Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
    

 
 
logo                              

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA  2009


YLEISTÄ

Heinola-Seura ry:n 24. toimintavuosi 2009 oli monipuolistuvan toiminnan aikaa. Koska oli Heinolan kaupungin 170-vuotisjuhlavuosi, seura järjesti monenlaisia aktiviteettejä juhlavuoden merkeissä. Heinola-Seuran mielestä Heinola kotiseutuna ja asuinympäristönä on jokavuotisen juhlan aihe. Seura haluaa oman toimintansa puitteissa muistaa kaupungin jokaista vuotta ja erikoisesti juhlavuotta heinolalaisuutta korostavilla juhlahetkillä. Seuran jäsenmäärä kasvoi kiitettävästi ja oli vuoden lopus-sa 330 henkilöjäsentä 2 yhteisöjäsentä. Jäsenmäärän kasvu kertoo seuran työn arvostuksesta.

VARSINAISET KOKOUKSET


Kevätkokous pidettiin Heinolan musiikkiopiston salissa su 29.3.2009.
Kokouspaikan valintaan oli kaksikin syytä. Heinola sai naisseminaarinsa senaatin päätöksellä 19.4.1899. Tästä Heinolalle myönteisestä päätöksestä tuli kuluneeksi 110 vuotta. Seminaari aloitti toimintansa samana syksynä nykyisen musiikkiopiston salissa, jatkaen sitten toimintaansa musiikkiopiston viimeiseksi korjatussa rakennuksessa siksi, kunnes seminaarin rakennukset valmistuivat vuosina 1901 ja 1902.

Heinolan musiikkiopistolla oli myös toimintansa 25. vuotisjuhlavuosi. Kevätkokous alkoi juhlallisesti, kun musiikkiopiston nuoret tarjosivat musiikkituokion kokousvieraille. Heinola-Seura lahjoitti musiikkiesitysten jälkeen 500 euron stipendin onnitteluna musiikkiopiston soitinrahastoon. 

Varsinaisen kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Asko Alho ja sihteerinä Kalevi Peltola. Kokouksen aikana käytiin läpi kevätkokousasiat. Seuran talous oli pysynyt vakaalla pohjalla jäsenmaksutuloista, kirjojen myynnistä ja erilaisten tapahtumien myynnistä saaduilla tuloilla. Toimintakertomus vuodelta 2008 kertoi mm., että jouluksi ilmestynyt seuran kolmas kotiseutukirja Heinolan kyliltä ja kaduilta on ollut vuoden tärkein saavutus. Sen joulumyynti kartutti huomattavasti seuran toimintamäärärahoja.

Seuran monipuolinen toimintakertomus kertoi yli 20:stä toiminta-aktiviteetistä, joita seura oli ollut järjestämässä. Heinolan II Kotiseutupäivän suosio jatkui ja sen vietto on seuralle tärkeä asia. Kolmannen kerran järjestetty Wanhan Ajan Joulu -tapahtuma saavutti ansaitun huomion ja tulevina vuosina sen suosio on edelleen kasvussa.

Seuran aktiivisuus oli myös vuoden aikana näkyvää mm. erilaisin aloittein. Seuran kotisivut internetissä ovat olleet selkeydellään ja ajankohtaisuudellaan suositut tiedon lähteet heinolalaisille sekä lisänneet myönteisyydellään Heinolan imagoa ulkopaikkakuntalaisille. Kävijöiden määrä seuran sivuilla on kasvanut koko ajan. Sivujen toimittamisesta ovat vastanneet seuran puheenjohtaja ja Arto Sakari Korpinen.

Muiden asioiden aikana ehdotettiin, että seura järjestäisi murreillan, jossa esiteltäisiin paikallista Heinolan seudun murretta näyttein. Johtokunta lupasi suunnitella tilaisuutta, jos vain löydetään siihen asiantuntijaa ja murteen osaajia.

Syyskokous järjestettiin  23.11.2009 Heinolan seurakuntakeskuksessa.
Syyskokouksen avasi seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola. Hän luonnehti kulunutta vuotta näin: ”Heinola-Seuralla on päättymässä 24.toimintavuosi. Vuosi 2010 on seuran juhlavuosi, vietämme 25-vuotisjuhlavuottamme. Tätä vuotta on seuran toimin-nassa värittänyt Heinolan kaupungin 170-vuotisjuhlavuosi. Seura on omalta osalta halunnut tietoisesti pitää yllä toiminnassaan kaupungin juhlavuotta, onhan kaupungin ja nimenomaan kotikaupunkimme Heinolan 170 vuoden ikä kunnioitettava ja juhlimisen arvoinen asia. Senhän eteen seuramme tekee työtä. Juhla ja juhliminen ovat tärkeä osa kotiseututyötä, niiden avulla voimme tuottaa mielihyvää kaupungin asukkaille ja samalla kertoa juuristamme ja siitä, miksi Heinola ja sen hyvinvointi on meille heinolalaisille tärkeää.”

Ennen Heinola-Seuran syyskokouksen alkua seurakunnan talouspäällikkö Matti Halme, dipl. insinööri Eija Leskinen ja Heinolan kaupungin suunnitteluarkkitehti Ritva-Maija Kuuskoski kertoivat Kirkkopuiston keväällä päättyneestä suunnittelukilpailus-ta ja sen tuloksista kuvanäyttein. Esittely oli ennakkoa kirjastossa pidettävälle näyttelylle.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Matti Halme ja hän kutsui kokouksen sihteeriksi Kalevi Peltolan. Johtokunnan jäsenistä erovuorossa olivat Olavi Rainio, Pentti Juurikkala, Tuula Palmu-Heikkilä ja Pekka Saarela. Heistä Olavi Rainio, Pentti Juurikkala ja Pekka Saarela valittiin uudelleen. Tuula Palmu-Heikkilän tilalle valittiin Matti Lunkka. Muut johtokunnan jäsenet ovat: Marja Halme, Pekka Rusila, Ulla Harjumäki ja Kristiina Mattila.

HALLINTO

Seuran puheenjohtajana ja sihteerinä on toiminut Kalevi Peltola, varapuheenjohtajana Marja Halme. Muina johtokunnan jäse-ninä Ulla Harjumäki, Kristiina Mattila, Pentti Juurikkala, Tuula Palmu-Heikkilä, Olavi Rainio ja Pekka Rusila.

Rahaliikenteen on hoitanut Tilitoimisto Pretax ja tilintarkastajina ovat olleet Pertti Saleva ja Tuomo Orasmaa, varatilintarkastajana oli Mauno Laakso. Seuran johtokunta on kokoontunut 5 kertaa ja pöytäkirjoissa on 86 pykälää.

TALOUS

Seuran talous on pysynyt vakaalla pohjalla jäsenmaksutuloista, kirjojen myynnistä ja erilaisten tapahtumien myyntiaktiviteeteistä saaduilla tuloilla.

VARSINAINEN TOIMINTA

Heinolan II Kotiseutupäivää vietettiin 31.1.2009. Heinolan kotiseutupäivän tarkoituksena on kohottaa heinolalaisten kiinnostusta kotiseututyöhön ja omaa kotikaupunkiansa kohtaan. Tämän vuoden kotiseutupäivä oli myös epävirallinen Heinolan kaupungin 170-juhlavuoden avajaistilaisuus. Päivän avasi seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola. Heinolan kaupungin tervehdyksen toi kaupunkineuvos Timo Ihamäki, joka puheenvuorossaan kertoi kaupungin kehittymisestä historiansa aikana ja miten se on säilyttänyt myönteisen pikkukaupunkilaisuutensa kasvamisestaan huolimatta. Kotiseututyön ansiomerkit juhlavuoden kunniaksi jaettiin Heinola-Seuran kunniajäsenille Mailis Hänninen, Kaija Multamäki, Maija Kippola ja Toini Laitinen. Musiikkiohjelmasta vastasivat viulunsoiton opettaja Eija Kananen ja kanttori Eero Kettunen. Kaupunginmuseo ja -kirjasto järjes-tivät päivien viettäjille omaa ohjelmaa. Museossa oli Leena Calásin kollaasinäyttely ja kirjastossa kansalaisopiston Digi-Heinola -opintopiirin Itse Tehty -periaatteella tekemiä uuskuvia Heinolasta. Kylpylän rannassa Heinolan Avantouimarit esitte-livät omaa harrastustaan.

Kirjoituskilpailu ”Minun Heinolani”.  Heinola-Seura, sanomalehti Itä-Häme ja Heinolan kaupunki julistivat kotiseutupäivän juhlassa juhlavuoden merkeissä kirjoituskilpailun aiheesta Minun Heinolani. Kirjoituskilpailuun osallistu 52 kirjoittaa. Kilpailun tuomareina toimivat Eila Jaatinen, Leena Kekkonen ja Pekka Rautamaa. Palkinnot kilpailusta jaettiin kaupungin järjestä-mässä itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2009.

Allin päivän rääppiäisiä vietettiin Kristiinakodin asukkaiden kanssa 11.2. Heinola-Seura liittyi syksyllä 2007 Kristiinakodin ns. ”kammarityöhön”, jonka päämääränä on tuoda piristystä ja vaihtelua vanhainkodin asukkaitten arkisen elämään, muitten ihmisten läsnäoloa ja kuuntelua, keskusteluyhteyttä kodin ulkopuolelle. Ohjelmassa oli Allinpäivän kahvit vanhan ajan nimi-päiväherkuin. Kalevi Peltola kertoi Heinolan kaupungin 170-vuotisjuhlavuodesta ja juhlavuoden kirjoituskilpailusta Minun Heinolani. Asko Alho selaili seuran uutta kirjaa Heinolan kyliltä ja kaduilta ja kertoi sen syntyhistoriaa. Taiteilija Leena Calás laulatti vieraita ja esitteli omia tankarunojaan. Lopuksi seura lahjoitti kaikille talon asukkaille Teuvo Salmisen ”Kuvankaunis Heinola 2009 -seinäkalenterin”.

Kotiseutupäivä lukiolla ystävänpäivänä 14.2. Heinola-Seura sai Heinolan lukiolta yllättävän ja perin mieluisan kutsun tulla viettämään yhteistä Heinola-päivää. Lukion auditoriossa pidetyn tapahtuman aluksi rehtori Seppo Sokka johdatteli päivän aiheeseen. Paikalla olivat puheenjohtaja Kalevi Peltola, varapuheenjohtaja Marja Halme sekä johtokunnan jäsenet Pekka Rusila ja Pekka Saarela. Heinolaseuralaiset kiittävät lukiota ikimuistettavasta Ystävänpäivästä!

Valokuvauskilpailu ”Minun Heinolani”. Kilpailun järjestivät Heinola-Seura, Sanomalehti Itä-Häme ja Heinolan Kameraseura. Valokuvauskilpailulla haluttiin rohkaista kaikenikäisiä heinolalaisia tutkimaan juhlivaa kaunista kotikaupunkia myös kame-ran objektiivin kautta. Kuvausaika oli 1.3.–15.10.2009. Parhaat työt palkittiin itsenäisyyspäivän juhlassa. Näyttely kilpailu-töistä järjestetään kaupunginmuseossa helmikuussa 2010.

Kotiseutu- ja perinnekirjat kouluille. Heinola-Seura lahjoitti Heinolan kouluille seuran julkaisemat kotiseutukirjat rehtorien kokoustilaisuudessa 17.3. Mukana olivat Asko Alho ja Kalevi Peltola. Lahjoituksen tarkoituksena on herättää koululaisissa mielenkiinto tiedon kautta omaan kotiseutuunsa. Asko Alho kertoi Heinolan kujilta ja kaduilta -kirjan sisällöstä ja synnystä.

Eino Leino ja rakkaus -musiikkinäytelmä esitettiin yleisön pyynnöstä toisen kerran WPK:n talossa 15.4. Inkeri Kilpisen kirjoittaman näytelmän tuotti Heinolaan Heinola-Seura ja Heinolan museotoimi.

Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa -kirjan lehdistötilaisuus oli WPK-talossa 17.4. ja kirjan julkistamistilaisuus valtuustosalissa 18.4. Heinolan kaupungin 170-vuotisjuhlavuoden teoksena ilmestynyt kuvateos sisältää 190 sivua Heinolan kaupungin lähihistoriaa kansien välissä postikorttikuvin ja pikkutarinoin 1890-luvulta 1960-luvulle. Kirjan kuvat on koottu Matti Aallon ja Pauli Ihamäen kuvakokoelmista. Kirja tehtiin yhteistyössä Heinolan postimerkkikerhon kanssa. Kirjan kustannuksiin saatiin avustuksia Niilo Helanderin Säätiöltä, Marjatta ja Eino Kollin Säätiöltä, Päijät-Hämeen Rahastolta sekä Lemminkäinen Infra Oy:ltä. Kirjaa painettiin 2000 kpl.

Meitin Heinola – yhteinen koulutusprojekti Heinolan kansalaisopiston kanssa käynnistettiin 24.04. innoitusillalla. Kevät- ja syyslukukauden kestänyt koulutus antoi innostusta ja teknistä tietoutta osallistua kotikulman historiatiedon tallennustalkoisiin;  kuinka kerätään talteen ja löydetään katoavaa arkihistoriaa. Ryhmä teki myös kotiseuturetken Heinolan kyliin.

Kylvön siunaus suoritettiin  20.5. Paavalin hoivakodin pellolla Lusin koulun vieressä. Lusin kyläyhdistys, koulu ja seurakunta ovat vuodesta 2005 viettäneet tätä hetkeä. Myös Heinola-Seura on saanut olla järjestelyissä mukana. Kylvön siunaustilai-suudessa oli yli 100 henkeä.

Kesän avajaiset olivat Heinolan torilla 23.5. monipuolisella viihdeohjelmalla. Heinola-Seuran lohikeitto oli toripäivän juhlaruokana hyvällä menestyksellä.
Info-kota torilla avattiin käyttöön toritapahtumassa. Infokodan saaminen torille ja kaupunkioppaiden palkkaaminen torin elä-vöittämiseksi oli hieno näyttö yhteistyön toimivuudesta. Yhteistyöprojektissa oli mukana myös Heinola-Seura, joka mm. julkaisi myyntiin postikorttisarjan Poppeli-pelin kuvista.

Sydänsuven retki tehtiin perinteisesti juhannusviikolla 17.6. Kymenlaakson merellisiin kohteisiin Haminaan ja Kotkaan, joilla molemmilla oli juhlavuosi. Mukana oli jälleen bussillinen innokkaita retkeläisiä. Retkipäivä päättyi Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan, jossa sanottiin kiitokset Kymenlaakson merikaupungeille mielenkiintoisesta retkipäivästä.

Hulluttelupäivät olivat 11.7. Heinolan torilla, jonne samaan aikaan kokoontui suuri joukko Heinolan lukion entisvuosikymmenien oppilaita, joille maistui seuran lohikeitto.

Juhlavuoden unikeko sai kasteen Kylpylän rannassa Unikeonpäivän aamuna 27.7. Kesän alku kerättiin torin Infokodassa ehdotuksia vuoden unikeoksi. Ehdoton suosikki oli lintutarhan hoitaja Olli Vuori. Paikalla oli useita satoja heinolalaisia ja kesälomalaisia viettämässä kaunista kesäaamua, nauttimassa musiikista, aamupuurosta ja hyvästä seurasta. Vanhat unikeot heittivät tikkaa kilpailumielessä vastassaan Heinolan valtuuskunnan jäsenet. Unikeot voittivat tasaväkisen kisan. Aamuhetken järjestelyistä vastasivat Heinola-Seura, Heinolan matkailuoppaat ja Heinolan kulttuuritoimi.

Kalamarkkinoita vietettiin 11. kerran 8.–9.9. satamassa. Heinola-Seura on ollut joka vuosi mukana markkinoilla. Lohikeitto lisukkeineen on ollut seuran myyntiartikkelina. Kahden päivän markkinat antavat huomattavan taloudellisen lisän seuran koti-seututyön kassaan.

”Serenadi Heinolalle ja Heinolan seminaarille” -konsertti YK:n päivänä 24.10. juhlavuoden konserttina seminaarin juhlasa-lissa oli vuoden menestys. Professori Jorma Hynninen ja säveltäjä Uolevi Tikkanen antoivat konsertin Heinola-Seuran hyväksi. Konserttivieraita oli 205. YK:n päivän konsertista toivottiin perinnettä Heinolaan.
Joulumatka Porvooseen tehtiin 28.11. Vanhan Porvoon joulun avaukseen. Retkeläisiä oli bussillinen, jotka ihastuivat vanhan Porvoon joulutunnelmaan.

Talkoolaisten tapaaminen pikkujoulun merkeissä oli 2.12. Kaapinlähteen Kievarissa. Mukana olivat johtokunta, kirjatyöryh-mä, eri tilaisuuksien tarjoilujen järjestäjät, kalamarkkinoiden ja kesän avajaisten lohikeittopataljoona, internetin kotisivujen tekijät ja muut ohjelmatoiminnasta vastaavat. Illan aikana muistettiin eroavaa johtokunnan jäsentä Tuula Palmu-Heikkilää, joka on ollut seuran johtokunnassa 12 vuotta.

Itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin  6.12. WPK-talossa, jossa juhlaohjelman ohessa jaettiin juhlavuoden kirjoitus- ja valoku-vauskilpailujen palkinnot. Palkinnot jakoivat seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola ja kaupunginjohtaja Hannu Komonen.

Wanhan Ajan Joulu -tapahtumaa vietettiin 12.12. Taidemuseon pihapiirissä kolmannen kerran. Wanhan Ajan Joulusta on muodostunut heinolalaisten lempitapahtuma. Väkeä pyöri tungokseen asti. Kävijöitä riitti myös taidemuseossa, taidekahvilassa, Toropoffin puodissa, Kivalterintalossa ja kaupunginmuseossa. Jouluasuisia myyjiä oli 30. Jouluista oheisohjelmaa oli klo 10.00–13.00. Jouluisäntänä oli seuran puheenjohtaja. Tapahtuman järjestivät Heinola-Seura, Heinolan matkailuoppaat, Itä-Hämeen matkailuyhdistys ja Heinolan kaupungin sivistystoimi yhdessä myyjien ja ohjelmaryhmien kanssa.

MYYNTITYÖ

Toimintansa tukemiseksi seuralla on ollut myynnissä perinnekirjat ”Eletty on ennen meillä”, Kaija Multamäen muistelmista koottu ”Heinola – kotiseutuni mun”, ”Heinolan kyliltä ja kaduilta” sekä ”Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa -juhlavuoden kuvateos. Kirjoja on myyty seuran tapahtumissa ja seuraavissa myyntipisteissä: Maalaispuoti/Talastori, Kyläpirtti, Elämänkaaritalo, Kallen Antiikki, Kymenviiri, Ainomaria ja kaupungin museot.


MUU TOIMINTA

Kotisivut

Heinola-Seuran kotisivuja internetissä ovat ylläpitäneet seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola kirjoituksin ja kuvin ja Arto Sakari Korpinen sivujen toimitussihteerinä ja verkkomestarina. Seura on saanut näkyvyyttä ja huomiota runsaasti hyvin toimitetuilla kotisivuillaan. Kävijöitä sivuilla on ollut myös ulkomailta.

Matkat

Vuoden aikana Heinola-Seura on tehnyt yhdessä Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen kanssa neljä matkaa: tammikuussa Matka 2009 -messut Helsingissä, maaliskuussa Puutarhamessut Helsingissä, kesäkuussa Sydänsuven retki Haminaan ja Kotkaan sekä marraskuussa joulumatka Porvooseen.

Aloitteet

Heinola-Seura teki tammikuussa aloitteen Heinolan seurakunnalle Festénin talon nyt käytössä olevan Mahis-nimen muuttamiseksi siten, että Festén-nimi sisällytettäisiin rakennuksesta käytettävään nimeen, esim. Festénin huvila, Villa Festén tai Festénin talo. Heinolan seminaarin ensimmäiseen opettajakuntaan kuulunut piirustuksen ja käsityön opettajatar Adéle Maria Festén lahjoitti vuonna 1928 tekemällään testamentilla omistamansa vuonna 1902 valmistuneen talon puutarhatontteineen Suomen lähetysseuralle ja Heinolan seurakunnalle. Rakennus edustaa torneineen 1900-luvun alkupuolen Heinolan puutalohistoriaa ja kulttuurihistoriallisesti kuuluu vuonna 1899 perustetun Heinolan seminaarin miljööseen ja Maaherranpuiston lähei-syyteen. Heinola-Seura pitää tärkeänä, että rakennuksen nimessä tulisi säilyttää lahjoittajan nimi. Se olisi kunnioitettavaa tes-tamentin tekijää kohtaan ja antaisi lisäarvoa hyvin korjatulle rakennukselle.

Tiedottaminen

Jäsentiedotteet maaliskuussa ja syyskuussa kertoivat jäsenille seuran tulevista tapahtumista.

Lehdistöinformaatio. Seuran runsaista tapahtumista on tiedotettu sekä Itä-Häme -lehdessä, Siltojen kaupungissa että Heinola tietää ilmaislehdissä. Lehdet ovat antaneet runsaasti palstatilaa seuran tapahtumien ennakko- ja jälkikirjoituksille. Seura pyytää kiittää lehtiä hyvästä yhteistyöstä. Kotiseututyöllä ja paikallisella sanomalehdistöllä on aina ollut sama lähtökohta ja ohjelmasisältö, paikallisuus.
Lahden radio on uutisoinut ohjelmissaan Heinola-Seuran toimintaa sekä tehnyt haastatteluja tapahtumissa.

Seuran kotisivut internetissä ovat olleet selkeydellään ja ajankohtaisuudellaan suositut tiedon lähteet. Kävijöiden määrä seuran sivuilla on kasvanut koko ajan. Sivujen toimittamisesta vastaavat puheenjohtaja ja Arto Sakari Korpinen.

Toimintakertomus on hyväksytty johtokunnan kokouksessa 18.3.2010 esitettäväksi kevätkokoukselle 28.3.2010.
 
Heinola-Seura ry
Johtokunta 

 
 
Heinola-Seura välittää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle