SKL-tunnus  HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Harjupaviljonki
Heinolan arkkitehtoninen helmiHeinolan harjulla puitten siimeksessä piileskelevää paviljonkia voisi leikillisesti väittää paitsi Heinolan helmeksi myös kaupungin varjelluimmaksi salaisuudeksi tai kätketyksi aarteeksi.

Vuonna 1900 valmistuneen Harjupaviljongin arkkitehtuurissa on kansallisromanttiseen jugendiin yhdistetty hyvin onnistuneesti itämaisia piirteitä. Silmää suuresti viehättävä puurakennus lieneekin tässä mielessä ainutlaatuinen matkailunähtävyys koko Suomessa.

Silti
monikaan turisti ei ole tietoinen Harjupavijongin olemassaolosta, ei vaikka se sijaitsee aivan Heinolan keskustan tuntumassa, vain muutaman kivenheiton päässä pääväylistä, Silta- ja Kauppakadusta.

Tavallista koreamman ja kalliimman paviljongin rakentamiseen ryhdyttiin, koska 1892 toimintansa aloittaneen Heinolan kylpylän kaukaiset vieraat kaipasivat viihtyisiä oleskelutiloja ja kiinnostavia kävelykohteita.


Tuntemattoman valokuvaajan postikortti sadan vuoden takaa.

Paviljongin suunnitteli arvostettu Arkkitehtitoimisto Andersin, Jung & Bomansson, jonka käsialaa on myös vuotta aiemmin valmistunut Tampereen maamerkkeihin kuuluva Kiinteistöosakeyhtiö Commercen uljas jugendtalo Keskustorin laidalla.


Kuva: Werner Mauritz Gestrin / Vapriikin kuva-arkisto

Kun kylpylätoiminta sotien jälkeen 1940-luvulla hiipui, Harjupaviljongista tuli Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen retkeilymaja. Keväällä 1978 kaupunki kunnosti rakennuksen kesäravintolaksi, jona se toimi joitakin vuosia. Sitten se oli pitkään käyttämättömänä tai satunnaisesti taidenäyttelyjen pitopaikkana.

Kesällä 2013 Harjupaviljonki heräsi ruususenunestaan uuteen kukoistukseen vohveleihin erikoistuneena kesäkahvilana, jossa on tarjolla myös kuvataidetta ja musiikkia.


Teksti ja värikuvat: Arto Sakari Korpinen
Kuvissa näkyvät maalaukset: Maila Pakarinen