Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  


Suvivirsi kolmannen kerran Kirkkopuistossa

Suvivirsi Kirkkopuistossa raikui ylevän juhlallisena koulujen päättäjäispäivänä 4.6.2016. Heinolan Musiikinystävien puhallinorkesterin tulo mukaan suvivirsiperinteen vaalimiseen täydensi tapahtuman formaatin Heinolaan sopivaksi.

”Pieni kaupunki, iso elämä.” – ”Pieni tapahtuma, suuri elämys.”

Kotikirkon kellot kertoivat keskipäivän taittumisesta ja kutsuivat jälleen runsaan yleisön ottamaan suvivirrellä vastaan Heinolan kesän 2016.



Musiikinystävien soittama Suomalainen rukous johdatti paikalla olijat ajatuksissaan oman runoilijamme Uuno Kailaan sanoittaman rukouksen äärelle.

Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola esitti kiitokset heinolalaisille siitä, että kaksi vuotta sitten aloitettu suvivirsiperinne on yhä voimistunut ja uusia suvivirren ystäviä tullut mukaan. Hän iloitsi myös siitä, että musiikinystävät ovat tulleet mukaan juhlistamaan tätä hienoa perinnetapahtumaa.

– Suvivirsitunnelmissa eletään tänään ympäri Suomea. Tuhannet koululaiset ja nuoret lähetetään suvivirrellä kesälomille. Suvivirsi on kiitosvirsi menneestä ja tulevasta vapaudesta, jonka alkava kesäloma tarjoaa.

Kauniissa kesäsäässä ”kaikkein virtten suloisin” kuulosti komealta Musiikinystävien puhallinorkesterin säestämänä.

Kesä 2016 oli toivotettu tervetulleeksi Heinolaan.










Suvivirren historiaa


Suomeen Suvivirsi tuli vuonna 1700 ja suomalaiseen virsikirjaan vuotta myöhemmin. Olemme saaneet laulaa suvivirttä jo 315 vuotta. Me täällä olevat satoja kertoja koulussa, kirkossa, häissä… Kun koulujen siteet meiltä ovat vähentyneet, saamme nyt näissä suvivirsitapahtumissa veisata yhdessä, suurella joukolla sekä Suomen että Ruotsin suosituinta virttä. Suvivirsi avaa mielen kesälle.

Kun tietää virren taustan, että virsi syntyi 1600-luvun lopun vaikeiden katovuosien jälkeen. Virsi saa sen arvon ja voiman, joka on varmasti ollut virren yksi suosio.

Kahteen kesään ei tullut suvea ollenkaan. Kato oli täydellinen. Kun lämmin aalto sitten vihdoin tavoitti Pohjolan, tuli oikea kevät, oikea kesäkin, saatiin ensimmäinen siunattu sato. Aurinko ja lämpö antoivat ihmisille jälleen toivon ja mahdollisuuden elää. Näissä kiitoksen ja ylistyksen olosuhteissa syntyi Ruotsissa tämä lyyrinen runo Den blomstertid nu kommer vuonna 1694. Ankarat ajat olivat tarkkaan runoilijalla mielessä runoa kirjoittaessaan. Virren sanoihin sisältyy voimakas rukous vihannoivista niityistä ja laaksojen laihoista.

Kymmenet suvivirsitapaamiset eri puolella Suomea osoittavat, että Lilli Paasikiven virittämällä idealla oli tilaus. Suvivirsi on meille suomalaisille rakas, tärkeää kulttuuriperintöämme, jota haluamme vaalia ja näin julkisesti se näillä laulajaisilla yhdessä todistaa.


Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen