Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Siltasaari – Heinolan keidas


S

iltasaari on nyt keidas Heinolan kruunussa.

Vuosikymmeniä se on siltojen kainalossa odottanut unohduksesta vapauttajaansa. Sellaiset löytyivät Matti Kantolasta ja Päivi Niemiahosta, yrittäjistä, jotka uskoivat, että vuokrapaikankin menestymisen edellytys on alueen ja ihmisten kunnioittaminen.

"Tämä on kaunis. Ihan mieletön. Tätä ei tunnista entiseksi. Kulttuuriteko. Tästä tulee Heinolan uusi timantti."

Näihin ihastelijoiden ajatuksiin voi täysin yhtyä ja toivoa, että suuri yleisö löytää tämän Heinolan helmen Heinolan vanhojen siltojen kätköistä.Kunnallisneuvos Niilo Helanderin jyhkeä patsas Rantapuistossa on vuosikymmeniä katsellut kaihoten Siltasaaren suuntaan ja odottanut saaren löytäjää.
 
Siltasaaressa sijaitsi aikoinaan Helanderin omistama Heinolan näyttävin yksityistalo. Talo tuhoutui kuitenkin kesän 1941 pommituksessa, 25.6.1941, ja siitä on vain kivijalka jäljellä. Rannan tuntumassa on säilynyt saunarakennus, joka toimi myöhemmin Helanderien kesäasuntona.

Niilo Helander muutti perheineen Helsinkiin 1922.  Tukeakseen tieteitä ja taiteita valtakunnallisesti, hän perusti Niilo Helanderin säätiön vuonna 1927. Tämän säätiön apurahoista on saanut Heinolakin nauttia melkein vuosittain. Osa säätiön taidekokoelmista on sijoitettuna Heinolan taidemuseoon.

Siltasaaresta on tullut uuden kesän myötä torin rinnalle uusi virkistyskeidas monine mahdollisuuksineen. Café Kailas on yksi tärkeimmistä.Yrittäjillä on ollut suuri näky saaren mahdollisuuksista. Nyt se on toteutunut: saari on saanut kokonaisvaltaisesti Heinolan Kaupunkipuiston imagoa kunnioittavan toteutuksen.
 
Siltasaari on keskellä pientä kaupunkia - meidän kaikkien ulottuvilla. Tavataan virran varrella hyvien palvelujen ja maisemien äärellä.


Kalevi Peltola