakennusten säilyttämisen puolesta 22.3.1987
 
"Epävarmuus Harjoituskoulun rakennusten säilyttämisestä ja kunnostamisesta Musiikkikoulun tarpeisiin tuntuu jatkuvasti leijuvan ilmassa, vaikka alustavat myönteiset päätöksen asiasta on tehty.
 
Harjoituskoulun kortteli on jo useaan kertaan todettu Heinolassa kulttuuri- historiallisesti arvokkaaksi miljööksi rakennuksineen ja pihapiireineen. Musiikkikoulu odottaa valmiine piirustuksineen korjaustyön aloittamista. Harjoituskoulun pihapiiri on todettu erinomaiseksi ympäristöksi erilaisille esityksille ja tapahtumille kaupungin sydämessä.
 
Heinolassa on jo, viimeisimpänä esimerkkinä Käsityöläistalo Anneksin muodossa, kaunista näyttöä siitä, kuinka huonokuntoisesta vanhasta puurakennuksesta saadaan entistämällä ja korjaamalla aikaan jotain sellaista, jota mikään uusi rakennus ei pysty antamaan. Iästään huolimatta se palvelee nykyaikaisen elämän tarpeita. Ilman sellaisia rakennuksia kaupunkikuva oleellisesti köyhtyy.
 
Heinola-Seura tahtoo tuoda julki huolensa epävarmasta tilanteesta ja samalla ilmaista kantansa Harjoituskoulun korttelin rakennusten säilyttämisen ja korjaamisen puolesta. Ne kuuluvat samaan sarjaan Nuorisotalon, Anneksin, Heinolan Heilin ja Kivalterin talon kanssa, eikä niiden hävittäminen siten ole johdonmukaistakaan. Ne kuuluvat kaikki samalla tavoin Heinolan keskustan kaupunkikuvaan sitä rikastuttaen ja pehmentäen."
 
 
 

 
Lausunto Heinolan keskustan liikennesuunnitelmasta 17.5.1988
 
Pyydettynä lausuntona seura kiinnitti huomiota mm. Virta- ja Kaivokatujen esitettyyn yhdensuuntaisuuteen, jolloin Virtakatua jatkettaisiin Rantapuiston ja Kaupunginmuseon tontin kautta.
 
Lausunnossa todettiin, että suunnitelma ei kunnioita eikä ota huomioon paikallisia kulttuurihistoriallisia arvoja, ei maiseman- eikä ympäristönsuojelun eikä siten myöskään asumisviihtyvyyteen läheisesti liittyviä arvoja.
 
Seura esitti, ettei suunnitelman vaihtoehto N:o 1:tä ei toteuteta siltä osin kun se koskee Virtakadun jatkamista Rantapuiston ja Kaupunginmuseon tontin kautta Kaivokadulle.
 
 
 

 
Esitys Heinolan kaupungille Wahlmanin talon kunnostamisesta ja luovuttamisesta Heinola-Seuran käyttöön 22.1.1989
 
"Kokouksessaan 9.10.1988 Heinola-Seura on päättänyt esittää Heinolan kaupungin- valtuustolle Wahlmanin talon saneeraamista ja sen luovuttamista seuramme käyttöön Kotiseututaloksi. Wahlmanin talo on vanhoista keskustan puutaloista se, joka vielä pitäisi kunnostaa. Niin saataisiin säilymään jälleen yksi palanen kaupunkimme historiaa. Onhan po.talo viimeinen jäljellä oleva rakennus Niemelän kartanosta. Myönteinen päätös olisi merkittävä jatko kaupunginvaltuuston tähänastiseen kulttuurihistoriallisia rakennuksia arvostavaan linjaan.
 
Mikäli myönteinen saneerauspäätös syntyy, esitämme kuten edellä on jo mainittu, että Heinolan kaupunki luovuttaisi rakennuksen seuramme käyttöön. Luovuttaisimme sitä myös muille yhdistyksille erilaisia tilaisuuksia varten. Näin rakennus tulisi laajempaan käyttöön kuin vain yhden yhdistyksen tarpeita palvelemaan.
 
Heinola-Seuran käytössä olevana kotiseututalona se olisi kaikkien kotiseutuasioista kiinnostuneiden heinolalaisten yhteinen talo, silla seuraamme ovat tervetulleita kaikki em. asioista kiinnostuneet henkilöt. Se antaisi seurallemme monipuolisempia toimintamahdollisuuksia kuin tähän asti ja sitä kautta myös kaupunkilaisille enemmän tietoa omasta ympäristöstään. Seurammehan on perustettu entisen kotiseutulauta-kunnan perinteitä jatkamaan ja on jäsenmäärältään tällä hetkellä 150 henkilön suuruinen. Se on poliittisesti sitoutumaton yhdistys ja sellaisena yksi vuorovaikutteinen väylä kaupunkilaisten ja päätöksentekijöiden välillä.
 
Myönteistä ratkaisua esitykseemme odottaen toivomme voivamme hyvässä yhteistyössä poliittisen päätöksenteon kanssa edistää kaupunkimme parasta sen omaleimaisuuden säilyttäen ja uutta omaa ilmettä rakentaen."
 
 
 

 
Lausunto Heinolan ydinkeskustan kehittämisestä 8.6.1999
 
Seura kiinnitti lausunnossaan kaupunginhallitukselle huomiota mm. seuraaviin asiakokonaisuuksiin: Liikenne, Kauppa, Kaupunkikuva, Asuminen, Suunnittelun kustannukset.
 
Yleisesti seura totesi, että aikaisempien melko perusteellisten keskustaselvitysten jatkeeksi nyt esitetty yleissuunnitelma tuo joukon uusia ajatuksia, joista toiset varmuudella parantavat Heinolan keskustaa ja toiset saattavat parantaa, mutta ennen lopullista päätöstä edellyttävät perusteellista harkintaa.
 
 
 

 
Esitys Heinolan kaupungille Heinolan historia I:n näköispainoksesta Heinolan kaupunginhallitukselle:
 
"Heinolan kaupungin ensimmäinen historiateos ilmestyi vuonna 1948. Teos käsittää A.R. Cderbergin kirjoittaman residenssikauden historian ja Veikko Ojalan kirjoittaman Heinolan kaupungin historian 1839-1917. Teos on jo pitkään, noin 30 vuoden ajan, ollut loppuunmyyty.
 
Kiinnostus menneisiin aikoihin on lisääntynyt ja yhä useammin kotiseutu- ja museoväelle esitetään toivomuksia, että tuo vanha historiateos saataisiin painettua uudelleen. Uusi kirjapainotekniikka antaakin mahdollisuuden toteuttaa Heinolan Historia I:n näköispainos edullisesti.
 
Heinola-Seuran johtokunta esittää kaupunginhallitukselle, että Heinolan historia I painetaan näköispainoksena ja vuoden 2001 kaupungin talousarvioon varataan tarkoitusta varten 70 000 mk:n suuruinen määräraha."
 
Esityksen uudistaminen 13.6.2005
 
Esitys hautautui jonnekin kaupungin byrokratiaan, eikä siitä kuulunut edes vastausta. Johtokunta päätti uudistaa esityksen 13.6. ja lähetti kirjeen kulttuuritoimenjohtaja Timo Kaattarille, jossa muistutettiin vuonna 2000 tehdystä aloitteesta.<
 
 
 

 
Aloite Heinolan kaupungin kotiseutuarkiston perustamisesta 20.3.2001
 
Heinolan kaupungin kotiseutuarkiston perustaminen Suomen Kotiseutuliiton suositukseen perustuen seura esitti Heinolan kaupunginhallitukselle kotiseutuarkiston perustamista mm. seuraavin perusteluin:
 
"Kaupungissa on paljon yhdistyksiä, seuroja, liikelaitoksia ja yrityksiä sekä ennen kaikkea yksityisiä kaupunkilaisia, joiden erilaiset paperimuotoiset asiakirjat, valokuvat, kartat, piirustukset, ääninauhat, videokasetit, painotuotteiden arkistokappaleet, sukuselvitykset ja kaikenmuotoinen paikallinen perinne voitaisiin tallettaa käytettäväksi tulevaisuuden tarpeisiin.
 
Heinola-Seura esittää kunnioittaen, että kaupunginhallitus päättäisi perustaa Heinolan kaupungin kotiseutuarkiston ja järjestäisi sitä varten tarvittavan huonetilan ja arkiston hoidon."
 
 
 

 
Esitys Matkustajakoti Puistolan kiinteistöstä 12.8.2002
 
Seuran hallitus esitti Heinolan kaupunginhallitukselle seuraavan aloitteen:
 
"Heinola-Seuran johtokunnan tietoon on tullut, että Maaherrankadun varrella sijaitseva Matkustajakoti Puistolan kiinteistö on myynnissä. Kiinteistöllä on kulttuurihistoriallista arvoa ja se rajoittuu myös arvokkaaseen Kivalterin talon tonttiin ja rakennuksiin. Tämän vuoksi Puistolan tulevaa käyttöä ja mahdollisia hyödyntämis-suunnitelmia tulisi kaupungin puolesta ohjata hyvin tarkasti. Alue ja miljöö tulisi säilyttää ja kehittämissuunnitelmat laatia aikaisempaa historiallista taustaa kunnioittaen.
 
Edellä esitetyn vuoksi Heinola-Seuran johtokunta esittää, että kaupunginhallitus tulisi tarvittaessa käyttämään etuostolain mukaista etuosto-oikeuttaan mahdollisessa Puistolan kiinteistökaupassa."
 
Pro Puistola – vanhan puutalo-Heinolan puolesta
 
 
 

 
Esitys Heinolan kaupungille Jyrängönkadun hirsitalon siirtämisestä Suppiin 28.10.2002
 
Seuran hallitus lähetti seuraavan kirjelmän teknisen palvelukeskuksen va. johtaja Antti Kailiolle:
 
"Viime kesänä pihakilpailun järjestämisen yhteydessä on tullut esille, että Jyrängössä on pieni, vanha hirsirakennus, minkä sanotaan olevan Jyrängön vanhin talo. Heinola-Seuran johtokunnan tehtyä tutustumiskäynnin paikalle todettiin, että osoitteessa Jyrängönkatu 27, Vieno Lehtosen omistaman omakotitalon pihassa, Muikkuojan Imatrankosken partaalla oli noin 2,5x2,5 metrin suuruinen hirsimökki. Rakennuksen pohjoispäädyssä oli teksti "ANO 1774 MK".
 
Vieno Lehtonen ilmoitti keskusteltaessa, etä hän ei enää tarvitse rakennusta ja suostuu vaikkapa sen siirtoon muualle. Johtokunta on kokouksissaan keskustellut asiasta ja tullut siihen tulokseen, että rakennus tulisi säilyttää ja kunnostaa ennen kuin se hiljalleen lahoaa paikoilleen.
 
Heinola-Seura esittää, että tekninen palvelukeskus laatisi suunnitelman rakennuksen siirtämisestä Supin alueelle, missä on jo siirrettynä muitakin vanhoja rakennuksia ja samalla tarkistaisi Supin alueen käyttösuunnitelman ja ohjelmoisi alueen rakentamisen loppuunsaattamisen jatkotoimenpiteet."
 
 
 

 
Esitys Heinolan kulttuurilautakunnalle Torikivalterin henkilöhahmon ja perinnetoritapahtuman kehittämisestä 20.10.2003
 
Heinolan kaupungin kulttuurilautakunta
 
Vuonna 1985, Kalevalan juhlavuonna, kehitteli Heinolan vastaava juhlavuoden toimikunta Perinnetoritapahtuman. Onnistunut tapahtumaidea on elänyt 18 vuotta ja voi hyvin.
 
Yksi tapahtuman koossapitävä voima oli aikaisempina vuosina Torikivalterin henkilöhahmo. Juhlavuoden toimikunnan ideoinnin pohjalta Torikivalteri piti valita joka vuosi ja näin toteutettuna se olisi ollut yksi tärkeä osa perinnetoritapahtumaa. Tämä ajatus ei ole toteutunut, vaan Torikivalteri on alusta alkaen personoitunut samaan henkilöön.
 
Nyt kun Torikivalteri on siirtynyt pois tehtävästä, Heinola-Seura pitää tärkeänä, että Torikivalteri perinnetoritapahtuman päähenkilönä säilytetään edelleen. Seura ehdottaakin, että kulttuurilautakunta ja kulttuuritoimisto lähtisivät etsimään uutta Torikivalteria ja kehittelisivät uudelle toritapahtuman virkamiehelle myös uudenlaista imagoa.
 
Tämä olisi tärkeää siksikin, että ensi kesän Perinnetori saa varmasti enemmän huomiota, kuin edellisten kesien tapahtumat. Asuntomessukesän perinnetoritapahtumassa voisi olla laajempikin suunnitteluryhmä takana kulttuuritoimiston lisäksi. Näin tapahtumaan voisi tulla uutta ilmettä.
 
Torikivalterin ja Unikeon käyttöä muissakin kaupungin tilaisuuksissa voisi myös harkita.
 
Alkuperäisen Perinnetoritapahtuman ideana oli, että toripöydillä olisi vain perinteisiä, entisaikojen myyntikojujen tavaroita ja näin pitäydyttäisiin vahvasti tapahtuman teemassa. Viime vuosina tässä asiassa on lipsuttu. Joka markkinoiden markkinakamalla ei mielestämme saa pilata tapahtumaa. Perinnetoriin kuuluisi myös asiaankuuluva vanhahtava pukeutuminen. Se on täysin viime vuosina unohtunut tapahtuman järjestäjiltä.
 
Heinola-Seuran johtokunnan puolesta:
 
Pekka Saarinen, puheenjohtaja
Leena Alho, sihteeri
 
 
 

 
Aloite Heinola-aiheisen kirjoituskilpailun järjestämisestä kaupungin 170-vuotisjuhlavuonna 2009 9.5.2007
 
Heinolan kaupunginhallitus
 
Vuonna 2009 Heinolan kaupunki täyttää 170 vuotta, 1839–2009.
 
Heinola-Seura tiedustelee kunnioittaen kaupungin juhlavuoden vieton suunnittelusta.
 
Juhlistaakseen omalta osaltaan kaupungin juhlavuotta, Heinola-Seura on päättänyt julistaa vuoden aikana Heinola-aiheisen kirjoituskilpailun.
 
Järjestettävästä kirjoituskilpailusta on laadittu oheinen yleissuunnitelma. Kilpailun kirjoituksista tullaan kokoamaan uusi kotiseutukirja.
 
Heinola-Seura on julkaissut jo aikaisemmin kaksi perinnekirjaa ja kolmas ilmestyy vuoden 2008 aikana joulumyyntiin.
 
Seura tiedustelee kaupungin periaatteellista kannanottoa siitä, voisiko kaupunki liittää järjestettävän kirjoituskilpailun kaupungin juhlavuoden ohjelmaan ja tulla yhteistyöhön mainitussa projektissa.
 
Seuraa toivoisi myös, että kaupunki varaisi omalta osaltaan määrärahan kilpailun järjestämiseen ja antaisi teknistä apua kilpailun järjestämisessä.
 
Heinola-Seura organisoisi kilpailun oheisen liitteen mukaisesti.
 
Seuralle on tehty ehdotus toisenkin kirjan julkaisemisesta. Kirja olisi kuvateos, jonka pohjana olisivat vanhat postikortit Heinolasta, Vanhat postikortit kertovat Heinolasta. Tämäkin kirja tulisi kuulumaan Heinola-Seuran kotiseutukirja –sarjaan. Kirjan toisena yhteistyökumppanina tulisi olemaan Heinolan postimerkkikerho. Kaupunginjohtaja Pauli Ihamäki on lupautunut yhdeksi kirjan aineiston kerääjäksi. Kirja voitaisiin julkaista juhlavuoden alussa.
 
Molemmat kirjat tulisivat olemaan myös kaupungin arvostettuja lahjakirjoja.
 
Heinola-Seuralta on ilmestynyt tänä keväänä esite kotiseutuyhdistyksen toiminnasta. Kevään aikana on avattu nettiin seuran kotisivut osoitteessa: http://artos.pp.fi/heinola-seura/
 
Heinola-Seura on saanut myös Heinolan kaupungin nettisivujen alkulehdelle linkin sivuilleen.
 
”Heinola-Seura on jokaisen heinolalaisen asialla.”
 
Kalevi Peltola
Heinola-Seuran puheenjohtaja
 
 
Heinola-Seura välittää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle