Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  

Marija Vantti Uuno Kailaan syntymäkodin paikalla.


Marija Vantti:
 
Uuno Kailaan jalanjäljillä
Heinolassa
 
 
Nuorena tyttönä sain isältäni joululahjaksi Uuno Kailaan Runoja-kokoelman. Koko joululoman luin runoja, luin, ahmin ja itkin. Ne koskettivat minua hyvin syvältä, ja siitä alkoi kiinnostukseni Kailaan elämänvaiheisiin, runouteen ja myös suorasanaisiin kertomuksiin.

Viitisen vuotta sitten elämäntilanteeni mahdollistaessa muutoksen päätin muuttaa runoilijani lapsuus- ja kouluajan maisemiin Heinolaan ollakseni lähempänä häntä. Istuin uuden kotini lähettyvillä Harjupaviljongin portailla juuri siinä, missä koululainen Uuno Salonen oli 1910-luvulla hahmotellut ensimmäisiä runoelmiaan.

Heinolan asuinaikanani olen tutkinut ja työstänyt Kailaan elämänvaiheita. Olen vaeltanut hänen synnyin-, koti- ja koulumaisemissaan, Aunuksen Karjalan taistelupaikoilla ja lopuksi kaksi kertaa hänen kuolinkaupungissaan Nizzassa. Heinolassa aloitin hänen kannoillaan kulkemisen Tuusjärven kylän Kailasen ratsutilalta. Siellä syntyi maaliskuussa 1901 heiveröinen pikkupoika. Yhtäkään hänen aikaistaan rakennusta ei ole enää jäljellä, mutta ilokseni havaitsin, että paikallinen Lions Club Heinola/Kailas on asettanut hänen syntymäkotinsa paikalle muistolaatan.

Seuraavana vierailin parinkymmen kilometrin päässä Hartolan puolella Honkapään tilalla. Runoilijan äidin kotitilasta tuli kaksi ja puolivuotiaan Uuno Salosen lapsuuskoti äidin kuoltua sisarusten synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Honkapään punainen riviaitta päätykelloineen on vielä Uunon lapsuusaikainen rakennus samoin kuin tien toisella puolella seisova vanha, siivetön mylly.

Kaksitoistavuotiaana alkoi Uunon seuraava Heinola-aika hänen matkatessa ensi kertaa elämässään Heinolan kaupunkiin aloittaakseen keskikoulun toisen luokan. Koulutalo sijaitsi Siltakadun ja Kirkkokadun kulmauksessa kirkon alapuolella. Lähes koko kouluajan Uuno asui koulukortteerissa Kirkkokadulla Maaherranpuiston vieressä sijainneessa pihatalossa.

Uunon ja hänen koulutovereittensa mielipaikkoja olivat erityisesti kaupungin puistot ja Harjun alue. Maaherranpuiston kentällä pojat pelasivat jalkapalloa, neljää maalia ja kuningaspalloa. Kotipihoilla, Harjulla tai Paimenkalliolla he olivat usein karttupiilosilla. Harjun päällä he juoksivat kilpaa sen päästä päähän. Kivenheiton mestari oli se, joka oli saanut kiven lentämään Harjun päästä Siltasaareen saakka. Rantapuistossa he kiipeilivät puissa ja onkivat virran rannalta kaloja.

Talvisin pojat laskivat puusuksillaan mäkeä Harjulta Kirkkolammelle. Samalle lammelle he puhdistivat luistelukentän, jonne kaupunkilaiset pääsivät pientä rahasummaa vastaan luistelemaan.

Suuria merkkipäiviä koululaisille olivat Heinolan kaksipäiväiset markkinat, jolloin toisena päivänä oli koulusta vapaata. Myynnissä oli ympäri keskusta-aluetta kaikkea mahdollista napeista ja viipurinrinkilöistä huonekaluihin ja karjaan saakka. Kaikkein eniten pojat kuitenkin hämmästelivät karhutanssijoita, neekereitä ja temppujentekijöitä.

Uuno Salonen oli kaivannut myös rauhaa ajatella ja hahmotella jotain aivan uutta. Keväisin ja syksyisin hän kuljeskeli Harjulla ja ranta-alueilla piirustuslehtiö ja muistikirja mukanaan. Hän maalasi innolla koulukaupunkinsa maisemia ja teki niistä myös pahville postikortteja, joita myi ovelta ovelle kulkien. Paviljongin ollessa suljettu hän istui sen portailla hahmottelemassa uusia runojaan. Heinolan kouluaikana hän sai julkaistua joitain runojaan itähämäläisissä lehdissä ja myös Nuori Voima-lehdessä. Jo tuolloin hänen polkunsa runoilijaksi alkoi avautua.

Rauhallisen keskikouluajan jälkeen Uunon lukioajasta tuli maamme poliittisten myllerrysten vuoksi dramaattinen. Heti Suomen itsenäistymisen jälkeen hän koki suurlakon, sisällissodan sekä Aunuksen Karjalan taistelut.  Ajan tapahtumat vaikuttuvat herkkään nuoreen mieheen hyvin voimallisesti. Aunuksesta palattuaan Uuno suoritti lukion viimeisen luokan, painoi lakin päähänsä ja elokuussa valkolakkinen astui Heinolan satamassa laivaan lähteäkseen ilmoittautumaan Helsingin keisarilliseen yliopistoon. Elämä oli hänelle avoinna.
 
Älä koske perhosen siipiin. Uuno Kailaan elämä ja kuolema -niminen kirjani ilmestyy maaliskuussa Uuno Kailaan syntymän 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.






kukat