Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
    

 
 
logo                              

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA  2011



YLEISTÄ

Vuosi 2011 oli Heinola-Seuran 26. toimintavuosi. Seura jatkoi edellisten vuosien tapaan monipuolista toimintaansa.

Heinola-Seura perustettiin keväällä 1985 jatkamaan kaupungin lopettaman ko-tiseutulautakunnan työtä. Kotiseutuyhdistys on joustavana toimintaympäristönä kotiseutuaatteen kannalta parempi ratkaisu kuin poliittisesti valittu kotiseutu-lautakunta.
Toiminnallaan Heinola-Seura on 26 vuoden ajan pitänyt yllä hyväksi koettua myönteistä Heinolan henkeä, vaalinut ja kunnioittanut 172-vuotiaan kaupunkimme omia perinteitä sekä ollut vaikuttajana keskustelussa ajankohtaisista kaupunkikuvaa koskevissa asioissa. Erisisältöisiä aloitteitakin on syntynyt vuo-sien varrella parisenkymmentä.

VARSINAISET KOKOUKSET

Kevätkokous pidettiin kirkonkylän Heinolatalossa 30.03.2011. Kokouspaikka oli Heinolan maalaiskunnan entinen virastotalo, kunnantupa. Kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyessä vuonna 1997, virastotalo jäi käyttöä vaille. Heinolataloksi nimetty kunnantupa sai 15 vuoden etsinnän jälkeen uudet omistajat. Lahtelainen yrittäjäperhe Merja ja Pekka Vahter hankkivat tilat Heinolan kaupungilta vuoden 2011 alussa. Yrittäjäpariskunta on viritellyt talon tiloihin soveltuvaa toimintaa.

Kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Asko Alho ja sihteerinä Kalevi Peltola. Kokouksen tärkeimpinä asioina olivat vuoden 2010 toimintakertomuksen ja ti-lien käsitteleminen, jotka molemmat hyväksyttiin kiitoksin.

Kokouksen jälkeen Pekka Saarinen, entisen maalaiskunnan viimeinen kunnan-johtaja, kertoi mielenkiintoisen historiakokonaisuuden Heinolasta reenjalaksen löytymisestä 9000 vuotta sitten, kunnan perustamisesta ja päätyen Heinolan maalaiskunnan liittymiseen Heinolan kaupunkiin 1997.

Syyskokous järjestettiin seurakunnan Mahiksella, Festénin talossa 12.11.2011.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Harri Antinranta ja hän kutsui kokouksen sihteeriksi Kalevi Peltolan. Kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2012. Seuran puheenjohtajaksi valittiin edelleen vuodesta 2006 seuraa johtanut Kalevi Peltola. Johtokunnan jäsenistä erovuorossa olivat: Olavi Rainio, Pentti Juurikkala, Matti Lunkka ja Pekka Saarela. Olavi Rainio ja Pekka Saarela valittiin uudelleen ja uusiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Pentti Juurikkalan tilalle Sari Volanen ja Maisa Jokipii Matti Lunkan tilalle. Johtokunnassa jatkavat: Timo Ihamäki, Anja Vahteristo-Järvinen, Helena Rissanen ja Pekka Pipatti. Kokouksen lopuksi seura kutsui viidenneksi kunniajä-senekseen seuran perustajäsenen ja entisen johtokunnan jäsenen Esko Aallon. Muut seuran kunniajäsenet ovat: Mailis Hänninen, Kaija Multamäki, Maija Kippola ja Toini Laitinen.

Virallisten kokousasioiden jälkeen kokouksessa kunniajäseneksi kutsuttu Esko Aalto muisteli lapsuutensa Heinolaa, sen aikaisia kaupunkirakennuksia ja niiden pihapiirien erilaisia käyttörakennuksia: kellareita, kaivoja, käymälöitä. Aallon lapsuuden Heinolaan kuului parisen sataa rakennusta, joista on jäljellä vielä viitisenkymmentä.

Heinolan kirkon 200-vuotisjuhlallisuuksista kertoi seurakunnan talouspäällikkö Matti Halme ja kutsui kokousväkeä osallistumaan oman kotikirkon juhlallisuuksiin 1. adventtina.

HALLINTO
Seuran puheenjohtajana ja sihteerinä on toiminut Kalevi Peltola, varapuheen-johtajana Pekka Saarela. Muina johtokunnan jäseninä: Timo Ihamäki, Pentti Juurikkala, Matti Lunkka, Pekka Pipatti, Olavi Rainio, Helena Rissanen ja Anja Vahteristo-Järvinen. Rahaliikenteen on hoitanut Tilitoimisto Pretax / Kirsti Tammikallio. Toiminnantarkastajina ovat olleet Pertti Saleva ja Tuomo Orasmaa, varatoiminnantarkastajana  Mauno Laakso. Johtokunta on kokoontunut 4 kertaa ja pöytäkirjoissa on 61 pykälää.

TALOUS

Seuran talous on pysynyt vakaalla pohjalla jäsenmaksutuloista, kirjojen myynnistä ja erilaisten tapahtumien myyntiaktiviteeteistä saaduilla tuloilla. Koska vuoden lopuksi suunniteltu uusi kirja ei ilmestynyt, kirjamyynnin tulos jäi saavuttamatta.

VARSINAINEN TOIMINTA

Heinolan IV Kotiseutupäivää vietettiin 31.01.2011. Allinpäivästä on muo-dostunut suosittu alkuvuoden juhlapäivä. Sen tarkoituksena on kohottaa heino-lalaisten kiinnostusta kotiseututyöhön ja omaa kotikaupunkiansa kohtaan.  Kotiseutupäivän päätapahtumaksi on muodostunut Allin päivän ohjelmalliset kahvikutsut Vanhassa Pappilassa. Kutsuilla julkistettiin mm. seuran vuonna 2010 järjestämän Heinolan kotiseutulaulun -kirjoituskilpailun tulokset. Kilpailu tuotti 22 runoa, kirjoittajia oli 14. Runoraati ei löytänyt sitä "Heinolan helmeä" runojen joukosta, mutta suuri runomäärä antoi hyvän kuvan siitä, mitä Heinola meille monille merkitsee. Kilpailun kauneimmaksi runoksi valittiin Tuulikki Ihalaisen "Heinolan maa". Vuoden kotiseututyön ansiomerkit luovutettiin Pertti Salevalle ja Sirpa Juutille. Pertti Saleva on toiminut seuran tilintarkastajana koko toiminnan ajan. Sirpa Juuti sai ansiomerkin ansiokkasta työstään Heinolan kaupungimuseossa. Aikaisemmin ansiomerkin ovat saaneet: Kari-Paavo Kokki, Asko Alho, Mailis Hänninen, Kaija Multamäki, Maija Kippola, Toini Laitinen, Esko Aalto ja Pekka Saarinen. Tutkija Leena Voutilainen kertoi kesän 2011 Heinolan museoiden Mattisen mainiot suurnäyttelystä, joka esittelee Mattisen teollisuuden James-farkkuteollisuuden kultakautta Heinolassa teemalla James päällä joka säällä.

Kotiseutupäivään liittyi lisäksi Jorma Judénin valokuvanäyttely Marraskuun kuvia, Heinolan Kameraseuran kuvakilpailu Tunnetko Heinolaa? Jyränkölän Mediapajassa esiteltiin Yhteinenheinola.fi-nettisivuja ja Kaarina Karjalaisen ateljee oli avoinna. Seurakuntakeskuksessa Jorma Judén kertoi Suomen kirkkojen lasimaalauksista teemalla Hiljainen sanoma. Jyränkölä-teatterissa oli päivän päätteeksi ensi-iltanäytös Normipäivä.

Allin päivän rääppiäisiä vietettiin neljännen kerran Kristiinakodin asukkaiden kanssa Ystävänpäivänä 14.2.

Heinola-Seura liittyi syksyllä 2007 Kristiinakodin ns. "kammarityöhön", jonka päämääränä on tuoda piristystä ja vaihtelua vanhainkodin asukkaitten arkiseen elämään, muitten ihmisten läsnäoloa ja kuuntelua, keskusteluyhteyttä kodin ulkopuolelle. Leppoisan yhdessäolon lomassa nautittiin Allin päivän rääppiäistarjoilusta ja ystävänpäiväaiheisesta ohjelmasta.

Heinolan kylä- ja asukasyhdistykset olivat koolla 22.3. Nordean kokousti-lassa. Heinola-Seura järjestää vuosittain kaupungin asukas- ja kyläyhdistyksille mahdollisuuden kokoontua yhteisten asioiden ympärille. Tämän kertaisen yhdessäolon teemana oli "Tekemällä se onnistuu". Illan vieraana oli Vuolenkosken kyläyhdistyksen kyläpäällikkö Janne Koukonen, joka kertoi oman kylänsä vireästä toiminnasta ja tuloksista. Esityksen jälkeen keskustelussa kyseltiin: Voitaisiinko Heinolankin kyläyhteisöissä tehdä jotain vastaavaa? Illan päätteeksi Heinolan Kaupunkisydänyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Rusila kertoi 10.03. perustetun yhdistyksen tulevista tehtävistä ja haastoi kyläyhdis-tykset toimintaan mukaan.

Kylvön siunaus 18.05. Paavalin hoivakodin pellolla Lusin koulun vieressä. Lusin kyläyhdistys on järjestänyt Kylvön siunauksen yhteistyössä Lusin koulun opettajien ja oppilaiden sekä seurakunnan kanssa jo keväästä 2001 lähtien. Rovasti Ahti Peltonen on siunannut kylvön joka vuosi. Myös Heinola-Seuran edustajat ovat vuosittain osallistuneet Kylvön siunaukseen. 

Sydänsuven retki tehtiin perinteisesti juhannusviikolla 22.06. kansainväliseen Lappeenrantaan. Sydänsuven retkelle osallistui bussillinen innokkaita retkeläisiä. Retken kohokohta oli tutustuminen Saimaan kanavaan ja sen histo-riaan.

Vuoden unikeko sai kasteen Kylpylän rannassa Unikeonpäivän aamuna 27.07. Unikeoksi valittiin liikunnan monitoimimies Matti Nieminen. Unikeon aamutapahtumaan osallistui useita satoja heinolalaisia ja kesäasukkaita.

Kalamarkkinoita vietettiin 13. kerran 13.–14.8. Heinolan satamassa.  Heinola-Seura on ollut joka vuosi mukana markkinoilla. Lohikeitto lisukkeineen on ollut seuran myyntiartikkelina joka vuosi. Markkinoiden aikana keitettiin 300 litraa maan kuulua lohikeittoa, keittiömestarina Olavi Rainio. Jokasyksyiset kahden päivän markkinat antavat huomattavan taloudellisen lisän seuran kotiseututyön kassaan. Markkinat järjestää Lions Club Heinola/Sillat.

Euroopan rakennusperintöpäivän vietto 9.10. Heinola-Seura ja Heinolan seurakunta järjestivät avoimien ovien päivän Kirkonkylän siunauskappelissa Euroopan rakennusperintöpäivän merkeissä sunnuntaina 9.10.2011. Tutustuttiin korjattuun siunauskappeliin ja sen vieressä olevaan hautausmaahan, johon ensimmäiset vainajat siunattiin sata vuotta sitten.

"Serenadi Heinolalle ja Heinolan seminaarille" -konsertti seminaarin juhlasalissa 23.10. kolmannen kerran. Oopperalaulaja Jaakko Ryhänen konsertoi kymmenen Eestin Lauluakatemiassa opiskelevan lauluoppilaansa kanssa seminaarin täydelle salille. Hienon ja sydämellisen konsertin jälkeen vieraat siirtyivät vesitorniin ihailemaan ruskaista Heinolaa.

Talkoolaisten tapaaminen pikkujoulun merkeissä 4.12. vesitornissa. Talkootyö on ollut aina tärkeä osa seuran työtä. Talkoolaisten yhteinen tapaaminen joulun alla on traditio, kiitostilaisuus vuoden aikana tehdystä työstä ja innostaminen työn edelleen jatkamiseen. Kokoontuminen vesitornissa oli ajankohtainen. Edellisenä iltana oli sytytetty Heinolan Joulupuukaupungin valot. Talkoolaiset saivat ihailla jouluvaloin koristettua kotikaupunkia parhaalta paikalta.

Wanhan Ajan Joulu -tapahtumaa vietettiin 10.12. Taidemuseon pihapiirissä viidennen kerran. Wanhan Ajan Joulusta on muodostunut heinolalaisten lempitapahtuma. Pääjär-jestelyvastuu on  Heinola-Seuralla. Tämän kertaista joulutapahtumaa varjosti epävakainen talvisää räntäsateineen. Säästä huolimatta yleisöä oli runsaasti.

Vesitornissa 60-vuotisjuhlat 15.12. Heinola-Seura, Itä-Hämeen matkailuyhdistys, Heinolan kaupunki ja Café Torni järjestivät juhlapäivän Heinolan maamerkin kunniaksi. Juhlapäivänä muisteltiin monenlaisin ohjelmin veitornin vaiheita ja sen merkitystä Heinolan matkailulle ja kaupunkikuvalle. Vesitorni on avoinna ensimmäistä kauttaan myös talvisaikaan.

Myyntityö

Toimintansa tukemiseksi seuralla on ollut myynnissä perinnekirjat "Eletty on ennen meillä", Kaija Multamäen muistelmista koottu "Heinola-kotiseutuni mun", "Heinolan kyliltä ja kaduilta", "Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa" – Heinolan kaupungin 170-vuotisjuhlavuoden kuvateos sekä Esko Aallon "Menneitä muistellen", Heinola-Seuran 25-vuotisjuhlaan ilmestynyt kirja. Kiitos myyntityöhön osallistuneille!

MUU TOIMINTA

Kotisivut

Heinola-Seuran kotisivuja internetissä ovat ylläpitäneet seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola kirjoituksin ja kuvin ja Arto Sakari Korpinen sivujen toimitussihteerinä ja verkkomestarina. Seura on saanut näkyvyyttä ja huomiota runsaasti kotisivuillaan.

Matkat

Vuoden aikana Heinola-Seura on tehnyt yhdessä Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen kanssa kolme matkaa.

ALOITTEET

Seura teki kymmenen vuotta sitten aloitteen Heinolan kotiseutuarkiston perus-tamisesta. Vuonna 2011 uusitulla aloitteella toivottiin arkiston perustamista ve-rovirastolta vapautuneisiin  arkistotiloihin. Aloite ei tuottanut tulosta. Kaupun-gissamme tuhoutuu vuosittain turhaan Heinolan historiaan ja menneisyyteen liittyvää korvaamatonta asiakirja-aineistoa siksi, että satojen heinolalaisyhdis-tysten ja yhteisöjen vanhoille arkistoille ja asiakirjoille ei löydy yhteistä ja sys-temaattisesti hoidettua säilytyspaikkaa Heinolasta.

TIEDOTTAMINEN

Jäsentiedotteet on lähetetty jäsenistölle maaliskuussa ja lokakuussa. Kaupungin internetsivut ja Itä-Häme-lehti ovat kiitettävästi tiedottaneet ja kertoneet seuran tapahtumista ja asioista. Heinola-Seuran kotisivut ovat seuran tärkein tiedo-tuskanava.

Toimintakertomus on hyväksytty johtokunnan kokouksessa 20.3.2012 esitettäväksi yhdistyksen kevätkokoukselle.

Kevätkokous hyväksyi kiitoksin toimintakertomuksen 31.3.2012.     

Heinola-Seura ry
Johtokunta 

 
 
 
Heinola-Seura välittää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle